Reklama

Ostrzałka - mała, dobra i sprawdzona ?!

Zaczęty przez Świadziu, 12-11-2010, 18:12:07

Świadziu

Witam,
czytam od dwóch dni nieustannie to forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie które mnie nurtuje: jaką kupić małą ,, kieszonkową" ostrzałkę.
Z tego co wyczytałem to najlepiej aby ostrzyła ostrze pod kątem 15 stopni, z jednej strony miała węgliki wolframu a z drugiej ceramikę.
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,52077.0/highlight,smith%5C%27s.html – tu wyszczególniona jest duża ilość dostępnych ostrzałek ale nie mam zielonego pojęcia co wybrać  :alien:

Bardzo dużo opinii pozytywnych  znalazłem o ostrzałce dc4, lecz nigdzie nie mogę jej znaleźć.

Na allegro znalazłem między innymi:
http://allegro.pl/ostrzalka-kamienna-do-nozy-noza-3w1-victorinox-i1318187984.html
http://allegro.pl/ostrzalka-smith-s-do-nozy-kuchennych-mysliwskich-i1317309841.html
http://allegro.pl/ostrzalka-mil-tec-do-nozy-scyzorykow-i1314072572.html
http://allegro.pl/ostrzalka-do-nozy-lansky-quick-fix-kieszonkowa-i1295522157.html

Wyczytałem że polecacie płytki diamentowe i takie dziś zakupiłem na stronie (www.diasam.pl), jest jednak jeden problem – nigdy nie ostrzyłem noży ręcznie więc nie wiem co mi wyjdzie  :dodge:

Do diamentów mam zamiar zrobić podstawę podobną do tych:
http://www.tlim.net/txt-melon-jak-ostrzyc-noze-przeglad-ostrzalek.php
na samym dole strony są ciekawe rozwiązania

Plan mam następujący kupić dobrą małą ostrzałkę najlepiej w kształcie ,,X" i na niej doprowadzić ostrza do w miarę dobrego KT a potem się bawić diamentami.
Wiem że podobne pytania zapewne padały wielokrotnie na forum ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi jaką wybrać.

Z góry dziękuję za pomoc !!


Jorzwin

Co do ostrzenia z ręki to poczytaj, a później weź chińskie kuchenniaki i ćwicz.

Ostrzałeczka dc4 była kiedyś na stronce bushcrafter.pl ale już chyba nie ma. :< a chciałem zakupić.

Za wszelkie błędy ortograficzne i inerpunkcyjne bardzo przepraszam ;)

LuckyLuke

Cytat: Świadziu w 12-11-2010, 18:12:07

Plan mam następujący kupić dobrą małą ostrzałkę najlepiej w kształcie ,,X" i na niej doprowadzić ostrza do w miarę dobrego KT a potem się bawić diamentami.

Bez sensu. Małe, kieszonkowe ostrzałki są do podostrzania a nie wyprowadzania zniszczonej KT. Diamenty nie są raczej do zabawy z KT - są agresywne więc szybko można poprawić KT (ale też równie szybko można ją popsuć). Jeżeli zrobisz podstawkę do kupionych diamentów, żeby ostrzyć pod ustalonym kątem, to na niej wyprowadzisz ładną KT, wypolerujesz na pasku skórzanym z pastą polerską a mała ostrzałka będzie do noszenia ze sobą jeżeli przewidujesz że nożyk będzie Ci się gdzieś tępił mocno i będzie potrzeba podostrzania.

A z kieszonkowych ostrzałek polecam Lanskiego (w sumie jedyna jakiej używałem). I mimo wszystko polecam ostrzenie z ręki i dog bone'a zamiast małej V czy X.


Świadziu

Panowie, dzięki za odpowiedzi !!
Niestety nigdy nie ostrzyłem ręcznie noży więc zacznę od chińczyzny - zapewne zniszcze wszystkie noże które mam w kuchni a żonka mnie zabije  :frown:
Mam zamiar zrobić podstawkę podobną do tej:
http://www.tlim.net/n_test/20100814-melon-jak-ostrzyc-noze-przeglad-ostrzalek/losiek.jpg
Rozumiem że kąt ma być 75 stopni ? a ostrze mam prowadzić prostopadle do powierzchni stołu ?
Sorki za laickie pytania ale od kilku dni ogladałem kilkadziesiąt filmów na temat ostrzenia noży i w kazdym jest pokazane co innego - mam mętlik w głowie jak prawidłowo zaoszczyć nóż na diamentach.


LUCYFER

Jak mnie pamięć nie myli to większość noży jest ostrzona po 20 stopni na stronę, tak prostopadle do stołu. Lansky też polecam ;-), acz najlepiej nauczyć się z ręki, jak radzi większość..

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

LuckyLuke

tak jak ARMAGEDDON napisał - 20 stopni na stronę to najpowszechniejszy kąt (czyli podstawkę musisz mieć odchyloną 70st od poziomu/stołu a ostrze prowadzisz prostopadle do stołu, z góry na dół i do siebie).
Z doświadczenia wiem, że chińszczyznę czasem ciężej naostrzyć niż normalne noże ;) Ale chodzi o to żebyś swoją rękę odpowiedniego ruchu nauczył.


SMF spam blocked by CleanTalk