Reklama

Bazarek/Giełda

Zaczęty przez Czegiet, 12-11-2010, 22:32:03

Czegiet

Mam pytanie ... może jakiś poradnik związku z tym się pojawi ...

Wyobraźcie sobie taką sytuację :  idziecie sobie ulicami swojej mieściny , a tu nagle ... wyrasta przed wami Coś w rodzaju bazarku . Spieszycie się , ale tak się akurat złożyło że pierwsze stoisko to stoisko z nożami  :slini: ... czujecie te klimaty ?

I tu pierwsze pytanie : Na co zwracacie uwagę w wyborze noża ? Nie chodzi mi czy ładny czy nie , bo to kwestia gustu  ... tylko o to czy nie (totalna) tandeta . Zwracacie uwagę np. na to czy folder ma niezacinającą się sprężynkę ? etc. Jak rozpoznajecie coś co naprawdę warto kupić ?

Oglądacie noże , oglądacie . Ale tak z naszego punktu widzenia to większość jest ... no wiecie ... ładne , błyszczące ... i do dupy . Totalna podróbo-tandeta  , która jakimś cudem schodzi . Ale co to ??? JEST  8D !!! wśród totalnej tandety jest ON . Jedyny prawdziwy nóż na stoisku . Zagadujecie gościa ... nóż co prawda najdroższy z całej gromady ale człowiek nie kumaty .

I tu pytanie drugie : Jak narzekacie na nóż (jakieś wasze metody) , żeby stargować cenę . Znacie jakiś fachowy-bełkot o nożach mówiący wszystko i nic zarazem ?

Czasami sądzę że naszemu społeczeństwu przydałoby się trochę naturalnej selekcji ... w starym , dobrym stylu.

Pitt

Cieakwe pytania... dpowiem jak wytreźwieje...

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

Dexter

Dla mnie to i na trzeźwo za mocne jest... ;P.

Czegiet

Cytat: Pitt w 12-11-2010, 22:33:34

Pamiętaj by nie dopuścić do kaca !!!

Czasami sądzę że naszemu społeczeństwu przydałoby się trochę naturalnej selekcji ... w starym , dobrym stylu.

mr_neox

... i pampersa zmienię  :D
Si vis pacem, para bellum

elkrakerso

U mnie to samo.
Z tym że za chiny nie czaje o co pytałeś Czegiet.
Ten wątek to jak by to ujął Kowalski: Jakieś sudoku z całkami.
;)

Mine is Strength... and Lust... and Power!

mr_neox

Cytat: elkrakerso w 12-11-2010, 22:48:50

U mnie to samo.
Z tym że za chiny nie czaje o co pytałeś Czegiet.
Ten wątek to jak by to ujął Kowalski: Jakieś sudoku z całkami.
;)

ja to zrozumiałem tak: "jak odnaleźć perłę rzuconą między wieprze"?  ;-)

mariaczi

Tak jak powyżej za chiny się chin wystrzegaj, kurdę chyba też spróbuję potem na trzeźwo.

EDC: MT UT ZBP, LM Arc, Wedge XT, GWG 2000

Czegiet

Cytat: mr_neox w 12-11-2010, 22:50:59

ja to zrozumiałem tak: "jak odnaleźć perłę rzuconą między wieprze"?  ;-)

można tak to ująć ... choć dosłownie to by było : jak nie kupić kamienia zamiast noża .

Jorzwin

To prowokacja nie dajcie się!!!  :]
Rada nr 1 nie kupuj na bazarku ;>

Za wszelkie błędy ortograficzne i inerpunkcyjne bardzo przepraszam ;)

elkrakerso

Cytat: Czegiet w 12-11-2010, 22:53:47

... jak nie kupić kamienia zamiast noża .

dla podstaw trza forum czytać, potem trza wielu nożów używać coby realne rozeznanie mieć, wówczas pośród mrocznych ścieżek bazarów między śmieciami rozpoznasz ów nóż, któren dobrym jest.
PS: rozumiem że chodzi o bazary, nie o nasz bazarek, któren istnym złotem i w cenie i towarze płynie.

Mine is Strength... and Lust... and Power!

maba

Ja nawet na trzeźwo nie ogarniam. Ale fajnie jest :D

Cytat: Czegiet w 12-11-2010, 22:53:47

jak nie kupić kamienia zamiast noża .

Hmm, może po prostu kupić.. nóż? Cholera, nie wiem..

igor.

Witam, widzę, że jesteś kompletni zielony w temacie (żaden wstyd), i czeka cię duuuuuuuużo czytania na forum.
Nikt tu nie kupuje na bazarach, i Ty też wystrzegaj się bazarów, bo niczego tam nie znajdziesz, tylko wyrzucisz kasę w błoto.

yetisize

Cytat: igor. w 12-11-2010, 23:00:16

Witam, widzę, że jesteś kompletni zielony w temacie (żaden wstyd), i czeka cię duuuuuuuużo czytania na forum.
Nikt tu nie kupuje na bazarach, i Ty też wystrzegaj się bazarów, bo niczego tam nie znajdziesz, tylko wyrzucisz kasę w błoto.

Czasami perły się zdarzają...  :D

Jorzwin

Był przypadek, że kolega z forum kupił strydera za 100zł właśnie na bazarze jakimś jeśli mnie pamięć nie myli  :?.

Za wszelkie błędy ortograficzne i inerpunkcyjne bardzo przepraszam ;)

mr_neox

oj nieprawda, ktoś ostatnio dał fotkę vicka ze srebrnymi okładkami w nowych zabaweczkach za niedużą kasę - perełka się kłania  ;P

igor.

Cytat: Jorzwin w 12-11-2010, 23:02:35

Był przypadek, że kolega z forum kupił strydera za 100zł właśnie na bazarze jakimś jeśli mnie pamięć nie myli  :?.

Waść raczysz żartować :rotfl:

yetisize

To też, kiedyś ktoś ratował znalezionego na jakimś bazarku hamerykańskiego bowie customa wartego grubą kasę, kupionego za psi pieniądz.

Geriatryk

Cytat: mr_neox w 12-11-2010, 22:50:59

ja to zrozumiałem tak: "jak odnaleźć perłę rzuconą między wieprze"?  ;-)

plus chyba jeszcze do tego , że nie bardzo wiemy co jest jakie.

Na pewno musisz trochę się poznać na nożach i wiedzieć czego chcesz, bo inaczej gadka do Władka. Najczęściej jak coś fajnego leży współczesnego, to pewnie kradzione. Więc jeśli szukasz staroci , to lupka w rękę i szukać sygnatury po czym telefon do przyjaciela i ile już wytrzeźwiał i on podpowie. Brak sygnatury może przemawiać za obniżeniem ceny. Nie mniej wszędzie potrzebna jest wiedza. Nie mając jej na początku gromadzimy nożyki sprężynowe z latareczką za 19,90 zl, ale przy drugiej skrzyni złomu już jesteśmy dobrzy. Pozdrawiam .....  

MAZOWIECKIE  TOWARZYSTWO  PRZYJACIÓŁ NOŻY
http://ntn.knives.pl/  NÓŻ TO NARZĘDZIE

Polak w demokracji źle się odnajduje. Jest tradycjonalistą i jak dwa X dziennie w pysk nie dostanie, to jest chory .... Cytat z klasyka.

Czegiet

Po pierwsze chyba nie bardzo się zrozumieliśmy . Chodzi mi o to żeby kupić nóż nie uszkodzony i z żadnymi wadami fabrycznymi muszę zwrócić uwagę na ........ [już prościej mówić nie potrafię]

Już nie taki zielony . Jestem właśnie po dłuuuuuuuugiej lekturze forum :)
Co do bazarków , to się nie w pełni nie zgodzę zgodzę . Sytuacja przeze mnie opisana jest prawdziwa . Wtedy byłem całkowicie zielony i przepuściłem oryginalnego Glocka (stary i używany , ale w ręku zrobił na mnie wrażenie) za niewielką cenę (8 dych).

SMF spam blocked by CleanTalk