knives.pl - ostra dyskusja

Noże => Ostra kuchnia => Pass Around - przetestuj i podaj dalej => Wątek zaczęty przez: baw w 02-10-2015, 20:32:32

Tytuł: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: baw w 02-10-2015, 20:32:32
W tym wątku proszę pisać recenzję z PA Santoku od Kaminariego.
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: szenkx w 03-10-2015, 20:24:03
No to chyba w takim razie ja muszę zacząć.

Na wstępnie dziękuję Patrykowi oraz Baw'owi za możliwość przetestowania noża.
Zacznę od małej "video recenzji" oraz technikaliów:
Stal: NC6
Rękojeść: to co wiem to stabilizowane i kolorowane drewno + akryl +(mikarta?) + drewno na kakumaki
KT po prostej: ~170mm
Wysokość przy pięcie: ~53mm
Waga: 172g
O pozostałych danych także mówię w filmie.

https://youtu.be/rxzd3Wd_OZM

Tak to mniej więcej wyglądało. Dalej pociąłem jeszcze trochę marchewkę, jabłko i schab bez kości.
Niestety dużo lepiej nie było jeżeli chodzi o klinowanie noża.

Zdjęcia poniżej są z wczoraj, sprzed dzisiejszego testu, na głowni powstała już patyna na wysokości około 1,5-2cm od kt.

(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i62.tinypic.com/2yumvyc.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i57.tinypic.com/acy003.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i58.tinypic.com/69gj0w.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i61.tinypic.com/2ia50jn.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i57.tinypic.com/6fuykj.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i59.tinypic.com/w1ux5s.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i61.tinypic.com/jjptn9.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i61.tinypic.com/19bgv7.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i62.tinypic.com/sd1w7n.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i58.tinypic.com/e6t9cm.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i61.tinypic.com/fz9sa0.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i61.tinypic.com/10rslxv.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i61.tinypic.com/6t1kpx.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i59.tinypic.com/14dk1zq.jpg)

Nie wiem czy Kaminari zrobił ten nóż tak trochę na odwal się ze względu na to, że miał być do testów czy o co chodzi ?
Rozumiem, że samo wykończenie i estetyka NIE są tutaj podstawą do oceny, ale jeżeli już oceniamy to skupimy się na wszystkim.
Rzeczy które trochę raziły mnie w oczy:
-Niewykończony tang przy wejściu w rękojeść
-Niewyczyszczony klej na czole rękojeści
-Brak KT przy pięcie z jednej strony(!?)
Są też rzeczy które mi się podobają takie jak:
-Fazowanie grzbietu
-Wygodna rękojeść
-No i to fajne pudełeczko

Podsumowując nożyk bardzo fajny, ale niestety miał jakiś problem z cięciem. Może ktoś będzie w stanie wyjaśnić dlaczego nóż tak się klinuje? Niewiele powiedziałem i pokazałem, ale może ktoś wydedukuje (prawda drogi Watsonie?).

Fotki w wysokiej rozdzielczości na @ lub PW.

EDIT:

Mam nadzieje że trochę więcej pokazałem. Niestety za bardzo wcześniej nie mogłem. (Sorry za foto, bo ma 3MB, ale chciałem dać wyższą rozdzielczość).
Film:
https://www.youtube.com/watch?v=zpQ5Uf93efU
FOTO z pomiarami:
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i62.tinypic.com/3133u9x.jpg)

PS. Ruda prawie w całości zeszła po mleczku.

Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: AS skiper w 03-10-2015, 23:38:06
masz go jeszcze u siebie?

Zrób linie równoległe do KT i dopiero zmierz szerokość ostrza. Tak zrobione niewiele wnoszą. Przymajniej dla mnie.

czubek ma ponad 0.3 wiecej niż reszta ???? to bedzie sie klinował i ciecie czubkiem moze być niewygodne.

zrób test ziemniaka, czy da sie go pokroić na cieniutkie plasterki, czy kliga sie kleii do ziemniaka, czy wychodzi  zniego płynnie.
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: szenkx w 04-10-2015, 10:50:51
Skiper, zrobiłem to chujowo, wiem. Poprawie sie i dopisze do pierwsze posta.

Kroilem inne produkty, ale ze względu na ciężarna żonę i małe dziecko w moich 38metrach cieżko mi jest robic filmy.

Noz mam do czwartku/piątku. Wiec do tego czasu na pewno dodam od siebie cos jeszcze, co by nie było ze pokroiła tylko kawałek cebuli i koniec.
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: AS skiper w 04-10-2015, 11:25:10
spoko, nie zawsze jest czas na wszysto co by sie chciało. A i "cieżarówka" wymaga opieki, o małym nie wspominając
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: Kaminari w 07-10-2015, 12:34:36
Szenkx dzięki za rzetelny test :)

Wyszedł mi grubas  straszny. Ujowo...
Wniosek taki, san mai muszę robić jak japońce, na wklęsłym obustronnym.
Ten nożyk będzie ponownie na PA po poprawkach.

Pozdrawiam :)
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: szenkx w 07-10-2015, 12:43:06
Dziś postaram się wrzucić na prośbę innych jeszcze kolejny film z krojenia innych produktów(ten nie był do końca rzetelny ze względu na ilość różnych produktów, to co nie załapało się film uznaję że nie było testowane).
Nóż też jutro dostanie porządną sesję na odchodne ode mnie.

Dzięki za możliwość testowania.

p.
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: szenkx w 07-10-2015, 17:32:46
Przepraszam za "spam", ale poszedł update do pierwotnego posta.

ed 21-12-2015 Sorki za brak recki, ale dopiero wyszedłem ze szpitala.
Film nagrany zdjęcia też są, tylko skrobnąć parę słów zostało
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: szenkx w 21-12-2015, 18:24:56
No dobra.
Spiąłem się w sobie i wysiedziałem chwile przy kompie.

Dostałem ponownie nóż Patryka i udało mi się nim tydzień popracować.
Można powiedzieć przede wszystkim, że efekt jest dużo lepszy niż przy pierwszym podejściu.
Ale o tym ja kroi trochę w filmie.

O tym jak wygląda to fotki. Po przeszlifowaniu i pojawianiu się patyny wygląda dużo lepiej.
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i65.tinypic.com/vxem2w.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i64.tinypic.com/nwau6e.jpg)
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i68.tinypic.com/314to2u.jpg)
Tak to jest profil, nie miałem tylko porządnego obiektywu makro:
(https://img.knives.pl/proxy/?url=http://i64.tinypic.com/muzed4.jpg)

I movie:
https://www.youtube.com/watch?v=K3lIy1G8y3Q
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: mamcar w 21-12-2015, 19:43:07
Po obejrzeniu filmiku mam wrażenie, że krojenie jest bardzo męczące. Nawet ja się zmęczyłem oglądając film.
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: baw w 21-12-2015, 19:45:40
Szenkx mistrzem krojenia zdecydowanie nie jest ;-) Jak dostałem ponownie nóż od Patryka to sobie go sprawdziłem na szybko z cebulą i jest naprawdę bardzo fajnie. Mam taki zamysł żeby po zakończeniu tego PA i tego z Kłosami, wziąć jeszcze Masakage i Gekko i zrobić duży zbiorczy filmik w formie porównania.
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: szenkx w 21-12-2015, 19:47:33
Po obejrzeniu filmiku mam wrażenie, że krojenie jest bardzo męczące. Nawet ja się zmęczyłem oglądając film.
Moje umiejętności są raczej b. słabe, ale porównanie do innych noży można mieć.
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: Kam6 w 10-01-2016, 13:02:36
Mam taki zamysł żeby po zakończeniu tego PA i tego z Kłosami, wziąć jeszcze Masakage i Gekko i zrobić duży zbiorczy filmik w formie porównania.

Tak właśnie zrób Baw!
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: baw w 10-01-2016, 13:53:00
No Gekko to już nie wezmę, natomiast Masakage, Kłosa i Kaminariego jak najbardziej, jestem już po słowie z Szenxem i pomoże mi w zrobieniu takiego filmiku :)
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: Calot w 10-01-2016, 14:02:47
Mogę nad Tobą stać z piwem i krzyczeć, że źle kroisz, jakbyś potrzebował mojej pomocy. :P
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: baw w 10-01-2016, 14:06:26
Jak będziesz taki butny to pokaże na forum Twój pierwotny projekt kuchenniaka :P
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: Calot w 10-01-2016, 14:07:31
To se pokazuj, już gorsze szmiry pokazywałem. :P
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: baw w 10-01-2016, 14:10:32
Chyba w reality :P
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: Kaminari w 10-02-2016, 21:37:47
Dzieje się coś? Straszna cisza :P
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: baw w 10-02-2016, 21:39:00
Nie czytasz. Ja mam nóż, jak ogarnę Kłosy, to będę robił filmik zbiorczy z Szenkxem.
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: Kaminari w 10-02-2016, 22:56:12
Chodzi mi o recenzję  ludzi którzy już testowali nóż.
Tytuł: Odp: Santoku San Mai Kurouchi Kaminari Knives- recenzje
Wiadomość wysłana przez: winiarFR w 16-02-2016, 19:19:50
W takim razie zacznę pierwszy. Jeśli chodzi o santoku i jego wykonanie to wszystko stało na bardzo wysokim poziomie jeśli chodzi o wykonanie jak i profil. Nóż przyszedł do mnie w stanie golącym. Nie miałem czasu popracować nim zbyt długo, ale jeśli chodzi o właściwości tnące byłem z nich bardzo zadowolony. Jedynym mankamentem, który zauważyłem jest dziwne przyklejanie/zasysanie się noża podczas podnoszenia go podczas nacinania nacinania cebuli. Wszystkie inne warzywa kroją się jak marzenie. Pieczarki, papryka od strony skórki, efekt gładkiej marchewki. Powiem szczerze, że nigdy nie widziałem tak cieniutkiego profilu. Jest cieńszy od mojego yamawaku santoku co jest już dużym wyczynem. Całości dopełnia piękna rękojeść ze stabilizowanego drewna. Niestety cały efekt popsuły lekki szczerbki na nożu pod koniec użytkowania. Nie mam pojęcia czym mogły zostać spowodowane. Nóż naostrzyłem od początku i odesłałem do bawa. Wg mnie jest to kawał porządnej kutej stali o świetnych właściwościach tnących. Polecam jak najbardziej. Gdybym sam nie miał już tylu noży to jak najbardziej bym się w taką kosę zaopatrzył :)