Reklama

Żółtyj dubok - sumrak

Zaczęty przez RNL, 31-03-2021, 22:01:41

RNL

Wreszcie wykonałem ten krok i zakupiłem sumrak w kamuflażu "Żólty dąb" od SPOSN, popularnie zwany też "bieriozka", chociaż według niektórych nomenklatur odnosić się to ma tylko do "Srebrnego liścia" KLMK.
Przyznam, że sam długo szukałem KLMK "Srebrny liść" dla siebie, ale, że okazało się to bardzo trudne (zwykle z uwagi na rozmiar i dostępność), to zdecydowałem się na bieriozkę "Żółtyj dubok".
Jest to maskałat dwustronny, o kroju kangurki zbliżonej do drugowojennych niemieckich kangurek, a spodnie to szerokie szarawary z przelotowymi kieszeniami na biodrach i zapinanymi na guziki typu amerykańskiego na pośladkach.
Guziki, sznurki, tasiemki i gumki. Żadnych nap i rzepów. Super cichy materiał. Kaptur bardzo obszerny, z dopinaną moskitierą, która po pierwsze chroni przed owadami, po drugi maskuje twarz. Wywietrzniki w kroku i pod pachami.
Strój ma z jednej strony "cyfrowy" kamuflaż żółtych liści dębu na intensywnie zielonym tle, na odwrocie, w zależności od egzemplarza, piaskowo-żółty kamuflaż tego samego typu, o zróżnicowanym kontraście w zależności od partii materiału, jak to w Rosji. Mój akurat ma tak znikomy kontrast, że właściwie jest jednolicie khaki z przejaśnieniami.
Korzystając z idealnej pogody i dąbrowy tuż za rogiem, wybrałem się na mały test- właśnie tego rewersu, jak działa i czy ma sens.
Nie kryłem się, zdjęcia robiłem samowyzwalaczem telefonu, więc jestem około 15m od aparatu. Możecie ocenić sami efekt.
Jak się zazieleni, przetestuję drugą stronę.

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

RNL

Minęło trochę czasu. Las wreszście się ciut zazielenił. Przyszła pora na odwrócenie sumraka na prawą stronę.

Zdjęcia robione z samowyzwalacza telefonu, więc nie było czasu się schować. Dystans od telefonu to około 5-10m.
Ciekawie zachowuje się materiał w zależności od oświetlenia, barwy przyjemnie pracują.
Coraz bardziej się skłaniam do zakupu kolejnego kamo zza Buga, po tych testach.

,,Good luck, Mr. Gorsky"

mwitek

RNL

I teraz- można jeszcze miksować - góra zielona dół piaskowy, lub na odwrót, można w ciągu dnia zmieniać układy, dodatkowo w szlufki można wpinać roślinność lub pasma rafiowe i włóczkowe i mieć półghillie

,,Good luck, Mr. Gorsky"

romasz

kolorystyka dobrana zacnie - ale wydaje się, że gabaryt nam się z wiekiem poważny zrobił ;-)
mnie jeszcze większy - bom starszy w pandemii a i w ogóle...

RNL

Względem dnia śluby lat temu 17 gabaryt plus 6kg.

,,Good luck, Mr. Gorsky"

romasz

no to dobry "przyrost" i nadziejny :-)
u mnie statystycznie ok. + 5-6 kg co dekadę  i zmianę kontynentu od wspomnianego, charakterystycznego dnia ;-)

mwitek

Przeklinam ten dzień i cieszę się, że się w tamte przeklęte spodnie już nie mieszczę :D

SMF spam blocked by CleanTalk