Reklama

taka ciekawostka: m65 we współczesnej BW

Zaczęty przez hendaye, 30-12-2023, 12:42:49

hendaye

Tyler Durden

Leo Köhler combat jacket light. Taki uproszczony smock.

dzyndzl

Ja tam się mało znam, ale jakbym nie mrużył ślepi, to m65 nie udaje się zobaczyć  :dodge:

_______

Cytat: Tyler Durden w 30-12-2023, 13:01:57

Leo Köhler combat jacket light. Taki uproszczony smock.

O! to, to!

..... ...

Tyler Durden

https://www.tacwrk.com/en/p/leo-koehler-combat-jacket-light-flecktarn-2780#&gid=null&pid=7
Tu widać szczegóły, kieszenie itd.

Edit: to chyba najlepsza kurtka od sąsiadów zza Odry, lepsza niż smock ksk Miałem kiedyś używkę/demobil pustynną. Coś mnie pokusiło ufarbować i zje...m po całości.

dzyndzl

@Tyler Durden materiał taki, jak w ichniejszym smocku, czy lżejszy? Ten tropentarn fajny, nosiłbym...

..... ...

Tyler Durden

Wydaje mi się ze materiał taki sam. Nie mialem w tym samym czasie ksk i tego lighta. Okrojony, rzepy zamist zamków w kieszeniach, brak kaptura i kieszeni ma dupie, chyba trochę krótsza. Nie jestem pewny. Ma usunięte wszytko czego nie używałem w normalnym smocku.

dzyndzl

Kaptura trochę szkoda - podobał mi się ten "dopasowany" w smocku, za to pozbycie się nadupnej, niedzielone przednie bardzo na plus. Tropentarn ino dla patyczaków ostał się  :frown:

..... ...

philiprvn

Robienie wszystkiego się da na rzepy to kiepski pomysł (nasi, po chwilowej fascynacji velcro w mundurze wz. 2010 też się z tego wycofali). Kieszenie napoleońskie zapinane w ten sposób: będą się ciężko i głośno otwierać a po kontakcie z piaskiem i błotem w skutek mp. czołgania nie będą się domykać w ogóle).

Na plus, że kieszenie mają tradycyjne zaszewki.

Co do kaptura to niektóre armie wychodzą  z założenia, że kaptur ogranicza widoczność zaś od ochrony głowy służy hełm (inne robią z kolei ten element ponadprzeciętnie duży).

Inna sprawa, że różnice między klasycznymi krojami (np. między M-ką i smockiem) będą się zacierać. To samo można powiedzieć o samej kurtce i bluzie od munduru (zdecydowana większość nosi teraz combat shirty). Gdyby trochę popracować nad bluzą wz. 2016 to wyszedłby fajny smock.

dzyndzl

Generał i ja nie zamierzamy się czołgać  :shades:

..... ...

philiprvn

Cytat: dzyndzl w 30-12-2023, 15:47:00

Generał i ja nie zamierzamy się czołgać  :shades:

Tego kontaktu nikt nie planuje. Dlatego żołnierze mówią o niej ,,matka ziemia".

Tyler Durden

Jakoś miałem przeczucie za jakiś komando z miękkim.... powietrzem skrytykuje velcro  :rotfl: :rotfl:

SMF spam blocked by CleanTalk