Reklama

,,Gawial"

Zaczęty przez Cronosdragon, 03-10-2010, 20:49:53

Cronosdragon

Męczyłem go od wakacji i wreszcie wrzucam fotki...
W sumie to skończyłem go ze 2 tygodnie temu ale jakoś nie mogłem się zebrać na zrobienie zdjęć :special:
Na fotkach ma już parę rysek bo używałem go jak rękojeść była jeszcze kwadratowym klockiem :I

Dane techniczne:
stal: 50HS
hartowanie: (pierwszy selekt... ale chyba niezbyt udany...nie jest zbyt twardy na ostrzu, choć wystarczająco jeśli chodzi o pracę w drewnie...rzecz jasna rąbanie gwoździ odpada :I)
rękojeść: stal, mosiądz, klej epoksydowy :D, jakieś dziwne drewno, dosyć twarde i ma zbitą strukturę.   Pin trochę krzywo wyszedł: mosiądz, stal, miedź. Impregnacja pokostem i woskiem pszczelim...
długość całkowita: 285mm
długość głowni: 165mm
szerokość ostrza w najsz. punkcie: 35mm/ grubość: 3,5mm
szerokość rękojeści w najsz. punkcie: 38mm/ grubość: od 15mm przy ostrzu do 25mm przy dupce

UWAGI: na dupce jest niepokojące pęknięcie, które było widać dopiero po wygładzeniu :frown:
mimo iż nóż wykułem w 30 minut jest delikatna różnica w grubości głowni( ok. 0,8mm )
gardka jakby się delikatnie rozkleiła... widocznie miało te pół milimetra luzu :frown:
Rękojeść dość wygodna, aczkolwiek przy chwycie odwrotnym jakoś tak się dziwnie trzyma  :dodge:
Ogólnie podoba mi się ze względu na funkcjonalność, i na ostrość... wykonanie niestety swoją drogą...ale to już zostawię do oceny Wam ;P

Pitt

To pęknięcie to bym naciął włośnicówką ile się da i zalał cyjanoakrylem. Bez tego pęknie. A nóż kapitalny. Jak mi go dasz, to tak zrobię by nie pękł - a jak już parę osób tu wie u mnie zima pęka każdy nóż w drewnie :)

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

Fliegerkappmesser

Bardzo fajny :) Choć aż się prosi o grubszą klingę  ;>

Better dead than red / Lieber tot als rot

PrzemoBK

Widzi mi się, ładny jest :).

PS-zmniejsz rozmiar fotek

Cronosdragon

Cytat: PrzemoBK w 03-10-2010, 20:58:01

PS-zmniejsz rozmiar fotek

Zmniejszę na dniach...

PS: jestem ,,wery hepi" że wam się podoba.... szczerze mówiąc spodziewałem się więcej negatywnych opinii... ;)

Bródkes

Bardzo na tak  ;)
i co: tak trudno było to lusterko zrobić?  :)

Cronosdragon

Cytat: Bródkes w 03-10-2010, 21:34:56

i co: tak trudno było to lusterko zrobić?  :)

Hehehe.... to nie lusterko tylko satin bardzo drobny ( papier 2000 ) Na zdjęciach nie widać delikatnych podłużnych rysek... ;P

Bródkes

Cytat: Cronosdragon w 03-10-2010, 21:36:30

Hehehe.... to nie lusterko tylko satin bardzo drobny ( papier 2000 ) Na zdjęciach nie widać delikatnych podłużnych rysek... ;P

polerka i byłoby lusterko  ;P

Cronosdragon

Cytat: Bródkes w 03-10-2010, 21:39:50

polerka i byłoby lusterko  ;P

Nie za bardzo chcę by się błyszczał jak psu jaja ;P Wolę lekko zmatowiony, aczkolwiek nie pasowałby mi tu satin np 600...

petrus

Prośba do młodszego Kolegi by nie propagował złych nawyków (ostatnie zdjęcie) nie wbijać klingi w ziemię, bo potem jakaś Dupa Łowiectwa Polskiego skarży się że ostrze nie goli.
Powodzenia w pracy

WojaK

ładne ostrze rękojeść troszkę mi nie podchodzi ale ogólnie na + chętnie bym zmacał bo ciekawi mnie ta prostota :P

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

Cronosdragon

Cytat: petrus w 03-10-2010, 22:46:50

Prośba do młodszego Kolegi by nie propagował złych nawyków (ostatnie zdjęcie) nie wbijać klingi w ziemię, bo potem jakaś Dupa Łowiectwa Polskiego skarży się że ostrze nie goli.
Powodzenia w pracy

Goli dalej... Jak wbijałem to naciskałem od strony grzbietu czyli między ostrzem a ziemią zrobiła się przerwa... Grzbiet też się nie porysował...

Dyferencjał

Zmniejsz foty to coś napiszę o nożu  :badass:

WAR:  "czy maker poruchał sobie rano czy nie poruchał, jaka była koniunkcja gwiazd w tym momencie..." :-)

Guciek

Bardzo ładny nożyk! A tych uwag to nic nie ma naprawdę znaczenia przy używaniu, a skoro to ręcznie robiony nożyk to musi mieć parę smaczków :D

Cytat: Kubus Puchatek
Nie do konca wierze w Twoje, czy kogokolwiek tutaj istnienie. Net jest iluzja.
Cytat: Szabas
Nice, very kurwa nice. :D
W Polsce używamy polskich wyrazów!

androfag

Coś nam się ostatnimi czasy młodzież "roznożorobowała" -pogratulować  :D :D :D

Cronosdragon

...Zdjęcia zmniejszone z 3264px × 2448px na 1024px × 768px..... Powinno chyba wystarczyć :shades:

kosma

800x600 to się wrzuca kolego. Nożyk taki ot prosty fajny kozik.

SMF spam blocked by CleanTalk