Reklama

Noże Mifune - Opinie ?

Zaczęty przez -wój-, 12-11-2010, 14:49:03

-wój-

Taki komplecik (a i na sztuki dostępne) kumpel mój wynalazł, ktoś się spotkał, używał, coś słyszał???

http://www.homus.pl/pl/art/1185/KOMPLET-NOZY-mifune-damascus

INFI i tyle...

yetisize

Cytat

Noże Mifune są produkowane na bazie japońskiej ekskluzywnej stali VG 10, zwanej też potocznie "damasceńską"

Nie znam się ale opis mi się nie podoba  :D
Sprzedam:

Scyzoryk
iPhone

-wój-

"fachowy" opis pomińmy milczeniem, o noże mi chodzi....

INFI i tyle...

sawim

Przepraszam za OT, ale...  :D Jeśli chodzi o Mifune, to słyszałem tylko o Toshiro, ale to już i tak, bodaj od 1997 r.,  nieaktualne...

"Cofnij do tyłu..."

kubuskow

Nie znam tej firmy, ale problem wydaje się być podobny jak z nożami Dan Woo, VG-10 z IKEA i innymi nożami kuchennymi z VG-10 za sto kilkadziesiąt złotych. Polecam wątek "VG10 w kuchni...czyli dyskusja o nożach Dan Woo "


malbart

podobnie jak http://www.samura.pl/sklep?page=shop.browse&category_id=12 coraz więcej firm pojawia się z tego typem wynalazkami, wszystkie wyglądają podobnie


MichaelD

#6

Jedna uwaga trzeba rozróżnić noże typu Dan Woo, Mifune, Ikea, Aldi które aspirują do bycia nozami Japońskimi ,a tak w rzeczywistości niewiele maja z nimi wspólnego, od nozy ktore rzeczywiscie produkwane sa w Japonii, ale wzrory wygladaja podejrzanie znajomo.

Jak to mozliwe ? Odpowiedz jest prosta, wiele Japońskich manufaktur korzysta z zewnętrznych firm do produkcji noży.
Widzie tutaj dwie możliwości:
1. Manufaktura (nazwijmy ja) X sprzedaje swoje noże do firm np Tadafusa lub Susin ,a te firmy jedynie dodają swoje logo.
2. Firma Tadafusa  sprzedaje nadwyżkę swoich noży innej firmie która tylko dodaje swoje logo.

Przykłady zadziwiająco podobnych noży.
Sakura vs KAI

Susin vs Tadafusa
http://www.tadafusa.com/product/trendy/trendy.html
http://www.suisin.co.jp/Japanese/product/western-style/INOX/index.htm

JCK KAGAYAKI vs Sakai Ichimonji Mitsuhide vs Matsui Cutlery Co., Ltd. (MONZABURO)
http://www.japanesechefsknife.com/KAGAYAKIVG-10.html
http://www.ichimonji.co.jp/shopping/goods_detail.php?id=333
http://www.matsui-hamono.co.jp/you.html

Sakai Yusuke vs Sakai Ichimonji Mitsuhide
http://www.ichimonji.co.jp/shopping/goods_detail.php?id=525

http://cgi.ebay.com/Japanese-Sakai-White-Steel-Wa-Gyuto-Knife-240mm-Octagon_W0QQitemZ230546641982QQcategoryZ20639QQcmdZViewItemQQ_trksidZp4340.m263QQ_trkparmsZalgo%3DSIC%26its%3DI%252BC%26itu%3DUCI%252BIA%252BUA%252BFICS%252BUFI%26otn%3D10%26pmod%3D230518160801%26ps%3D63%26clkid%3D4992523893799036997

JCK Inazuma vs Kenetsune
http://www.japanesechefsknife.com/SPECIALS.html#WIDTH:%2069px;%20HEIGHT:%20116px
http://japan-blades.com/recommend/2533.html

Kikuichi seria TKC vs Sakai Ichimonji Mitsuhide seria TKC

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

kubuskow

Myślę, że wkradł się w to rozumowanie drobny błąd. To, że nóż ma napisane made in Japan nie oznacza, że został faktycznie wykonany w Japonii z Japońskich surowców.

1. Chińczycy wyprodukują nóż z dowolnym napisem;
2. Nóż może mieć napisane made in Japan, a być wykuty w Chinach - zgodnie z prawem;

Na stronie firmy jest zadziwiająco mało informacji o tym kto odkuł nóż, a poza tym ta marka została stworzona przez polskiego przedsiębiorcę działającego na wpisie do ewidencji.


PiotrB.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

MichaelD

Cytat: kubuskow w 16-11-2010, 14:20:56

Myślę, że wkradł się w to rozumowanie drobny błąd. To, że nóż ma napisane made in Japan nie oznacza, że został faktycznie wykonany w Japonii z Japońskich surowców.

1. Chińczycy wyprodukują nóż z dowolnym napisem;
2. Nóż może mieć napisane made in Japan, a być wykuty w Chinach - zgodnie z prawem;

Na stronie firmy jest zadziwiająco mało informacji o tym kto odkuł nóż, a poza tym ta marka została stworzona przez polskiego przedsiębiorcę działającego na wpisie do ewidencji.

O który nożach mowa Mifune czy Sakura ?
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

kubuskow

Chodziło mi o noże Mifune, Dan Woo. Noże Samura kosztują 450 zł więc 150$ co jest ceną jak z Japonii.


MichaelD

Ja swoim postem odnosiłem się do wypowiedzi kolegi malbart'a , tak czy inaczej wyprowadziłem lekkie zamieszanie   ;)

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

gosia

Mam taki komplet MIFUNE DAMASCUS od niemal roku i miło mi te noże polecić. Są nadzwyczaj ostre a przy okazji ładne i wygodne w użyciu. Kupiłam je po "testach" u koleżanki, a kilka osób kupiło już po "testach" u mnie. Wszyscy bardzo zadowoleni.
Na knives.pl szukam informacji o ostrzeniu takich noży. Jaka ostrzałka pomoże mi utrzymać zarówno ten poziom ostrości jak i blask ostrza - nie chcę tej krawędzi porysować.
Czy ktoś może mi polecić sprawdzoną ostrzałkę ?
Z góry dziękuję !


kick

Dobrze ostrzy się je ostrzałką diamentową o gradacji np. 600/800. Potem mozna jeszcze użyć kamienia ceramicznego 1000/3000 i gitara. Jedyne co musisz zrobic to nauczyć się ostrzyć na kamieniu pod stałym odpowiednim kontem. Jak nie to są też do kupienia ostrzałki szczelinowe do noży japońskich. Koszt jej może być w okolicy 300zł.


Prosty

jak już odkopałeś to wrzucę linkę:
http://sunyoo.en.alibaba.com/product/392828669-200666498/5_Pcs_damascus_steel_knife_set.html
bardzo podobne do mifune. a dodatkowo zastanawiające jest że po wpisaniu w google mifune znalazłem tylko nasze forum i skelp homus.


lorthin

#15

Moim zdaniem to wskazuje na to że klep Homus w jakiejś bliżej nieokreślonej fabryce kupuje OEMowe noże i nadaje im swoją markę, podobnie jak w przypadku noży "Dan Woo".
Zdaje się że ogólnie jest to powszechna praktyka. Niestety dosyć skutecznie utrudnia weryfikację jakości takich produktów za pomocą googla..

P.S.
Mam listwę magnetyczną "Mifune" z drewna wiśniowego i akurat ten produkt mogę polecić - ładnie wykonana i nie tak mocna jak listwa z Ikei (która jest moim zdaniem za mocna). No i w promo za 74zł, czyli akceptowalnie :)

EDIT:
Cytat

http://sunyoo.en.alibaba.com/product/392828669-200666498/5_Pcs_damascus_steel_knife_set.html
bardzo podobne do mifune. a dodatkowo zastanawiające jest że po wpisaniu w google mifune znalazłem tylko nasze forum i skelp homus.

Swoją drogą ten nóż w opisie ma:
Place of Origin    Guangdong, China (Mainland)
Blade material:    V-Gold 10, damask

Czyli dwie informacje całkowicie się wykluczające!
Wniosek nr 1: TO nie jest VG-10
Wniosek nr 2: Jeśli to te same noże co "Mifune" to Mifune też nie jest z VG-10...


Ramrege

Cytat: Prosty w 11-12-2011, 14:03:26

jak już odkopałeś to wrzucę linkę:
http://sunyoo.en.alibaba.com/product/392828669-200666498/5_Pcs_damascus_steel_knife_set.html
bardzo podobne do mifune.

Różnica jest bo Mifune nie ma zabudowanej brody. Dla mnie on jest bardziej podobny do tego który oglądałem kiedyś w "sklepie" Tchibo :dodge:


PiotrB.

Kochani, umowmy sie co do jednej rzeczy. VG10 nie jest tanim metalem, jesli noz kosztuje np. Gyuto 21cm, ponizej 200 zl, to znaczy ze ktos robi w ramach wolontariatu. Kupowalem plaskowniki bo bardzo atrakcyjnej cenie (bezposrednio), placilem 2500 jencow, to byl czysty VG10. Takefu robi gotowe blachy z laminatami "damastu" jest drozszy dwukrotnie. Wiec sami policzcie ile "zarobilby" wykonawca takiego noza, dodajac do tego noza, raczke, wykonanie, opakowanie itp. Chyba ze sie "zadowoli" zarobkiem  jednego dolara od noza?

A poza tym, jak napisal Ramrege, Japonce nie robia juz nozy z zamknietymi brodami.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

Prosty

Cytat: Ramrege w 11-12-2011, 18:47:25

Różnica jest bo Mifune nie ma zabudowanej brody. Dla mnie on jest bardziej podobny do tego który oglądałem kiedyś w "sklepie" Tchibo :dodge:

te już są bez brody:
http://sunyoo.en.alibaba.com/product/392805468-200666498/Damascus_knife.html?tracelog=cgsotherproduct1
i bardzo podobne do tego który testowałeś.
oczywiście w wątpliwość poddaje tylko kraj pochodzenia noży Mifune i formalną nazwę stali.
możliwe jest że w chinach robią podobną stal i produkują z niej dobre noże.
a to że w chinach potrawią zrobić dobre noże wiemy chociażby na przykładzie Spyderco.

@PiotrB cena w detalu i hurcie może różnić się diametralnie, ale faktem jest że trudno jest znaleźć nóż z vg10 poniżej 200 zł a za "damasty" jeszcze się dopłaca.

ps. napisałem do homus.pl żeby mieli możliwość wypowiedzenia się.


kick

Na tej stronce te noże prezentują sie naprawdę dobrze. Jeżeli komuś zależy na dobrym stosunku ceny do jakości na pewno będzie z nich zadowolony. Jeżeli komuś zależy na gwarancji Japońskiej jakości ze stali VG10 będzie musiał słono dopłacić do takich noży. Jednak różnice w jakości i twardości noży będą na pewno nie duże. Więc czy opłaca się taki wydatek to już kwestia osobista. Ja mam noże KAI Shun z VG10 z serii MH. Nie są już produkowane ale ich odpowiednikiem są Shun Classic. To samo tylko z inną rękojeścią. Moje są całe z jednego kawałka stali, z wyglądu zimne i bez większego wyrazu. Dlatego z chęcią zamieniłbym się na coś bardziej miłego dla oka. Kupiłem używane w dobrym stanie w cenie 800zł za 4 noże więc też jest to jakaś opcja by kupić taniej coś oryginalnego. W każdym razie tną jak brzytwy tylko trzeba umieć o nie dbać.


SMF spam blocked by CleanTalk