Reklama

Ontario RAT 1 Model folder / Wayfarer - TORX_y (klucze)

Zaczęty przez Rambo_5, 13-09-2010, 21:47:37

Rambo_5

Witam.

Poszukuję torx_ów do mojego nożyka. Chcę rozkręcić by móc wyczyścić. Jakie są numery tych kluczy? Ciężko znaleźć kurcze...

Niema złej pogody, jest tylko zły sprzęt.

Jorzwin

Ło matko, nie żebym się znał, ale najlepiej zmierzyć. ;>

Za wszelkie błędy ortograficzne i inerpunkcyjne bardzo przepraszam ;)

Rambo_5

Cwaniak jesteś widzę... Po co zaśmiecasz, tylko konkretne info dla przyszłych by czytało się przejrzyście i szybko.

Pytam użytkowników tego noża, gdyż prawdopodobnie mogli przy nim dłubać i zapewne znają numeracje kluczy do Ontario.

Schtruntz

torxy no. 6 i 10

Cytat: Jorzwin w 13-09-2010, 21:54:48

Ło matko, nie żebym się znał, ale najlepiej zmierzyć. ;>

a konkretnie w jaki sposób to zrobić mając tylko przed oczami łeb śruby ?
serio się pytam, bo ja bym tylko umiał przymierzyć po kilka rozmiarów wkrętaków, aż który w końcu przypasuje,
ale do tego trza stać przed półką w sklepie i próbować po kolei, albo mieć do dyspozycji cały zestaw,
a jeżeli w grę wchodzi tylko skorzystanie ze sprzedaży wysyłkowej bo komuś ma naprawdę daleko do sklepu?

Desordem e Regresso

Rambo_5

No i o odchodziło, tak ciężko było, tylko po co ten cynizm. Trochę kultury i koleżeńskiej uprzejmości. Forum jest po to by się zapytać, mieć szybki dostęp do info...

Teraz wiem z czym startować.

mr_neox

śruba osi nie pamiętam bo coś większa, ale reszta T6 - tak na 90%

Si vis pacem, para bellum

DARKdog

Dla potomnych. Jak moderator chce niech podwiesi.
Nr kluczy w nożach Ontario ;>:

Folder RAT1 torxy na osi T10, linersy i klips T6
RAT3 imbus 5/64 cala albo europejski 2
RAT5, TAK1, RAT7 imbus 1/8 cala, można spróbować standardową 3ką ale można zgwałcić śrubę bo jest trochę luźny.
RTAK II imbus 5/32 cala, można spróbować 4rką ale strasznie ciasno wchodzi więc też śrubę można spieprzyć.

maba

Cytat: DARKdog w 14-09-2010, 20:48:45

Dla potomnych. Jak moderator chce niech podwiesi.

To jest świetny pomysł! 8D

Proponuję utworzyć nowy temat, i tenże podwiesić gdzieś w ogólnym, albo NB, w którym będziemy wypisywać rozmiary śrubek w różnych nożach - wszystko będzie na miejscu, na bieżąco uaktualniane w pierwszym poście.

Rambo_5

Cytat: Schtruntz w 13-09-2010, 23:58:56

torxy no. 6 i 10

Schtruntz ma racje. Numery torx_ów to T-6 oraz T-10. Nie wiem czy nie ma czasem jakiejs różnicy pomiedzy "zwykłym" torx_em a tym z literka "T" z przodu. Wydaje mi się, że rozmiary mogą być inne...
Tak czy i inaczej pojechałem do sklepu po owe torx_y. Kupiłem firmy HI-TEC za 5,50,- sztuka. Torx_y pasują idealnie i z tym nie ma problemu. Jakież było moje zdziwienie kiedy pod koniec skręcania nożyka "ząbki" T-6 były praktycznie zużyte. Żebym robił coś z nim nie wiadomo co, ale to było tylko pierwsze rozkręcenie i skręcenie z lekką siła. Nawet T-10 się zużył a przecież w nożyku są tylko 2 takie śruby! Wystrzegajcie sie tej firmy jak ognia. O jakości nie może być mowy. Szmira, że nie wiem. Panowie z tej firmy raczej nie słyszeli o harowaniu stali, jeśli w ogóle to stal, twardością to raczej pod cynę podchodzi...

DARKdog

Niedawno w jakimś temacie zostałem zbesztany, że polecałem drogie torxy komuś :rotfl:.....
Więc powtórzę, że ja używam kluczy do noży, i imbusów i torxów, firmy Bondhus http://allegro.pl/bondhus-zestaw-kluczy-torx-8szt-t6-t25-31732-i1216544304.html dałem 60 zeta za komplet i nawet czarna oksyda mi z nich jeszcze nie zeszła. Warto też zaisnwestować w stanleya czy proxona. Dobre klucze to podstawa w każdej robocie, nauczyłem się tego robiąc motocykle.

maba

Cytat: DARKdog w 17-09-2010, 15:40:30

Dobre klucze to podstawa w każdej robocie

Ba, nawet więcej - porządne narzędzia to podstawa. A tanie wkrętaki to rzeczywiście padaka. Niestety te dobre są drogie, ale przynajmniej kupujemy raz i mamy spokój.

@Rambo, co do zdjęć ~> LINK ;)

Rambo_5

Cytat: DARKdog w 17-09-2010, 15:40:30

Niedawno w jakimś temacie zostałem zbesztany, że polecałem drogie torxy komuś :rotfl:..... ....   dałem 60 zeta za komplet......

60zł to drogo? Dobra cena.
To jest taka sama sytuacja jak z osełkami. Jak kupujesz doby nóż to czasem osełka czy tam ostrzałka przekracza wartość noża. Tak samo trzeba postępować z innymi akcesoriami do noży.

Maba, dzięki za link.