Reklama

moje odstresowywacze:)

Zaczęty przez pawlacz, 22-08-2010, 10:45:16

pawlacz

Watek w ktorym postanowilem umiescic wszystkie moje prace... na razie nie ma za duzo ale dzialam... i tak po kolei:
bowie:  http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,89065.0/highlight,moj+pierwszy+bowie.html
black&white: http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,95720.0.html
falkliven: http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,89542.0/highlight,ukonczony+na+zamowienie.html
a teraz nowe produkcje:
6-ty z kolei
konik kuty z 50HS, dlugie to to na 45 cm (calosc), wysokie na 4 cm, szerokie na 4 mm, rekojesc z mahoniu, jelec od poczatku mosiadz, skora, mosiadz, jelonek z mosiadzem, skora (wczesniej jelec mial byc z brazu ale odlew sie nie udal... rozpadl sie podczas polerki... nie zgrzal sie)... pochewka szyta z starej torby tu jeszcze nie jest zawoskowana (widoczne roznice w barwie), twardosc ok 54 hrc... szlif plaski... na zero

Uploaded with ImageShack.us

i 7-my
taka jednodniowka:
kuty odpad z jakiejs nierdzewki (dostalem z hartowni)
po oszlifowaniu wyszlo ok 2,5 mm grubosci, dlugie to na 7 cm (ostrze)... jelczyk z mosiadzu i czarnego debu... dalej to jelonek, szlif plaski... twardosc ok 52 hrc (moj pierwszy hart)

bubli nadal co nie miara ale docieram sie :D

wklejam dodatkowo spasowanie jelcow:

w tym mniejszym wyszlo tak jak chcialem, ale konik sie zbiesil i mi troszke ucieklo....

a tak wyglada moja przygoda z odlewnictwem:

Siper

Normalnie takie klimatyczne są. Mi się podobają  :D

popraw linki bo ten sam wstawiłeś

Chytrus

Jednodniówka zajebista  8D

co tu mówić... tylko DAJ MI !!!  :]

Nie wolno się bać, strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko JA.
Blade Brothers Member

topek

Pillnitz

Oba fajne i z klimatem :). Żeby jeszcze tylko wyraźne wyjścia szlifu miały ;)...

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

Vick

Jednodniówka fajna  :)

a Konik  :? - zrób jeszcze pozostałe figury i będziesz miał nożownicze szachy  ;P
;)

pawlacz

wyrazne szlify beda  w nastepnym.... bedzie jakis do lasu... a na tych cwiczylem sie na mojej nowej dedrze 550 :D (przy szlifowaniu zebral sie litrowy sloik niebieskich wiorkow)
szachowe noze... hmmm kuszace ale zrobic jeszcze 31 nozy to troche zejdzie...
szkoda mi tylko tego jelca...po pierwszym polerze ladnie sie na calosci prezentowal... niestety nie maialem juz wosku na nowy model a czas mnie gonil wiec wyszlo jak widac.

Coondelboory

Cytat: Vick w 23-08-2010, 14:15:18

[...] Konik  :? - zrób jeszcze pozostałe figury i będziesz miał nożownicze szachy  ;P
;)

Już widzę tę partię - dwóch gości, między nimi szachownica z wbitymi 32 kozikami... wygrywa ten, co odejdzie od szachownicy żywy.

C.

pawlacz

konik jest do wziecia.... chetni zapraszam na pw

pawlacz

dzisiejsza robota... pierwsze proby zgrzewania... na razie nie jest zle zobaczymy co dalej... pakiet skladal sie z 7 warstw pilnika i resorka.... po "kilku chwilach" machania 6 mlotkiem udalo sie zgrzac pakiet... dalej zlozylem go na pol i troszke zgrzalem ale nie jest to tak jak powinno byc.... niestety z sil opadlem podczas dalszych uderzen i praca zostala przesunieta na poniedzialek jak bede mial pomocnika... (na razie jest 14 warstw, planuje tak z 120 zrobic)... obecnie pakiecik ma wymiary  100x75x17 mm

tak wyglada moje miejsce pracy

kowadlo stoi w rzeczywistosci prosto  :D

a tu skladzik drewna ;-)

gasnica stoi obok co by nie bylo

i takie znalezisko pokojowe... walal sie taki... zrobiony chyba po falkliwenie, wiec sporo mu brakuje....dlugi na 12 cm, z czego ostrze ma ok 5,5 cm... twardosc ok 58 hrc... stal 50 hs.... kuty ... falszywka ostra tylko przy czubku... czek caly czas na kosc odpowiednich wymiarow (krowia)... te rysy to w wiekszosci klej od tasmy izolacyjnej

pawlacz

robota z ostatniego weekendu.... wszystkie  wstepnie kute... jeden z nierdzewki pozostale dwa to moje pierwsze damasty ok 112 warstw... najwiekszy ma ostrze dl ok. 9,5cm

pawlacz

problem z trawieniem mam taki....

tu widac ladnie strukture damastu, ale niestety po trawieniu nie jest to az tak widocznne (robia sie jakies duze czarne plamy) wzoru nie specjalnie widac....w trakcie trawienie, jak sprawdzam co jakis czas jest ok, ale jak wyjme i przelece cifem co by wyczyscic to wszystko sie zaciera, trzymalem raz krotko jaz dlugo, raz srednio i nic specjalnego nie wyszlo, trawione w chlorku zelaza

Cronosdragon

hmm... może odtłuść przed trawieniem... Ale to tylko drobna sugestia  :)

pawlacz

Cronosdragon

... w takim razie może użyj kwasu azotowego... Ale najlepiej będzie jak napiszą coś na ten temat specjaliści od damastu... ja zrobiłem tylko kilka sztabek i zawsze mi się przy piątym/szóstym złożeniu rozpadały i zniekształcały...

pawlacz

a specow jak nie bylo tak nie ma :P

MICHO

zahartowane?

i co skuwales?

Boisz się, to będzie tak. Słabe życie, słaba śmierć... Okryję Cię skrzydłami swymi abyś nie musiał się bać grozy nocnej...

pawlacz

skute, zahartowane, wypolerowane prawie na lustro, odtluszczone.... jakim sposobem moge uzyskac taki efekt jak u pi np. ze jest taka zeberka ladna.... bo chlorek jakos mi nie podszedl.... odstrasza mnie ta szarosc

pawlacz

Co by watek nie zginal... wklejam to co kiedys i niedawno wyszlo z kuzni i dlutka
-damastowy scandi
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,104790.0.html
-Hirundo
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,107089.new.html#new

a tu taka produkcja nie zwiazana z nozami ale moze komus sie spodoba

taki prezent dla takiej jednej... calosc wykonana z koncowki rogu, w srodku kwiata wstawiony bursztyn... na razie na takim rzemyku... ale jest troszke za gruby wiec czeka go wymiana
na zdjeciach nie widac jak dokladnie to wyglada bo bym musial zrobic rozwiniecie calosci ale to juz nie moim aparatem

pawlacz

dla kronikarskiego obowiazku.... mowile m ze nie rusze nozykow jak nie skoncze mlota.... ale nic nie mowile o hawkach :D, a santoku dostalem w prezencie od kolegi forumowego.... pewnie niektorzy poznaja kogo to dzielo.... ja jedynie poprawilem szlify i wywalilem jelec... na razie tyle bede dalej pokazywal jak ten skubaniec powstaje