Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Microtech i blokada otwarcia

Zaczęty przez mi174, 07-09-2010, 09:42:16

mi174

Pytanko od osoby zielonej  w Microtechach. Upatrzyłem sobie nożyk "front open" a konkretnie Microtech Troodon D/A. W ręku tego nie miałem i stąd pytanie - które z tego rodzaju nożyków Microtecha mają blokadę przypadkowego otwarcia. Ze zdjęć z żadnej strony znaleźć jej nie mogę ani w tym ani w innych modelach, jedynie Nemesis ma taki dodatkowy "suwak" na rękojeści. Nie bardzo mi się widzi jak się otworzy w kieszeni lub otworzy. I drugie pytanie - jak skuteczne są te blokady (jeżeli są).

mathu

Bo Nemesis otwiera się przyciskiem (S/A), a Troodon suwakiem (D/A). W Troodonie nie potrzebujesz blokady, bo nóż nie ma możliwości przypadkowego otwarcia się.

kali

D/A nie musi mieć takiej blokady, bo w złożonym nożu nie ma napiętej sprężyny, która mogłaby być zwolniona. Dopiero przesunięcie suwaka napina sprężynę, która wyrzuca głownię. Trudno, żeby się otworzył w kieszeni.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

mi174

To jeszcze jedno pytanko który z tego rodzaju polecanie jako EDC, oprócz 70 bo mały strasznie.

kali

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

mathu

Żaden się nie nadaje na EDC. Chyba że lubisz ostrze latające na boki, albo straszące wszystkich dookoła przy otwieraniu.

mi174

Ano dzięki za linka już się wyleczyłem  ;>

cubix

Proszę kontaktować się tylko i wyłącznie mailowo!