Reklama

Fox Pro-Hunter FX-130 DW

Zaczęty przez paps, 06-11-2010, 15:55:41

paps

Witam,

Jako, że noże firmy FOX nie są specjalnie popularne a kilka osób pytało mnie o szczegóły dotyczące tego noża, postaram się zaprezentować kilka jego zdjęć. Jego zakup nie był zbytnio przemyślany. Na zlocie spodobał mi się Lion Steel SR1 Ti, którego mogłem pooglądać u Geriatryka. Niedługo później pojawiła się okazja. Mars zgodził się na preferencyjne warunki (raty  :shades:) i nożyk trafił do mnie. To co mi się w nim podoba najbardziej to molletowski kształt i grubość klingi. Bez zbędnego gadania przechodzę do prezentacji.

Nie mam przy sobie miarki dlatego wymiary podaje ze strony producenta:

Długość całkowita: 215 mm
Długość głowni: 95 mm
Grubość głowni: 5 mm
Rękojeść: desert wood
Stal ostrza: N690 58-60 HRC
Waga: 200 gr

Z dodatkową blokadą Lawks

Bez dodatkowej blokady

Mam niewielką dłoń jednak nóż bardzo mi pasuje. W dłoni leży wygodnie, profilowane drewno nie wpija się (chociaż nie pracowałem nim dłużej). Mechanizm działa bez zarzutu - można wyrzucić nóż za pomocą kołka, co przy tak ciężkiej klindze w innych nożach nie zawsze się udaje. Niewiele jestem w stanie powiedzieć póki co o wrażeniach z użytkowania.
Nóż przychodzi w komplecie ze skórzaną pochewką, widoczną na zdjęciach. Od przodu prezentuje się całkiem ładnie, jednak boki i tył trochę rozczarowują. Jest też bardzo gruba, tak, że nie wygodnie nosi się ją na pasku. Problem ten rozwiąże pewnie Pitman  ;) Pochewka jest kompatybilna z molle na maxpeditionie.
W przyszłości planuję zmiane okładzin na jakieś ciekawe g10, dołożenie klipsa i zamówienie kydeksowej pochewki do tego kompletu od Wojtasa. Nożyk ma spory potencjał i chciałbym go z niego wydobyć :)
The Hawk Family Member

wojtas13

Macałem ten konkretny egzemplarz i mogę śmiało zarekomendować ten nóż miłośnikom solidności. Jakość wykonania bardzo dobra. Niezły grubas. Osobiście widziałbym go w micarcie, ale to już kwestia gustu.

Crusader Forge/Trident Knives addict.

Seeker.

www.acousticblades.pl

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001627722838

katz

Dzięki paps, czekam na ciąg dalszy. :)

Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

WojaK

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

jetron

Fajny nożyk,konkretny --- -już zamówiłem  :D.Ciekawi mnie bezpośrednie porównanie z SR1,którego też mam.
W ogóle "cóś" mię się ostatnio europejskie noże podobają bardziej niż te "jedynie słuszne" :D

Obydwu zamierzam używać  (SR 1 już na stałe siedzi w kieszeni) ,może jakąś relację zdam za jakiś czas.

katz

Jetron super, czekam z utęsknieniem na porównanie.

Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

paps

Mi się właśnie SR1 też bardzo podoba, tylko cena już mniej ;) W Pro-Hunterze dokucza mi trochę brak klipsa, trzeba to będzie zmienić.

The Hawk Family Member

mgm

Jaki ten liner cienki jest... :dodge:
Do drewna też jakoś przekonania nie mam.
Ale jest na szczęście "ładniejsza" wersja:

Gryzie mnie jedynie spora krzywizna krawędzi tnącej, brak klipsa, i (dzięki Tobie paps) liner.
Muszę obmacać :]

paps

Liner ma 1,5mm, właśnie zmierzyłem suwmiarką.

The Hawk Family Member

wojtas13

Liner jest w sam raz, przy tej klindze po prostu wygląda mikro.

Crusader Forge/Trident Knives addict.

Seeker.

www.acousticblades.pl

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001627722838

FRN

Zacny kawał roboczej maszyny, którą niebawem potestuje :grin:

Podobają mi się ostatnio te włoskie linie :shades:

paps

To przez Ciebie go kupiłem. Jakbyś mi nie powiedział na zlocie, ze Geriatryk ma SR1...  ;P

The Hawk Family Member

vrtel

Powinni zrobić wersję light, z 3mm klingą, bardzo ładny projekt, śliczna rękojeść,
chętnie widziałbym go u siebie w pudełku ;)

count_martin3z

Był na zlocie do zmacania SR1? Ku..wa!! Dlaczego po 3h chodzenia nie znalazłem?!?!?!  :heart: :heart: :heart: :heart: :heart:

.

jetron

Cytat: vrtel w 09-11-2010, 13:10:38

Powinni zrobić wersję light, z 3mm klingą, bardzo ładny projekt, śliczna rękojeść,
chętnie widziałbym go u siebie w pudełku ;)

Jakby mniał 3mm to właśnie bym go nie ciał  :D :D :D

vrtel

eee, "pancerne" foldery to nieporozumienie

paps

The Hawk Family Member

jetron

Cytat: vrtel w 09-11-2010, 22:28:43

eee, "pancerne" foldery to nieporozumienie

zapomniałeś dodać  IMO   :D

count_martin3z

A wiela to kosztuje, bo na stronie chyba nie podają ceny?

.

yetisize

Sprzedam:

Noże
Mac Mini