Reklama

Benchmade 551 Griptilian

Zaczęty przez ban, 29-10-2010, 11:38:30

ban

Chce kupić sobie Benchmade 551 Griptilian, chciałbym spytać was o rade, czy jest coś podobnego za tą samą cenę tylko lepszego. Jeśli nie to gdzie mogę kupić ten nóż w miarę tanio w Polsce.
pozdrawiam

mariaczi

W miarę tanio to tylko na bazarku jak się pojawi. Przedstawicielem jest  np Kolba.pl ale cena ok 400 pelenów a to trochę za dużo za gripa. A kupić warto to świetne folderki we wszystkich wariantach. Mi najlepiej pasuje 550HG. Stal 154cm też nielicha i daje radę na edc. A czy jest coś lepszego to kwestia gustu. Dla mnie lepszy jest Spyderco Manix 2 a cena podobna z Gripem.

EDC: MT UT ZBP, LM Arc, Wedge XT, GWG 2000

AdamsKi

mi Griptilian ogólnie się nie podoba, poza axisem
kształt głowni jeszcze ujdzie ale rękojeść leży, takie jest moje odczucie, a biorąc pod uwagę cenę, raczej go nie kupię, prędzej manixa 2 jak powiedział mariaczi
154cm taka bez rewelacji ale w wykonaniu BM chyba jest nieźle obrobiona...
poszukaj na bazarku czegoś, ale nie śpiesz się bo czasem pojawiają się tam takie sztuki w bardzo przystępnej cenie że nic tylko brać ;)

– Na moim sihillu–warknął Zoltan, obnażając miecz–wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.
– Więc to są te słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
– ,,Na pohybel skurwysynom!"

ban

Szczerze powiedziawszy to ten wasz Spyderco Manix 2 wcale mi się nie podoba. Chciałem sobie teraz kupić jakiegoś Benchmade, a w griptilianie 551 choć nie miałem go w rękach to zadurzyłem się w nim od pierwszego wejrzenia. Ale w takim razie poczekam jeszcze może będzie jakaś okazja i rozejrzę się jeszcze za innymi nożami. Może kershaw blur.

AdamsKi

miało być coś lepiszego niż griptilian...
blur jest ok, ale czy lepszy od gripka to nie wiem...
blura masz w kilku wersjach materiałowych (sandvik, s30v, CM154, starsze modele 440a), każda inny kolor rękojeści, no i trochę szlifem głowni się różnią: wklęsły i płaski, przy czy ten wklęsły trochę jak dla mnie za niski jest...
no i to już nie axis a linerlock...a tu będziesz miał różnie: albo ci się złoży przy pierwszy uderzeniu (nawet nie mocnym) albo będzie trzymał...mój trzyma, chociaż nie obijałem go mocno, liner może nie zapada głęboko ale wskakuje pewnie niezależnie czy otwierasz go szybko czy powolutku, jak ci nie przeszkadza recurva to weź blura, można go kupić w dobrej cenie. ale o tym możyku możesz poczytać więcej na forum ;)

– Na moim sihillu–warknął Zoltan, obnażając miecz–wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.

amper

Cytat: AdamsKi

miało być coś lepiszego niż griptilian...
blur jest ok, ale czy lepszy od gripka to nie wiem...

A to przepraszam, Blur jest jakiś gorszy czy co?  :? Mi lepiej leży niż Grip ;)

blura masz w kilku wersjach materiałowych (sandvik, s30v, CM154, starsze modele 440a), każda inny kolor rękojeści, no i trochę szlifem głowni się różnią: wklęsły i płaski, przy czy ten wklęsły trochę jak dla mnie za niski jest...

Gwoli ścisłości - 440A to daaaawno już nie robią. Nowego w każdym razie nie uświadczysz ;)
Jeśli ma być porównywalna stal - CMP154 i S30V sa na płaskim.
Sandvik - w wersji OCC jest też płaski.

no i to już nie axis a linerlock...a tu będziesz miał różnie: albo ci się złoży przy pierwszy uderzeniu (nawet nie mocnym) albo będzie trzymał...mój trzyma, chociaż nie obijałem go mocno, liner może nie zapada głęboko ale wskakuje pewnie niezależnie czy otwierasz go szybko czy powolutku, jak ci nie przeszkadza recurva to weź blura, można go kupić w dobrej cenie. ale o tym możyku możesz poczytać więcej na forum ;)

Nie twórz proszę dziwnych konotacji - to nie jest wina modelu czy producenta, a konkretnego egzemplarza  :/
Miałem w ręku gripa i presidio które składały się na zawołanie. Czy to źle świadczy o BM? Nie.

Tak z innej beczki, rozważyłbym z kershawów jeszcze JYD w kompozycie i RAMa. Ten drugi szczególnie fajna zabawka, ale nie każdemu pasuje do ręki - trzeba przymierzać :)

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

kali

Miałem Blura (i będę też mieć ;) ), mam Gripa.
Różne noże, różne wrażenia. Oba są fajne.
Co jest nie tak w Gripie: rękojeść z plastikowej wydmuszki, pękaty, w kieszeni odstaje
Co nie tak w Blurze: recurve - po co to? mi niepotrzebne, wspomaganie denerwuje z czasem, nie można wyłączyć, można zdemontować, kołki specyficzne, linerlock może być, ale wolę axisa, śrubki wkręcane są w aluminium, z czasem się wyrabiają gwinty.

JYD i RAM obmacaj, o ile Blur i Grip mają proste, wygodne rękojeści które pasują większości, o tyle te dwa są pokrakami, mi na przykład nie leżały.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

paps

Rozważ też nowego Griptiliana od BM, tj Bone Collectora. Moim zdaniem ma lepszą rękojeść, nie jest plastikową "wydmuszką"  :P no i ma zdaje się grubszą klinge. Ogólnie to świetne noże na EDC, polecam.

The Hawk Family Member

AdamsKi

Cytat: amper w 29-10-2010, 14:05:38

A to przepraszam, Blur jest jakiś gorszy czy co?  :? Mi lepiej leży niż Grip ;)Gwoli ścisłości - 440A to daaaawno już nie robią. Nowego w każdym razie nie uświadczysz ;)
Jeśli ma być porównywalna stal - CMP154 i S30V sa na płaskim.
Sandvik - w wersji OCC jest też płaski.Nie twórz proszę dziwnych konotacji - to nie jest wina modelu czy producenta, a konkretnego egzemplarza  :/
Miałem w ręku gripa i presidio które składały się na zawołanie. Czy to źle świadczy o BM? Nie.

Tak z innej beczki, rozważyłbym z kershawów jeszcze JYD w kompozycie i RAMa. Ten drugi szczególnie fajna zabawka, ale nie każdemu pasuje do ręki - trzeba przymierzać :)

a czy ja powiedziałem że blur jest gorszy? raczej nie :) powiedziałem że nie wiem czy jest lepszy a to różnica...

wersję 440A fakt dawno temu ale ciągle można znajeźć na jebaju...

co do linerlocka to fakt mogłem zaznaczyć że to wina egzemparza i to nie tylko egzemplarza od kershawa a także innych producentów, ale na pewno nie chodziło mi TYLKO o kershawa i TYLKO o blura...więc nie uważam że tworzę, jak to nazwałeś, konotacje  :/

edit:
acha kołek blura trochę spodnie drze..poza tym to bardzo fajny nóż :)

Zaleś

Posiadam JYD 2 CB i mogę go polecić. Mi osobiście leży całkiem przyjemnie w dłoni.

kali

Rękojeść JYD ma garba, leży mi wyłącznie, gdy położę kciuk na grzbiecie.

FP

Mikko

Bierz 551 jeśli Ci się podoba, niczego lepszego w tej cenie i o tych parametrach raczej nie znajdziesz, zwłaszcza jeśli nie lubisz noży z otworem do otwierania. 154CM to bardzo dobra stal na nóż składany.
Bone Collector fajny, ale wiele cięższy od Gripa, bardziej pękaty - zależy jak kto lubi.

amper

co do linerlocka to fakt mogłem zaznaczyć że to wina egzemparza i to nie tylko egzemplarza od kershawa a także innych producentów, ale na pewno nie chodziło mi TYLKO o kershawa i TYLKO o blura...więc nie uważam że tworzę, jak to nazwałeś, konotacje  :/

Merci, o to mi chodziło ;) Odniosłem może nieco mylne wrażenie  ;P

Tak od siebie:
BC ssie. Dla_mnie to niepotrzebnie drogi, niepotrzebnie dociążony grip (który sam w sobie jest nożem b.dobrym).
Wolałbym już poszukać starego gripa z owalem - też ma płaski szlif, dziurkę i jest z dobrej stali  ;-)

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

kojak

czemu nie Kershaw Avalanche... jeszcze można z drugiej ręki, bo juz nie produkowany... dla mnie super... to był mój pierwszy nóż... od niego się zaczęło... :D

"...Tylko silnych los obdarza hojnie..." - Kazik

http://forum.knives.pl/index.php/topic,155445.0.html
Zapytaj, a może pomogę...

ban

A jak wygląda kupno noży z zagranicy? Znaczy jakbym kupił bm 551, choćby ze strony banchmade.com kosztuje tam 105$, co przy obecnym kursie daje 303zl. Jak wygląda koszt transportu albo czas oczekiwania? Z innych stron widziałem, że są nawet po 80$.

Wyca

Nie specjalnie zaoszczędzisz na sprowadzaniu ze stanów. Podzwoń do paru sklepów i męcz o rabaty. Myślę, że za 350zł da wyrwać.

kojak

sprawdz np.: http://www.forlessthanever.com/ , a przede wszystkim bazarek...
<no commercial>

"...Tylko silnych los obdarza hojnie..." - Kazik

http://forum.knives.pl/index.php/topic,155445.0.html
Zapytaj, a może pomogę...

ban

kali

jasne, że znamy. ale pogadaj z Kolbą, pewnie dostaniesz cenę konkurencyjną do Alertu:
http://www.knives.pl/forum/index.php/board,234.0.html
spytaj się też w taktyczni.pl, może jeszcze mają:
http://www.knives.pl/forum/index.php/board,160.0.html

FP

Mikko

Poluj na bazarku i na allegro.

SMF spam blocked by CleanTalk