Reklama

eksperymentalne kuchenniaki

Zaczęty przez garuchi, 02-10-2020, 10:24:25

garuchi

Ostatnio zostałem "poproszony"  ;) przez moją żonę i córkę o zrobienie każdej kompletu : tasak i duży nóż kuchenny do krojenia.
Nie mam w tej mierze doświadczenia (w swojej "karierze" wykonałem tylko chyba 2 fileciaki) i wyszło jak wyszło. Fachowcy od noży kuchennych na pewno znajdą tu pole do krytyki (to nie był sarkazm - zdaję sobie sprawę, że są rzeczy które pewnie zrobiłem niewłaściwie).
No cóż - jak trochę popracujemy nimi to będę wiedział co zmienić.
Same projekty to zmodyfikowane przez moje panie wzory noży japońskich. W niektórych szczegółach niecałkowicie się zgadzam, ale zrobiłem jak chciały - w końcu to one będą ich używać.
Ze swojej strony dołożyłem tylko : grubszą stal, nauczony doświadczeniem z kuchni (już naprawiałem cienkie kuchenniaki ze złamanymi czubkami) pozostawiłem w nożach grubsze czubki, ze względu na sposób w jaki moje panie trzymają nóż - z lewej strony noży, z przodu okładzin noży jest wgłębienie na kciuk - w tasakach tego nie ma.
Córka już testowała przez tydzień nóż do krojenia i twierdzi, że jest bardzo zadowolona z jego funkcjonalności i wygody w użytkowaniu (cholera wie czy mówi prawdę, czy nie chce mi robić przykrości  :dodge:).
Głownie zostały wykonane ze stali AEB-L hartowanej na ok. 60 HRC. W przypadku tasaka może to być za wysoko, ale tak sobie zaeksperymentowałem żeby mieć wiedzę na przyszłość. Szlif jednostronny dla osób praworęcznych.
Rękojeści jednego kompletu to ryż zalany epoksydem w kolorze zielonym i niebieskim, a w drugim komplecie to stabilizowane brzoza karelska i birmańska gruszka kupiona na Aliexpress.
Długości dłuższych noży to około 16 cm, grubość 3 mm.
Ze względu na to, że komplety poszły od razu do pracy w kuchni nie wykańczałem ich na "błysk".

mtths

Pozdrawiam mtths
Svord Peasant Knife Fanboy
Cytat: borutaws w 04-08-2019, 18:56:33Ja jak nie wiem co wziąć to biorę svorda.
moja skromna kolekcja

garuchi

No właśnie - żona i córka uznały, że rękojeści z ryżu są ładniejsze. Ja mam inne zdanie  :?

jetron

Ryż bardzo fajnie wygląda, przełamuje sztampę. Do kuchennych bardzo pasuje.

mtths

Do kuchenniaka ryż, kasza czy kukurydza idealne.
Widziałem kiedyś jak gość bekon stabilizował :)

Pozdrawiam mtths
moja skromna kolekcja

garuchi

Nooo, przy bekonie byłoby ryzyko obgryzania rękojeści  :rotfl:

LordDisneyland

@garuchi :  ładne komplety, zwłaszcza ten ryżowy [kurczę, dziwnie to brzmi jednak :D ] - bardzo mi się spodobał. Brawo za pomysł i wykonanie. Ryż, co ciekawe, przypomina pokazywane na forum rękojeści ze stabilizowanego igliwia :)
No i ciekawa sprawa z wgłębieniem na palec i obserwacjami odnośnie chwytu- podobnie noże trzyma moja żona.

Ech, zamarzyła mię się taka rękojeść z pieprzem kolorowym :D

...A p o c a t a s t a s i s N o w...

mtths

Pieprz ma kolorowe łupiny. Środek zawsze jasny. Ale stabilizowane małe papryczki mogły by być fajne.

Pozdrawiam mtths
moja skromna kolekcja

Bernard_Szkurat

Prosze mnie poprawic, jesli cos zle rozumuje, ale czy ryz zalany tylko epoksydem, jest nim nasaczony? Czy nie ma ryzyka, ze jesli cos peknie, i dostanie sie woda, zacznie po prostu gnic, skoro jest ciagle ''surowy''?

Raptorartur

Właśnie to chciałem napisać.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

Bernard_Szkurat

Cytat: Raptorartur w 02-10-2020, 14:01:09

Właśnie to chciałem napisać.

Juz drugi raz myslimy o tym samym.. :D

garuchi

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i opinie !
Papryczki - dobry pomysł na rękojeści dla Trollsky'ego !
Napisałem nieprecyzyjnie i biję się w pierś - to są łupiny ryżowe, nie ziarna ryżu.
I tak - są zalane, nie nasączone.
Przy ryżu miałoby to znaczenie, przy łuskach nie sądzę.

Bernard_Szkurat

Jak napisales ''eksperymentalne''. Gdyby cos sie dzialo daj znac.

garuchi

Jasne.
Tasaka to najlepiej sprawdzę na rąbaniu golonki na świąteczną galaretę - tym tanim "sklepowym" zawijały się ostrza.
Najlepszym recenzentem noża będzie moja żona - na pewno nie pominie możliwości wytknięcia mi błędu  :D

Dexameth

Cytat: garuchi w 02-10-2020, 14:25:52

Tasaka to najlepiej sprawdzę na rąbaniu golonki na świąteczną galaretę - tym tanim "sklepowym" zawijały się ostrza.

Twój może się  nie zawinie, ale może się i nie pokruszy  ;>
Też jestem ciekawy.

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

SMF spam blocked by CleanTalk