Reklama

pytanie

Zaczęty przez Guldan, 28-02-2008, 11:09:15

Guldan

chce odpowiedziec na zapotrzebowanie wiec: jaki noz chcielibyscie widziec do testow? uzytkowy to napewno, na 99% bedzie nightmare. czy ktos ma jakies idee co to rozmiarow i zastosowan? czy mialby to byc typ edc, czy moze noza lesnego, a moze jakis lom?

zadaje pytanie bo nie chce potem sytuacji z serii "niee guldan, ten noz nie byl dobry do testow, to nie jest miarodajne", tak wiec czekam na wszelkie propozycje, pomysly i inne idee.

:*

Pitt

Dla mnie do testów mógłby być nawet i "półkownik". Ocenie podlegałaby jakość wykonania i zmysł artystyczny.

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

Guldan

a kurwa uzytkowosc jakosc stali i obrobki cieplnej?! tyle przeciez sie o tym trabi teraz...

katz

Ja to bym chciał zobaczyć i przetestować Guldan-kukri :)

Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

Piotr aka Cypis

Oprócz testów otwierzania kopert :D widzę następujące możliwości:

- cięcie - kartony do bólu i odpadania palców - czyli cienka, a przynamniej cienko rozpoczęta KT
- rąbanie - tu potrzebny mocarny klocek
- prace precyzyjne - obieranie pomarańczy, marchwi :> - tutaj ma szanse sprawdzić się ten do cięcia
- wieszanie się na, wyginanie - znów inny profil i grubość klingi

Najprawdopodobniej najbardziej spektakularne jest wieszanie,
fajnie jest czytać o rąbaniu (choćby sosny do kominka :D)
ja osobiście najwięcej nożami tnę, więc poproszę folder wielkości ZT 0302 albo Stridera PT, ale tnący, a nie hardcorowy.

Stal / obróbka - N690,
klinga 3,5 mm,
jakieś 4 cale.

Jeśli fixed - to nawet 5,5 cala, grubość 3,8-4 mm.

Piotr aka Cypis

dbuzer

użytkowy nóż myśliwski z charakterem survivalowym - grubość 4-5mm, długość całkowita 22-23cm, klinga 11-12cm, szlif prosty, 58-59HRC,
bez udziwnień, prosty , po prostu nóż

:)

przeszczep

Jak najbardziej EDC leśne. Bo chyba taqkich testerów mamy najwięcej.
13-15cm. 5-6cmszerokości oszcza. Szlif 3/4 :)

Może zrobię podobny i się porówna :P

Guldan

aha, nie bedzie nierdzewek niestety. bedzie nc6 i koniec. zreszta, chce sam przetestowac obrobke cieplna instytutu.

zreszta, powstana dwa takie same noze. jeden na FT, drugi na moje testy.

dbuzer

zrób trzy - jeden dla mnie  :)

Guldan

dbuzer: sory, to beda egzemplarze testowe. co zrobi ze swoim ft (o ile noz przezyje) to ich sprawa, a co ja zrobie o ile przezyje to nie wiem.

panowie, mysle nad ksztaltem i rozmiarami podobnymi do tego noza z tutorialu (http://www.knives.pl/forum/57-guldan-custom-knives/maly-tutorial-robimy-dziwny-szlif.0.html). bylby jedynie troche szerszy i mial lekko zmodyfikowane szlify.

pecado

a może być folder? ;>

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

przeszczep

Cytat: Guldan w 28-02-2008, 11:27:53

dbuzer: sory, to beda egzemplarze testowe. co zrobi ze swoim ft (o ile noz przezyje) to ich sprawa, a co ja zrobie o ile przezyje to nie wiem.

panowie, mysle nad ksztaltem i rozmiarami podobnymi do tego noza z tutorialu (http://www.knives.pl/forum/57-guldan-custom-knives/maly-tutorial-robimy-dziwny-szlif.0.html). bylby jedynie troche szerszy i mial lekko zmodyfikowane szlify.

Taki może być. Tylko ja bym zrobił mu wyższą klingę i szerszą rękojeść. Ten dla FT powinien mieć rękojeść przeznaczoną dla trochę większej łapki niż twoja :P

pecado

Cytat: przeszczep w 28-02-2008, 11:31:58

Ten dla FT powinien mieć rękojeść przeznaczoną dla trochę większej łapki niż twoja :P

Koniecznie ;)

pozdrawiam
pecado

dbuzer

szersza i grubsza klinga by się przydała

Guldan

pec: a zrobilem juz jakis dzialajacy folder? (pytanie retoryczne, odpowiedz: nie)

przeszczep: no, bylaby szersza klinga i szersza rekojesc (bo na dlugosc to powinna byc okej do roznych dloni).

kurwa, dajcie mi posta wyslac ;P juz trzeci raz proboje a tu ktos cos wysyla.

pecado

Gul: w końcu zrobisz, może akurat tym razem? ;)
No dooooobra :(

To ja poproszę coś w stylu Rampage, ale w Twojej interpretacji - jeśli wolno mi posłużyć się przykładem dla przybliżenia "wizji"

pozdrawiam
pecado

Guldan

pewnie ze wolno, po to ten temat jest.

zbieram juz tytan, bede medzil gdzies o jakies logiczne pivoty, a do tego mam male srubinki imbusowe (m2, m2,5 i m3). jak sie domyslasz, to nie do fixeda ;)

a w ogole to czekam az sie zahartuje klinga do foldera. friction foldera na razie, ale postanowilem stopniowac sobie poziom trudnosci.

pecado

Cytat: Guldan w 28-02-2008, 11:40:45

pewnie ze wolno, po to ten temat jest.

Bałem się posądzenia, że każę Ci coś kopiować.
Choć... rękojeść mógłbyś.. ;)

pozdrawiam
pecado

rotpin

Ja chętnie zobaczyłbym testy fixa takiego pośredniego między typowym EDC a "leśnym" czyli ok. 11,5cm długości głowni, ze 3cm wysokości w najszerszym miejscu, 3,5-4mm grubości, drop point z przynajmniej 10-12cm rękojeścią, z pełnym płaskim lub wklęsłym szlifem.

Guldan

pec: noz z klinga dosc podobna do rampage'a juz robie. boje sie myslec o jego cenie przez uzyte materialy ;) a teraz to juz tymbardziej.

SMF spam blocked by CleanTalk