Reklama

Forgotten Weapons

Zaczęty przez philiprvn, 12-03-2024, 18:44:00

philiprvn

Kanału Ian MacColumna nie trzeba polecać. Mnie zawsze podobało się, że oprócz wiadomości nt. sposobu składania, rozkładania i współdziałania części dostaję sporą dawkę terminologii angielskojęzycznej.

Wartością dodaną jest wiedza o konstrukcjach z Polski

RNL

Biorąc pod uwagę opinie znanych mi użytkowników na temat p-83 standardowego, jako broni głównie nadającej się  do honorowego odebrania sobie życia, spodziewam się że osłabienie pocisku plus zmiejszenie celności powiązane z wysokim stopniem komplikacji nie bylo jakoś szczególnie pożądane do tych zadań, więc się nie przyjęło jak leworęczność ;)

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

philiprvn

Gdzieś na tym samym kanale jest zestaw USAF do konwersji licencyjnej wersji Beretty do standardu Hush Pupy (przy czym blokada zamka jest opcjonalna).

Osiągnięć polskiego przemysłu rusznikarskie go ciąg dalszy...

Krug

Oglądam, szczególnie odcinki z ciekawymi historycznymi konstrukcjami z XIXw.
Bechowiec,błyskawica, ciekawostki okupowanego kraju gdzie trudno było o broń.
Po zajęciu włoch polskę można było zarzucić stenami, i złomem z odzysku, po Teheranie jałcie nie warto było inwestować, w kacapską strefę wpływów.
Tak jak dziś.

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

philiprvn

To może coś z okresu świetności (tym razem okres dwudziestolecia międzywojennego).

W opisie VIS-a najbardziej podoba mi się porównanie poszczególnych wersji (włącznie z niemiecką). VIS-y służyły deszcze długo po zakoñczeniu wojny (ostatnie egzemplarze znalazły się w arsenale wschodnioniemieckiej policji Vopo).

Pebeo

Karabin Maroszka (wz. 38M). Ponad 10 lat temu przymierzano się do wznowienia produkcji na potrzeby Kompanii Reprezentacyjnej WP, używającej wtedy postsowiecki, zdezelowany złom. Pomysł upadł z przyczyn finansowych (konieczność zbudowania od podstaw linii produkcyjnej).  

Forty, moja miłość.

philiprvn

Wiem o  co najmniej jednej replice (dzieło znanego rusznikarza). Zanim sprowadzili ten że Stanów to był jedyny dostępny  egzemplarz w Polsce.

RNL

Jedyne udokumentowane, relacjami,  użycie to sam Maroszek miał zestrzelić samolot niemiecki atakujący pociąg...

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

SMF spam blocked by CleanTalk