Reklama

trochę teorii: Teoria dekonstrukcji komunikatu wizualnego

Zaczęty przez hendaye, 24-02-2021, 21:18:57

hendaye

lawenda1975

Fajne, dzięki.
Jutro sobie poczytam na spokojnie, dzisiaj tak na szybko przejrzałam i stwierdzam, że Range Rover LRX w kamuflażu wygląda genialnie. :)

Co Ty tak z tym nożem wszędzie chodzisz?
Przecież i tak Cie nie zgwałcą!

bass

smutna_niespodzianka

Który kamuflaż najbardziej uniwersalny, by mógł służyć i w Urban i w Green? Chodzi mi o taśmy maskujące do broni, chce trochę kupić na bakhmut.

WojakPL

Dzięki, świetna pozycja!

@smutna_niespodzianka a jakie są taśmy do wyboru :question:
Jako uniwersalny temat zastosowałbym coś jaśniejszego niż standardowe maskowanie terenowe.

Ed. Na foto, ostatni ludek:

KOMPUTERY - naprawiam, modernizuję, doradzam.

Pebeo

Cytat: hendaye w 24-02-2021, 21:18:57

https://zbrojowniasztuki.pl/publikacje/monografie/maciej-dojlitko-br-teoria-dekonstrukcji-komunikatu-wizualnego,761

Ambitne dyskusje na temat tej pracy toczyły się w necie już kilka lat temu, w związku z koncepcjami MON na temat ewentualnej wymiany nieszczęsnej Pantery'93 na coś autentycznie kamuflującego. Gdyby to było w Stanach, to tamtejszy resort obrony po prostu zleciłby wprowadzenie Mapy do wybranych jednostek na rok czy dwa w celu przeprowadzenia ćwiczeń terenowych pod różnymi szerokościami geograficznymi. U nas eksperymentalne mundury w Mapie podobno nosił jakiś niewielki pododdział.

Pomysł na wojskową Mapę upadł, czego skutkiem jest pojawienie się mundurów w tym kamuflażu w sprzedaży komercyjnej. Zamiast tego MON lansuje kamo Lampart, które wygląda jak krzyżówka Flecktarna z Woodlandem.
https://defence24.pl/sily-zbrojne/nowe-mundury-i-wyposazenie-na-testach-u-podhalanczykow-foto

Powracając do Dojlitki. Opracowanie jest kapitalne. Cieszę się, że cały czas jest dostępne do pobrania w necie. Czytałem je kilka razy, także pod kątem wybrania dla siebie jakiegoś ujednoliconego kamuflażu. Wprawdzie jestem z rocznika Folksturmu, ale lepiej mieć niż nie mieć (i nie tylko do chodzenia po bunkrach). Przez wiele lat w cieplejszej porze roku chodziłem w Woodlandzie, który sprawdzał się w Polsce i na Białorusi (epizodycznie także pod Królewcem i na Ukrainie).  Obecnie noszę A-Tacs FG, który sprawdza się we wszystkich porach roku. Dojlitko uważa, że jest to lepszy kamuflaż na polskie warunki niż przereklamowany Multicam. Co także sprawdziłem praktycznie. W przypadku softshella Helikona w Camogrom to wręcz kolorystyczna porażka.

Forty, moja miłość.

hendaye

Cytat: Pebeo w 18-10-2024, 15:23:21

/.../autentycznie/.../

polskie camo to najpierw niby-maskujące moro, potem puma (wiadomo... ciekawe, że sowieci bazują chyba na tych samych badaniach z końca UW, bo ich mundur zielony w ciemnozielony drobny wzorek jest mocno podobny), potem pantera... Historia raczej smutna i na razie bez szczęśliwego zakończenia. dobre camo to nie tylko wzorek, ale też i jakość materiału, aby ów wzorek trwale się nosił. u nas wygrywa albo najtańsza oferta (co jeszcze pół biedy), albo oferta, która ma wygrać.
morał: porządnie maskujący mundur potrzebują tylko jacyś cichociemni i inni specjalsi. cała reszta potrzebuje zwykłego low-profile, nie rzucającego się w oczy, za to na materiale dobrej jakości. czyli feldgrau BW albo OG.

Pebeo

No, to już odpowiedziałeś sobie, co będziesz nosił w przypadku ewentualnego wezwania na kilkudniowe szkolenie poligonowe. :) Do tego peerelowski AK-47 z głębokich czeluści magazynów. Gorzej będzie, jeśli dojdzie do powszechnej moblizacji. Widoczki będą takie, jak na Ukrainie. Mix mundurów narodowych, demobilowych, ze sklepów myśliwskich i asg oraz Decathlona. Pod koniec kwietnia 2022 r. jeden ze sprzedawców sprzętu do asg chwalił mi się, że sprzedał Ukraińcom tyle szpeju, co dotąd przez trzy lata. Najlepiej sprzedawał się Multicam we wszelkich odmianach, bo na ukraińskich stepach lepiej sprawdza się niż u nas.

Mapa - zmarnowany potencjał. Nie wiem, czego boi się MON. Że zbyt awangardowy wzór?

Forty, moja miłość.

FORESTER1973

Cadpat i multicam tropić w znacznej części roku w naszych warunkach

Patrząc  na relacje z granicy to nowy SG chyba 2015 też  nie wygląda na tle lasu źle.
W sumie to taki multicam tropic

SMF spam blocked by CleanTalk