Reklama

Alternatywne źródła części (śrubki, podkładki, itp)...

Zaczęty przez porcelanowy, 12-10-2010, 20:23:17

porcelanowy

Powitoł
Dyski padłych twardzieli to całkiem przyjemne cele do rekreacyjnego strzelania wiatrówkowego.
Niemniej w twardzielach siedzi jeszcze kupa przydatnych części: neodymy do zabawy, silniczki które zgarnia kumpel, drut miedziany do wieszania bombek na choince, łożyska które zgarnia z kolei mój Tato ;) A alumunium do skupu....

Są też śrubki szerokiego sortu :D

Zabawki mamy skręcany zwykle calowymi więc omijajcie samsungi. Przynajmniej ten mój skręcony był metrycznymi na krzyżaka (M2, M2,5 i M3).
Natomiast caviar i seagate były poskręcane torxami różnych rozmiarów. Kilka najpopularniejszych 2-56, ale większość grubszych. Porównać rozmiarów nie mam z czym, ale jest tego z dwóch na tyle dużo, że w wypadku ukręcenia śruby osi głównej jakiego szczura tudzież BVP może się coś dobierze jeśli nie chce się albo nie może korzystać z pomocy fabryki.

Sam szukałem do zastąpienia połówki kołka 913tki i dobrałem:

Kołki są dosyć długie. Czasem prawy kołek haczył o kieszeń przy wkładaniu/wyjmowaniu noża; teraz jest spokój :)
Wszystkie śrubki przyciągał magnes, więc jakaś stal a nie np. alu.

Innym źródełkiem śrubek calowych jest np. taki oto sklepik: www.rcskorpion.pl
Uważać, niektóre z tam sprzedawanych śrubek są z aluminium.
Tyle mojego na razie :)
Howgh.

mariaczi

Panie ty to masz łeb nie od parady. A ja tępy użytkownik ostrych pająków kombinuje skąd śruby wyruchać. Takich dysków to mam kilka w piwnicy. Ale jutro będzie demontażyk.  8o

EDC: MT UT ZBP, LM Arc, Wedge XT, GWG 2000

apss

nie tylko srubeczki, z takich dyskow robilem kiedys fajne szlifierki  :rotfl: byl taki model SCSI ktory mial inne mocowanie - nie  rozkladalo sie go wzdluz a w polowie w czesciowym rozlozeniu wygladal jak pila tarczowa/krajzega ;) ale to dawne czasy - lata temu  :rotfl:

gdyby ktos chcial sie pobawic :

[youtube=425,350]

http://www.youtube.com/watch?v=_4KCu8EAHsY[/youtube]

[youtube=425,350]

http://www.youtube.com/watch?v=ADTH9B4e5I0[/youtube]
daj mi bussiaka na dobranoc ;)

sprzedam  noze

mariaczi

EDC: MT UT ZBP, LM Arc, Wedge XT, GWG 2000

apss

daj mi bussiaka na dobranoc ;)

sprzedam  noze

porcelanowy

Powitoł

Cytat: mariaczi w 13-10-2010, 00:42:33

Panie ty to masz łeb nie od parady. A ja tępy użytkownik ostrych pająków kombinuje skąd śruby wyruchać. Takich dysków to mam kilka w piwnicy. Ale jutro będzie demontażyk.  8o

Spox. Poczekaj jak pokażę projekt automatu ze sprężyną od hamulca rowerowego ;)

Szlifierkę można było zrobić bodaj z caviara którego dosyć dawno rozbierałem. Cała mechanika i elektronika była na ramce przykryta z góry pokrywką z alu. Przyznam, że nie pomyślałem o takim zastosowaniu :)

porcelanowy

Powitoł
Pozwolicie, że podbiję zaraz po sobie :)

Kojarzy ktoś, jakie śrubki siedzą w iPhone 4?
Repair Parts Replacement Stainless Steel Screws Pack for iPhone 4 (40-Piece Pack)
Niektóre wyglądają jak wkręty, inne jak normalne śrubki. Pewnie jakieś calowe się znajdą, ale czy się nam przydadzą?  :dodge:  :)

edyta: googlam za rozmiarami śrub, ale dla Anglosasów problemem progowym wydaje się być dobranie odpowiedniego śrubokręta ... Yeah Bunny :)

SMF spam blocked by CleanTalk