Reklama

Co by się zgrało z kam. MAPA B ?

Zaczęty przez cosinus, 07-07-2024, 20:31:50

cosinus

Z plecakiem MAPA B, jakie akcesoria (mniejsze) by się zgrały ? Wybór prawilnych jest "ogromny"

Wisportu graphite trochę jasny
Szarości Helikona (shadow gray) i TT titan gray - (ma leciutką domieszkę, jakby złota/zieleni) by trafiały w tę sama jasność ?
Czarne (w rzeczywistości mniej czy bardziej sprane) ?

Z ciapatych -  króryś z pencott-ów ?

W ogóle jak jak tacticalsowa publiczność ten kamuflaż nabywa i używa ?

10-07-2024, 12:15:21
Dzięki za "intensywną" dyskusję.

Nie, to nie pusta złośliwość, a zupełnie bezemocjonalny wynik kwerendy.

Trochę mi się marzyło ciemne kamo ( przy czym "zupełna niewidzialność" nie była celem, zamiar zupełnie "wersalkowy") Mało ograne (nie WZ93 i nie rzygowiny), ale wybiłem sobie "Mapę" z głowy ze względu na bardzo wąski wybór.

O ile pomysł jakoś wróci, to może będzie Black Multicam, bo Krypteki i podobne hobbystyczne kamuflaże też w mocnej defensywie

Wedrowiec

Jak zobaczyłem na żywo, to mi się odechciało tego wzoru, wolę Multicam Tropic. Nie rozumiem co przemawia za sprzedażą MAPA B, skoro inne wersje lepiej u nas działają.
Gdzieś na targach pytałem kogoś z Maskpolu kiedy będzie w sprzedaży inna wersja kolorystyczna, ale nie potrafili odpowiedzieć.

Pebeo

@cosinus
Moim zdaniem, z Mapą B zgrywa się Multicam Tropic. Ma podobne rozwiązanie w postaci drobnych jasnych plamek rozrzuconych na wieloodcieniowym zielonym tle. Z bliska będzie się trochę gryzło, z daleka - jak sądzę - będzie wyglądało podobnie.
https://wmasg.com/pl/articles/view/7346

@Wedrowiec
Fakt, kamo Mapa B jest dość kontrowersyjne. Oglądałem je dwa razy latem w warunkach miejskich. Za ciemne, a więc mniej uniwersalne niż Multicam czy MTP. Odnośnie polityki Maskopolu. Mogą być dwie przyczyny.
1) Maskpol wyprodukował pewną partię materiału w Mapie B jako następcy Pantery na potrzeby testów w mundurowych ośrodkach badawczych. Ponieważ MON zrezygnował z zamówienia mundurów w Mapie B, Maskpol postanowił wprowdzić to kamo na rynek komercyjny jako zwrot kosztów i reklamówkę możliwości.
2) Być może Maskpol zarezerwował ciekawsze wersje Mapy na okoliczność niszowego zamówienia przez jednostki specjalne. Może nasze, a może nie. O czym dowiemy się kiedyś lub wcale.

Forty, moja miłość.

LordDisneyland

@cosinus
Późno, ale przyszedł mi do głowy duński flecktarn
Screenshot_20241103_182304_Google.jpg

Ale ponieważ wątek sprzed eonów, to pewnie w miedzyczasie cuś wybrałeś... pochwal się może  ;-)

...A p o c a t a s t a s i s N o w...

cosinus

Cytat: LordDisneyland w 03-11-2024, 18:26:01

Ale ponieważ wątek sprzed eonów, to pewnie w miedzyczasie cuś wybrałeś... pochwal się może

Z braku Mapy nie szukam kompatybilnych z Mapą.

Moje apetyty na ciemny kamuflaż (w formie plecaka i kieszeni) zaspokoił Multicam Black. W stosunku do Mapy kompatybilnosc ogromna

Pebeo

Forty, moja miłość.

RNL

Pamiętam bitewny wątek na tacticalu lata temu gdzie stałem na stanowisku że kamuflaże na obecnym polu walki są wyłącznie czynnikiem psychologicznym (przekonanie o niewidzialności własnej) i obecna wojna pokazuje że miałem rację. Wszyscy latają w tak podobnych wzorach że się oklejają taśmami kolorowymi... a źli panowie ,,szczelają" rakietami balistycznymi w kurniki.
Jednak najzabawniejsze jest to, że kamuflaże tworzy się na podstawie zastanych warunków w niezmienionej działaniami okolicy - idzie ktoś do lasu i tam robi zdjęcia wzoru - czyli jest to idea dość naiwna co znów pokazuje obecna wojna.

Ze swojej strony dodam, że MAPA to ciekawe wzorki ale jak zobaczyłem że dwa elementy odzieżowe w tym kamo, to połączenie materiał-wzór-krój robiło fatalne wrażenie 

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

LordDisneyland

Cytat: Pebeo w 24-11-2024, 14:46:49

Fajny jest, ale w Polsce słabo osiągalny.

Przez długie miesiące wszędzie go było pełno, zwłaszcza bluz, a teraz faktycznie, posucha.

...A p o c a t a s t a s i s N o w...

Pebeo

Cytat: RNL w 24-11-2024, 15:07:21

stałem na stanowisku że kamuflaże na obecnym polu walki są wyłącznie czynnikiem psychologicznym (przekonanie o niewidzialności własnej) i obecna wojna pokazuje że miałem rację. Wszyscy latają w tak podobnych wzorach że się oklejają taśmami kolorowymi
Jednak najzabawniejsze jest to, że kamuflaże tworzy się na podstawie zastanych warunków w niezmienionej działaniami okolicy - idzie ktoś do lasu i tam robi zdjęcia wzoru - czyli jest to idea dość naiwna co znów pokazuje obecna wojna.

"przekonanie o niewidzialności własnej". Szczególnie u paramilitarystów. Wiele noszonych mundurów jest z materiału z przewagą poliestru, który "świeci" w podczerwieni. Termowizja zamyka pulę wykrywalności.

Odnośnie oklejania się taśmami. W pierwszych miesiącach wojny oklejali się tylko Ruscy. Każdy kolor oznaczał rodzaj wojsk, poza samym odniesieniem do barw ruskiej flagi. Kolor biały - Ukraińcy prorosyjscy.

"Wszyscy latają w tak podobnych wzorach".
Łza wzruszenia skapnęła mi z oka, gdy w scenach z Rostowa nad Donem zobaczyłem Prigożina paradującego w softshellu Helikon Trooper Camogrom. Wtedy Helikon zarzekał się, że to nie ich produkt. Faktycznie Trooper był i jest szyty w Chinach, więc zapewne pojawia się na rynku pod wieloma markami. Myślę, że właśnie Chińczycy pośredniczyli w kradzieży dla Rosjan patentu na Multicam. Natomiast Ukraińcy używają go, bo takie sorty mundurowe dostają w prezencie od aliantów.

"kamuflaże tworzy się na podstawie zastanych warunków w niezmienionej działaniami okolicy".
Dlatego Pantera jest tak tragiczna w większości polskich warunków. Choć spotkałem się z teorią wojskowych, że oddziały powinny się przemieszczać przez kompleksy leśne, żeby być mało widoczne dla przeciwnika. I dlatego właśnie Pantera, a nie jakieś zachodnie wynalazki. Z własnego, odległego doświadczenia podchodzenia pod pilnowane obiekty w lasach: latem i jesienią amerykański Woodland i rosyjska Flora w ciemnej wersji. W przypadku Woodlanda zdarzyło mi się skutecznie rozpłaszczyć się w liściach w odległości ~5 m od szukającego mnie wartownika. A nie jestem zawodowcem w tej "branży" :). Czasem tęsknię za Woodlandem, ale błyszczących kopii Mil-teca z pewnością nie kupię.

Forty, moja miłość.

hendaye

Cytat: Pebeo w 28-11-2024, 12:03:14

/.../ Pantera,/.../

https://forum.knives.pl/index.php?topic=212252.0

w tym wątku powiesiłem kilka fotek z białoruskiej granicy. zatem jeżeli coś się nie udało - to bez sensu jest ponawiać, licząc, że się uda za dziesiątym razem. Trzeba przyznać przed samym sobą, że polskie wojsko nie jest w stanie zamówić dobrego camo. zatem pozostają mundury jednobarwne. te zdecydowanie trudniej spieprzyć.

Robert_M

Te plamki to sprawa drugo jeśli nie trzeciorzędna. Liczy się jakość materiału, wygoda i użyteczność. Narobiło się dyktatorów mody. :rotfl:
A w tej samej strefie klimatycznej współpracowałem z 10 nacjami i każda miała inne camo. Plamki takie srakie i pixele. I które lepsze ?niemieckie? a może  duńskie? ale Holendrzy są bardziej pragmatyczni! no  ale amerykanie są bardziej zajebiści! I bądź tu mądry. :rotfl:  A największego jobla mają na tym tle nasi modnisie z WS. Teraz też testują jakieś przedwojenne plamy.
https://defence24.pl/sily-zbrojne/jaki-kamuflaz-dla-wojska-polskiego-sztab-generalny-pokazuje-warianty
A chodzi o to żeby zrobić kasę na wojsku i zamiast sprzętu będą szmaty kupować.

,,Strzeżonego, pan Glock strzeże"

smutna_niespodzianka

Cytat: Pebeo w 28-11-2024, 12:03:14

"Myślę, że właśnie Chińczycy pośredniczyli w kradzieży dla Rosjan patentu na Multicam. Natomiast Ukraińcy używają go, bo takie sorty mundurowe dostają w prezencie od aliantów.

Analizowałem ten temat gdy zakupy ,,ukraińskie" robiłem.
Imo jesteś w błędzie. Alianci to im dużo dali wz.93 - jak Twarde przekazywali to we środku były sorty mundurowe- wiesz, co by pusty czołg tam nie jechał. Wg użytkowników kamuflaż za ciemny na ich środowisko.

Alianci zza Odry też szmaty chętnie dawali ale ukrom flecktarn jakiś stary ruski z serii flora przypominał, więc bardzo są niechętni. Swoje własne średnio lubią, bo dla odmiany zbyt jasne.
A MC/MTP idealnie pasuje pod ich szatę roślinną. Więc to nie kwestia mody. Gruzinom kupowałem demobil w MTP na wyraźne prośbę o MC.

Zresztą widzę pewną analogię. U nas w odmianach MC chodzi żandarmeria i specjalsi. U nich specjalni przed wojną też mieli coś w MC.
A i byłem  09/03/22 w Chmielnickim, w szpitalu wojskowym. Tam w mieście stacjonują z 140 centrum sił operacji specjalnych. To było zaraz po tej akcji jak rozwalili Czeczenów idących na Kijów. Było sporo rannych ale niektórzy w mundurach, oczywista MC.
Czy to w takim razie moda czy świadomy wybór?

hendaye

Cytat: smutna_niespodzianka w 28-11-2024, 23:04:34

Analizowałem ten temat gdy zakupy ,,ukraińskie" robiłem.
Imo jesteś w błędzie. Alianci to im dużo dali wz.93 - jak Twarde przekazywali to we środku były sorty mundurowe- wiesz, co by pusty czołg tam nie jechał. Wg użytkowników kamuflaż za ciemny na ich środowisko.

Alianci zza Odry też szmaty chętnie dawali ale ukrom flecktarn jakiś stary ruski z serii flora przypominał, więc bardzo są niechętni. Swoje własne średnio lubią, bo dla odmiany zbyt jasne.
A MC/MTP idealnie pasuje pod ich szatę roślinną. Więc to nie kwestia mody. Gruzinom kupowałem demobil w MTP na wyraźne prośbę o MC.

Zresztą widzę pewną analogię. U nas w odmianach MC chodzi żandarmeria i specjalsi. U nich specjalni przed wojną też mieli coś w MC.
A i byłem  09/03/22 w Chmielnickim, w szpitalu wojskowym. Tam w mieście stacjonują z 140 centrum sił operacji specjalnych. To było zaraz po tej akcji jak rozwalili Czeczenów idących na Kijów. Było sporo rannych ale niektórzy w mundurach, oczywista MC.
Czy to w takim razie moda czy świadomy wybór?

ciekawe - nie miałem w ręku obu szmatek na raz, ale mundur ukraiński i MC wyglądały mi na identyczne w tonacji

smutna_niespodzianka

Cytat: hendaye w 29-11-2024, 12:34:41

ciekawe - nie miałem w ręku obu szmatek na raz, ale mundur ukraiński i MC wyglądały mi na identyczne w tonacji

Ukraiński bardziej szary.

palpatine

Cytat: smutna_niespodzianka w 29-11-2024, 12:54:39

Ukraiński bardziej szary.

I nie lubią takiego?
Przecież miasta szare. Suche krzaczory lez liści też. Pory przejściowe. Mało tam raczej soczystej zieleni. Pola uprawne, stepy jakieś. To wszystko raczej stłumione kolory.
Jak nie lubią to Marpat jest ciemniejszy. A przybrudzony i sprany trochę zjaśnieje. Wyjdzie akurat coś pomiędzy ich digitalem, a woodland.

Pebeo

Na filmikach kręconych podczas wjazdu wojsk ukr. do  Buczy w kwietniu 2022 r. niektórzy żołnierze (opisani jako saperzy) mieli na głowach hełmy kevlarowe w pokrowcach w Panterze. Kiedyś w necie znalazłem wzmiankę, że podczas walk w Mariupolu Czeczeni używali mundurów w kamo bardzo podobnym do Pantery. Nie natrafiłem jednak na zdjęcia, na których byłoby to widać. Po 2014 r. w niektórych pododdziałach ukr., przygotowywanych do walk z separatystami, noszono bryt. mundury w DPM Desert. W warunkach bojowych używano m.in. zdobyte na Rosjanach kurtki w A-Tacs FG (nie wiem, dlaczego u nas tak nielubiany).

@Robert_M
Oprócz dostosowania do warunków terenowych liczy się także aspekt asymilacyjny. Kiedyś znalazłem się z kumplem w Bobrujsku podczas obchodów święta wojsk powietrznodesantowych i związanej z tym kilkudniowej, publicznej popijawy. Do miasta nazjeżdżała się kupa czynnych i byłych żołnierzy. Klimat jak pod tym linkiem, tylko więcej ludzi:
https://komkur.info/novosti-bobrujska/za-vdv-bobrujskie-desantniki-otmetili-svoj-prazdnik
Wcześniej nasza gospodyni serdecznie nas przyjęła, przez co musiała wybrać się na uzupełniające zakupy. Była mocno przestraszona, bo w ubiegłych latach zdarzały się przypadki zbiorowych macanek, szarpania i pobić. Postanowiłem ją wyręczyć. Wkrótce stanąłem w sklepie w długiej kolejce rozgrzanych wódą facetów, ubrany w bluzę BDU w Woodlandzie i oliwkowe spodnie M65, wpuszczone w cholewki czarnych butów taktycznych. Trochę wyróżniałem się na tle Bieriozki i Flory, ale nikt mnie zaczepiał, bo strój był - jak te okoliczności - normalny. :)

Forty, moja miłość.

philiprvn

ATACS FG był lubiany przez naszych specjalsów. Zrezygnowali z niego m.in. z powodu jego popularności na wschodzie (m.in. formacje czeczeńskie).

Pebeo

Cytat: philiprvn w 08-12-2024, 12:07:17

ATACS FG był lubiany przez naszych specjalsów. Zrezygnowali z niego m.in. z powodu jego popularności na wschodzie (m.in. formacje czeczeńskie).

Ruscy używali zrzynkę pod nazwą "ataka" czy jakoś tak. W 2020 r. wyłączne prawa do produkcji A-Tacs FG zakupiła ros. firma BARS, szyjąca mundury wojskowe. Najpierw trafiły do Rosgwardii, potem do wojsk Czeczenii. Ostatnio widziałem je w necie w wojskach Kazachstanu. Zakup wyłączności przez BARS był punktem zwrotnym do formalnej, definitywnej rezygnacji z FG przez oddziały specjalne NATO. Nie wiem, jak jest z innymi państwami - kamo było stosowane m. in. w Ameryce Płd., w Malezji, na Bliskim Wschodzie (przeważne przez jednostki specjalne, a także przez piechotę morską i policję). Oprócz tego działają/ły udzielone wcześniej licencje, m. in. dla amer. Proppera, niem. Leo Kohlera, Mil-Teca i MFH.

Na miejsce A-Tacsa FG Amerykanie zaproponowali wynalazek przypominający rozmyty multicam w kolorystyce FG. Zrobiono zdjęcia marketingowe z testów w terenie, ale nie spodobał się klienteli. W lipcu 2022 r. na którymś amer. portalu branżowym pojawiło się info, że w związku z wojną na Ukrainie zostaje wznowiona produkcja tkaniny w A-Tacs FG (nieformalnie, bo na stronie producenta brak wzmianki). Ciekawe dlaczego? Może uznano, że w związku z kolejną wojną zastępczą NATO - Rosja można olać warunki umowy z 2020 r.? Może komuś na gwałt były potrzebne nowe mundury wojskowe w tym kamo (np. do operacji w głębi Rosji)? A może był inny powód?

Odnośnie użycia u nas. Pierwszy (oddolny) prototyp nowej rogatywki polowej został wykonany właśnie w A-Tacs FG. Mundury w tym kamo były używane także przez Straż Graniczną na obszarze Puszczy Białowieskiej zanim wprowadzono kamo SG14.  Jak wynikało z danych przetargowych, zamówienie miała wykonać firma Helikon.

Forty, moja miłość.

SMF spam blocked by CleanTalk