Reklama

Shoe-Killer.

Zaczęty przez Misza, 13-04-2006, 17:57:38

Misza

O2, 6.5mm, 59HRC.
Na rękojeści mosiądz, bambus i jatoba.
Długość: 215mm, ostrze do jelca 112mm, masa 225g.

I tak mógłbym mnożyć zdjęcia, ale to raczej bez sensu. Może jeszcze tylko wytłumaczę, dlaczego akurat Shoe-Killer:

MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

Marecki

Nice. jelec był by lepszy stalowy

Btw ktos nieźle zaśmieca przyrode.

"Nóż nie hałasuje"

Łot ewer

<a href="http://punktg.fotolog.pl">punktG</a>

MOCNE

aambeeld

nie chciałbym ja na onego nastąpić... :D
Potężny kawał stali, na dzika nie bałbym się z tym liźć.

Interesujący projekt, ino mnie bardziej by się podobał z łagodniejszym zakonczeniem głowni przy ricasso...

pokarz jeszcze pochewkę do niego

Sursum corda

Jumbo

Hmmm, ostrze sobie, rękojeść sobie. Znaczy się ostrze samo w sobie ciekawe, ale nie przy tej rękojeści. Rękojeść za bardzo udziwniona. Mosiądz, bambus, jatoba, rurka, nity wielgachne. Gdzieś coś się zatraca. No i to dziwne wcięcie za ostrzem, które wygląda dziwnie. W sumie gdyby nie jelec, który wizualnie mi się też nie podoba, to by by ładny kuchenniak.

Ale to oczywiście moje zdanie.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
<a href="http://www.frihet.pl/gal/">Zdjęcia z gór</a>

pecado

Ja mam tylko jedną uwagę - odnośnie dziury Laynarda.
Wygląda jakbyś sobie o niej w ostatniej chwili przypomniał i dzięki bogu było na nią jeszcze miejsce.

Nóż jest oryginalny, garda - zwłaszcza tak fantazyjna - to rzadkość!
Nie jest to do końca mój klimat, ale widze i doceniam próbę "ekstrawagancji", moim zdaniem całkiem udaną zresztą :-)

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

Misza

pecado, Jumbo: po części macie rację. Ten nóż nigdy nie miał swojego projektu. Rodził się wraz z ubywającym pod pilnikiem materiałem, ale nie jest to pusta zbieranina pomysłów.

Według mnie rękojeść doskonale pasuje do tego ostrza - ale może taki mój zmysł estetyki beznadziejny. Poza tym kwalifikuję się do grona początkujących - to moja szósta produkcja dopiero. O wielu rzeczach nie mam pojęcia, mało widziałem itd.

Dziękuję za wasze uwagi, są dla mnie szczególnie cenne, jako że padają z ust masterów.

MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

pecado

Cytat: A`te w 13-04-2006, 22:37:54

padają z ust masterów.

Ja jestem jedynie krytykiem - bezpłodny i narzeka na cudze dzieci ;)

Dawaj poprzednie, mamy zaległości!

I czekamy na następne :-)

pozdrawiam
pecado

Tui

ostrze mi sie podoba w moim stylu, rączka też by pasowała ale ten jelec mi nie pasuje. Ostrze ma samo w sobie wycięcie które po małej przeróbce mogło by z powodzeniem zastąpić jelec

aambeeld

Wszelkie dyskuje nad gustem, czy też "stylem" czyjejś roboty uwłaczają godności gentleman'a :D

skupmy się raczej na aspektach praktycznych - i tu chciałbym usłyszec od szanownego grona, jako również nie grzeszący dorobkiem, o waletach i zadach tegoż to noża - wyważenie, chwyt etc i wszystkie inne drobnostki, które drodzy Panowie wpływają na JAKOŚĆ narzędzia.

Sursum corda

Kubek

Klinga, bardzo praktyczna. Bardzo dobra na nóż utylity.
Rękojeść, jeśli dobrze leży to OK (na temat łączenia materiałów się nie wypowiadam)
Jelec, wystający poza krawędź tnącą ogranicza utylitarność noża.
To chyba hidden tang jest, więc tuleja na sznurek siedzi tylko w drewnie, to się może zemścić i pęknąć.
Jeśli to miał być fajter, to zrobiłbym węższą klingę. Jeśli utylity, to jelec zbędny.
Podsumowójąc, najpierw musisz określić funkcję noża, a dopiero potem brać się za szlifowanie. Nie mówię, że trzeba mieć projekt, ale trzeba wiedzieć co chce się zrobić.
Wykonanie bardzo ładne. Podoba mi się dokładność spasowania rękojeści.
Pozdrawiam.

aambeeld

i to się nazywa recenzja

dzięki Kubek!

Sursum corda

Misza

Czy jest wyważony? Nie. "Leci" na ostrze. Dlaczego jelec? Bo wycięcie w klindze miało być takie jakie jest, bez przeróbek, a po tym co jest palec się seślizgiwał prosto na ostrze. Figter? Nie, raczej utlility. A że jelec utrudnia? Być może. Wyjdzie w praniu. Jak już wspomniałem - dopiero sie ucze. Dziura w rękojeści - niestety - tylko w drewnie.

Co do funkcjonalnosci:
Mysle, ze kąt szlifu udało mi się wyrzeżbić dobry. Nóż jest ostry, krojenie różnych rzeczy nie nastręcza trudności, ostrze sie klinuje się. Na skutek wyważenia "na ostrze" i ciężkiej klingi rąbanie drewna idzie bardzo dobrze. Chwyt pewny, wygodny, choć w miejscu tej cienszej mosiężnej blaszki coś lekko uwiera w palec wskazujacy przy chwycie zwyklym, przy chwycie odwrotnym jest dobrze.

pecado

A masz jakąś fotkę w łapie?

pozdrawiam
pecado

Mat S

Pecado, zlituj sie, "lanyard" to jest "śnurek", nie rób z tego nazwiska ;)

pecado

Ok, masz moją litośc 8)

(sorry)
pozdrawiam
pecado

Jumbo

Cytat: A`te w 13-04-2006, 22:37:54

Według mnie rękojeść doskonale pasuje do tego ostrza - ale może taki mój zmysł estetyki beznadziejny.

Ależ skąd. Każdy ma prawo do swojego gustu i to jest fajne. Jeżeli Tobie się podoba - to wspaniale! Jeżeli mi się nie podoba - to przecież moja sprawa!
Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
<a href="http://www.frihet.pl/gal/">Zdjęcia z gór</a>

SMF spam blocked by CleanTalk