Reklama

Co się dzieje w warsztacie :D

Zaczęty przez HolsKnives, 28-10-2010, 18:56:46

HolsKnives

Przez ostanie miesiące mało co się działo w moim warsztacie związane to jest z remontem.
Ale do rzeczy, przez ostatnich kilka dni znalazłem czas na swoje hobby :D
i powstało kilka blanków, które dziś wróciły z hartowni.
Wszystkie wykonane są z płaskownika 50HS 3mm, na karteczkach są opisane twardości HRC jakie mają po hartowaniu.
Wszystkie były hartowane w tym samym piecu i w tym samym czasie ale maja różne twardości.
Nie wiem dlaczego ten ostatni ma taką małą twardość i nie można było osiągnąć wyższej.

killrathi

pierwszy od góry zapowiada się smakowicie

Bródkes

Siper

Dla mnie ostatni  ;P Naprawdę super się zapowiada, no reszta też oczywiście, ale ten ostatni do mnie mówi  8D

kezsel

3 i 4 od góry rewelka :D onę będą najpiękniejsze, mają to coś 8D
A gdzie hartowałeś jak to nie tajemnica?

PrzemoBK

Pierwszy i ostatni fajne, tylko ten ostatni cosik miękki  ;).

Trollsky

1,3 i 5

na te czekam z wielka ciekawoscia ;)

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

wojtas13

A może zbierz najpierw odwęgloną warstwę i zmierz twardość. Kiedyś też miałem blanka poniżej 50 i po zebraniu i wykończeniu pracowało się nim całkiem dobrze - nie robiłem dodatkowych testów twardości, ale na pewno miał więcej niż 55 (zostawiałem go sobie).

Crusader Forge/Trident Knives addict.

Seeker.

www.acousticblades.pl

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001627722838

HolsKnives

Cytat: wojtas13 w 28-10-2010, 20:51:49

A może zbierz najpierw odwęgloną warstwę i zmierz twardość. Kiedyś też miałem blanka poniżej 50 i po zebraniu i wykończeniu pracowało się nim całkiem dobrze - nie robiłem dodatkowych testów twardości, ale na pewno miał więcej niż 55 (zostawiałem go sobie).

Twardość była mierzona tak jak mówisz w wyczyszczonym miejscu.
Widoczne są na zdjęciach te wypolerowane punkty.

wojtas13

No cóż... chciałem dobrze  :( .

Czasem tak bywa. Mnie też denerwuje częściowa losowość wyniku - stal z jednego arkusza nie zawsze jest "jednolita" itp.

Crusader Forge/Trident Knives addict.

Seeker.

www.acousticblades.pl

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001627722838

HolsKnives

Cytat: wojtas13 w 28-10-2010, 21:04:11

No cóż... chciałem dobrze  :( .

Czasem tak bywa. Mnie też denerwuje częściowa losowość wyniku - stal z jednego arkusza nie zawsze jest "jednolita" itp.

Trudno jakoś to przeżyje, ale szkoda, że to własnie ten musi mieć taką słabą twardość :(

J_Cop

mnie się 1,3 i miętka piątka podoba  :)

HolsKnives

W sobotę znalazłem trochę czasu i udało mi się wstępnie oczyścić blanki z nagaru po hartowaniu.
Jeden z blanków tzw. 4 lekko się wygiął podczas hartowania i chciałem go wyprostować, ale się nie udało :(
Cztery widoczne dziś będą oprawiane :)

Teraz wygląda nie zbyt dobrze :(

Profesor

To może przyciąć róg, spiłować garby (pod kciuk i p. wskazujący) tyłeczek zaokrąglić a dziurka na otwieracz do piwa. Nie wiem jakiej to wielkości ale chyba neck by wyszedł
Chciałem narysować ale za cienki jestem.

A w ogóle szkoda nożyka.
powodzenia z resztą 

Come to the Darkside - We have cookies!

HolsKnives

Cytat: Profesor w 02-11-2010, 09:29:28

To może przyciąć róg, spiłować garby (pod kciuk i p. wskazujący) tyłeczek zaokrąglić a dziurka na otwieracz do piwa. Nie wiem jakiej to wielkości ale chyba neck by wyszedł
Chciałem narysować ale za cienki jestem.

A w ogóle szkoda nożyka.
powodzenia z resztą

Na pewno go nie wyrzucę, tyle ile się da to uratuje :)

joah

A mnie z kolei zdziwiło to 60HRC - nie wiedziałem że 50HS da się tak wysoko.

kroko

Napisz gdzie hartowałeś,przy tej stali i twardości nie powinien chrupnąć,chyba,ze nie był odpuszczany.

pawlacz

mozna na hidden tanga przerobic

HolsKnives

Cytat: joah w 02-11-2010, 14:00:45

A mnie z kolei zdziwiło to 60HRC - nie wiedziałem że 50HS da się tak wysoko.

Też nie wiedziałem że tak można wysoko ale tak opisane przyszły z hartowni.
Cytat: kroko w 02-11-2010, 14:15:40

Napisz gdzie hartowałeś,przy tej stali i twardości nie powinien chrupnąć,chyba,ze nie był odpuszczany.

Kolega w robocie ma hartownie i mi zahartował. Słabym punktem był ten otwór i to chyba przez to pękł. 

HolsKnives

W sobotę skleiłem 3 sztuki , dziś położyłem wstępne szlify
Jeden z nich czyli tzw. 3 jest lekko wygięty po hartowaniu (nie zauważyłem tego wcześniej)
nie wiem w jaki sposób go teraz wyprostować aby nie pękł jak tzw. 4

SMF spam blocked by CleanTalk