Reklama

Kupno ostrzałki - ma ostrzyć do golenia.

Zaczęty przez david11, 24-09-2010, 11:16:26

david11

Witam, potrzebuje ostrzałkę która będzie ostrzyć RAT'a i kucheniaki do golenia.. Czyli potrzebuje czegoś co ostrzy na 25', oraz co najwyżej 20'. Dobrze mówię?
Chcę kupić raz, a dobrze. Lecz nie dam 200zł na ten cel, bo po prostu nie mam. Myślę że wyżyłowany budżet to jakieś 120-130zł. Myślałem o V'ce od Lanskiego (tej z czteroma prętami w zestawie). Naostrzę tym na brzytwę? Mam świra na punkcie ostrości. Do tej pory ostrzyłem przy pomocy papieru ściernego 1200 i 1500 i kątomierza, lecz nie ufam temu rozwiązaniu. Boję się że przeprofiluje KT, a tego bym nie chciał. Na dodatek dochodzę do pewnego momentu i dalej choćbym nie wiem ile ostrzył i tak nie będzie ostrzej (nie goli jeszcze. Kartki jak się baardzo postaramy to tnie ale często szarpie).
nada się?

P.S
Wiem że "o ostrzeniu na tym forum zostało powiedziane chyba wszystko", lecz po lekturze treści zawartej w topicach, nadal nie mogę się zdecydować. Czy V'ka wystarczy, czy nie?

Ozmaar

Mam - polecam.

Poza tym już dokupiłem diamenty lidlowe, powoli czaję się na system Lansk'ego i aż strach pomyśleć co jeszcze mi wpadnie w oko :D.
Skończy się pewnie tym, że spróbuję wszystkiego i zostanę tylko przy tym, co mi najbardziej odpowiada.

Tak to już wygląda w tym hobby  ;>.

Cytat: david11 w 24-09-2010, 11:16:26

P.S
Wiem że "o ostrzeniu na tym forum zostało powiedziane chyba wszystko", lecz po lekturze treści zawartej w topicach, nadal nie mogę się zdecydować. Czy V'ka wystarczy, czy nie?

Oczywiście masz rację... ;)

Prosty

Cytat: david11 w 24-09-2010, 11:16:26

Witam, potrzebuje ostrzałkę która będzie ostrzyć RAT'a i kucheniaki do golenia.. Czyli potrzebuje czegoś co ostrzy na 25', oraz co najwyżej 20'. Dobrze mówię?

a to zależy od upodobań i tego co będziesz nożem robił, jak noża zamieżasz używac do cięcia to 20' na stronę wystarczy (25 to siekiery mają :) )
ja w swoich folderkach zrobiłem back bavel na 15' i ostrze je na 20' (ale nie jest to rozwiązanie dla każdego)

jak chcesz się golić nożem to turnbox delux jest dobrym wyborem i napewno wystarczy :)

david11

Cytat

(25 to siekiery mają  )

Siekiery mają 30-35 :P.

Czyli mówicie że V'ka wystarczy.. To w takim razie go kupię :).

Dzięki za pomoc.

adonay

Nie lubię noży...zwłaszcza Seben..........ZMIENIŁEM ZDANIE, SEBENZA JEST COOL!!!...ale i tak sprzedałem...

Jastrząb

Smith ma krotkie prety i tylko jedna ziarnistosc ceramicznych. a na alle jest lansky deluxe za 102 pln z przesylka. i ni ma co gdybac IMHO  :shy:

Zakon Obrońców Świętej Victorii
Brat Smutny W Kołku Niebieskim Zadumany

mariaczi

Weź Lansky Deluxe ale wersją z długimi prętami, o niebo lepsza do kuchenniaków. Obowiązkowo Deluxe coby białe pręty były.

EDC: MT UT ZBP, LM Arc, Wedge XT, GWG 2000

rybak

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

awede

i na co padł wybór? czekam na fote i opinie po wypróbowaniu, jestem ciekawy, bo też sie przymierzam do zakupu

SMF spam blocked by CleanTalk