Reklama

Boker Excalibur I i II

Zaczęty przez Ypoznan, 04-11-2010, 10:27:07

Ypoznan

W imieniu Redakcji Knives.pl zapraszam do zapoznania się z tekstem, którego autorem jest kiedi.

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,102423.0.html

Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

http://www.navaja.pl/

Ravatos

Dwójeczka podoba mi sie okrutnie. Taka scyzorykowata jest. A co do recenzji dobra, choć powtórzeń sporo.

"Wykonany z tego samego materiału backspacer dopełnia obrazu. Tytanowy liner, czerwona przekładka i wyglądający potężnie tytanowy klips  dopełniają obrazu. "

-Jestem czarnym krukiem twojego serca... Zapomniałeś o mnie, lecz ja nie zapomniałem o Tobie[...]Podejrzewam, ze będziemy już podróżować razem. Na zawsze[...] Jestem twoja złością i twoja nienawiścią. Mocą czynienia wszystkiego, czego tylko pragniesz. Zemstą na wrogach. Bezbrzeżna odwagą[...]

kosma

Dzięki za reckę. Dla mnie I to naprawdę super nóż ale po jakimś czasie użytkowana : oś luźniejsza niż miesiąc temu, obecnie głownie można spokojnie wytrząsnąć z rękojeści - niezbyt dobrze, faktura rękojeści - w kuchni jeździ w dłoniach, i ten tytanowy liner jakoś się do niego nie przekonałem w 100% chociaż to chyba nieuzasadnione bo trzyma klingę jak należy. 

Glaca

Zapowiada się kolejny punkt do listy zakupowej  :) Dzięki wielkie za porównanie

MAJSTER ===>

melonmelon

glaca
bokerki rzeczone mozna w czewie omacać
pozacinać sie przy odrobinie nieuwagi

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Prosty

Fajna recka, dorzucę swoje 3 grosze:
Mam Exskelibura I od ponad 3 miesięcy, i jeszcze długo nie opuści on mojej kieszeni.
Szukałem noża o prostej lini bez żadnych udziwnień konstrukcyjnych, ale posiadającego klips, blokadę i jednoręczne otwieranie.
Exskelibur spełnia te wymagania a do tego jest elegancki i nie straszy otoczenia :)

Sposób otwierania tego foldera jest dla mnie po prostu genialny! Ludzie często narzekają że a to kołek przeszkadza w ostrzeniu, a to w dziurkę serek wchodzi. Tutaj mamy mały "fliperek", który nie zabiera ani milimetra z użytkowej długości ostrza, a pozwala na ekspresowe otwieranie.
Dziwi mnie dlaczego tylko boker i jeszcze jeden producent korzystają z tego rozwiązania.

Niestety nie wszystko może być tak różowo i przez czas używania wyszło parę niedoróbek:
-fibra od początku lekko wystawała a z upływem czasu wysunęła się bardziej.
-noża nie rozkręcałem ale chyba producent zapomniał użyć w nim jakiegoś loctite, przez 3 miesiące zdążyły poluzować się zarówno śrubki od klipsa jak i śruba osi głównej. Śrubokręt i kluczyk załatwiły sprawę, ale jeśli ktoś nie ma oryginalnego kluczyka to może być problem.
-klikam nożem setki razy dziennie no i niestety już widać efekty w postaci zapadania linera na 2/3 a nie na 1/3 grubości ostrza jak to było na początku.Na razie nie stanowi to problemu, ale obawiam się co będzie za pół roku.

podsumowując moje spostrzeżenia:
-mechanika, wygląd i projekt na plus
-drobne niedoróbki na minus
- plusy przeważają minusy :)

rodia77

Bardzo fajna recka, mniej fajne noże (dla mnie oczywiście - i tylko na podstawie tego, co widziałem/czytałem w sieci), no i chyba jednak właśnie Exskelibur, a nie Excalibur. ;)

"I don't have pet peeves, I have major psychotic fuckin' hatreds". GC
Aktualnie na stanie: KLIK

kais

Cytat: Prosty

Niestety nie wszystko może być tak różowo i przez czas używania wyszło parę niedoróbek:
-fibra od początku lekko wystawała a z upływem czasu wysunęła się bardziej.

To samo ... niestety . Zmodernizowałem dećko : http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,68337.msg694910.html#msg694910

-noża nie rozkręcałem ale chyba producent zapomniał użyć w nim jakiegoś loctite, przez 3 miesiące zdążyły poluzować się zarówno śrubki od klipsa jak i śruba osi głównej. Śrubokręt i kluczyk załatwiły sprawę, ale jeśli ktoś nie ma oryginalnego kluczyka to może być problem.

Rozbierałem o loctite zapomnij. Kluczyk do dostania u kolegi Kunbo z Togo  ;)

-klikam nożem setki razy dziennie no i niestety już widać efekty w postaci zapadania linera na 2/3 a nie na 1/3 grubości ostrza jak to było na początku.Na razie nie stanowi to problemu, ale obawiam się co będzie za pół roku.

to samo ...  ;-)

dodane:
ad. odp.3 w sumie nie to samo ... u mnie liner zatrzymuję się na 1/2 od dłuższego czasu (3 m-ce) i po konstrukcji widać że raczej się nie przesunie dalej no chyba że ten tytanowy liner nie jest z tytanu i będzie się nadal ścierał  ;)

" ... Kto pyta nie błądzi ... Choć błądzić to ludzka rzecz .... "

zebrox

Cytat: kais

to samo ...

Bo liner nie bedzie dotykal juz do ostrza i bedzie BP.
Sprzedam: Benchmade Pika, Cold steel Recon1, Cold Steel Code 4

<font size="20">KOLEGO OD KERSHAWA ZAGUBIONEGO ODEZWIJ SIE DO MNIE ZGUBILEM DO CIEBIE KONTAKT.</font>

mgm

A takiego widzieli?

żródło

Gdzie jest Don do cholery? :badass:

kosma

Zamiast takie głupoty robic niech wypuszczą wersję agresywniejsze g10 + stalowy ll, bo to imo najlepszy projekt foldera jaki powstał.

Jumbo

Cytat: kosma w 15-12-2011, 17:43:33

Zamiast takie głupoty robic niech wypuszczą wersję agresywniejsze g10 + stalowy ll, bo to imo najlepszy projekt foldera jaki powstał.

Wtedy już nie będzie właśnie taki fajny. Jego urok leży w wadze właśnie.
Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
<a href="http://www.frihet.pl/gal/">Zdjęcia z gór</a>

Cytat: mgm w 15-12-2011, 15:56:21

A takiego widzieli?

żródło

Gdzie jest Don do cholery? :badass:

pyszny

kosma

Cytat: Jumbo w 15-12-2011, 19:18:48

Wtedy już nie będzie właśnie taki fajny. Jego urok leży w wadze właśnie.

Ale urok pryska jak blokada zaczyna zapadac coraz głębiej, pojawia się BP a nóż  ślizga się w mokrej ręce. Dla mnie to użytkowy do bólu folder z którego ktoś zrobił garniturowca. Przecież ten patent z otwieraniem to cud miód i orzeszki - nie wiem czemu nikt tego nie stosuje. Nie ma durnego kołka, zbierającej serki topione dziury czy przeszkadzającego flippera a śmiga że aż miło ! Bokera folderki w ogóle mają świetną mechanikę. Imo urok tego noża to genialny projekt troszkę zniweczony użytymi materiałami.

Prosty

Cytat: kosma w 15-12-2011, 20:24:24

Ale urok pryska jak blokada zaczyna zapadac coraz głębiej, pojawia się BP a nóż  ślizga się w mokrej ręce. Dla mnie to użytkowy do bólu folder z którego ktoś zrobił garniturowca. Przecież ten patent z otwieraniem to cud miód i orzeszki - nie wiem czemu nikt tego nie stosuje. Nie ma durnego kołka, zbierającej serki topione dziury czy przeszkadzającego flippera a śmiga że aż miło ! Bokera folderki w ogóle mają świetną mechanikę. Imo urok tego noża to genialny projekt troszkę zniweczony użytymi materiałami.

+1 we wszystkim

melonmelon

don awansował na kurę domową
ale już mu wysłałem smalec i piłę by sie uwolnił
gadałem z donią, ma mu pono łańcucha popuścić po nowym roku
w sobotę i niedzielę mozna go spotkac w berlinie :)

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

malagant

Chorowałem kiedyś na "dwójkę" ale przeważyły względy ekonomiczne, bo w cenie tego folderka można nabyć coś, o klasę wyżej, choć to naprawdę przyzwoity nożyk  :kosunia:
Leżał kiedyś u nas na bazarku sporo czasu, a jak się już zdecydowałem, to akurat poszedł do ludzi  ;P
Ciekawi mnie to trzymanie ostrości przez miesiąc - u mnie nawet najlepsze foldery(będące w ciągłym użyciu), wymagają naostrzenia po dwóch tygodniach  :idea:

Bohaterowie zdarzają się, bo ktoś popełnia błąd.

kosma

Cytat: malagant w 26-12-2011, 12:46:54

Ciekawi mnie to trzymanie ostrości przez miesiąc - u mnie nawet najlepsze foldery(będące w ciągłym użyciu), wymagają naostrzenia po dwóch tygodniach  :idea:

To zależy kto jak i do czego używa. Ta 440 z bokera to to co w Racie, Tenku czy setkach innych noży, nie ma cudów.

SMF spam blocked by CleanTalk