Reklama

Kershaw Volt II zdjęcia i trzy słowa

Zaczęty przez yetisize, 15-11-2010, 13:02:05

yetisize

Zostałem poproszony o kilka zdjęć tego noża, od siebie kilka słów dodam, jako że dość nowy i jeszcze mało popularny na naszym forum.

Garść sucharów producenta
Kershaw Volt II 3650ST
Klinga:partially seratted stal 8CR13MoV
Długość klingi:79 mm
Długość całkowita:177 mm
Rękojeść:okładki z poliamidu
Klips do paska spodni:tak
Blokada:liner lock
Waga:96 g
Tania alternatywa dla tych użytkowników którym spodobał się volt, ale w związku z ceną pozostaje tylko marzeniem.
Za około 25$ za wodą, troszkę ponad stówkę w Polsce dostajemy nóż robiony z innych co prawda materiałów ale identyczny kształtem.
Nóż wykonany został w PRC ze stali 8CR13MoV, według projektu RJ Martina o czym głoszą dumne napisy na klindze.

Ostrze:
Częściowo ząbkowane, grubości ok 3mm, w standardowym dla firmy piaskowaniu.
Długość ostrza zmierzona to 81mm, szerokość w najszerszym miejscu 25mm.
Długość KT zmierzona przeze mnie po łuku to 78mm z czego 25mm stanowią ząbki.
Szlif wklęsły, fałszywka na ok 1/2 ostrza.
Rampa na grzbiecie bardzo fajnie zrobiona, jednocześnie dość agresywna żeby kciuk pewnie oprzeć, i łagodna na tyle że nie czujemy dyskomfortu.
Nóż posiada wspomaganie otwierania speedsafe.
Flipper po otwarciu tworzy gardę zabezpieczającą przed zsunięciem palców na ostrze.
Pomiędzy linersami a klingą przekładki z fosforobrązu ( a w każdym razie z jakiegoś brązowego metalu :D )

Rękojeść:
Okładki wykonany z bliżej nieokreślonego poliamidu, po popukaniu paznokciem wydają "suchy" dźwięk, jednak nie tak wydmuszkowy jak w Gripie.
Na powierzchni faktura, poprawiająca chwyt, okładki są matowe i dość szorstkie aby złapać nóż pewnie.
Tworzywo użyte jet na moje oko ładne, no nie jest to G-10, ale nie sprawia wrażenia bazarowej chińszczyzny.
Rękojeść skręcona pięcioma śrubkami posiada w tylnej części otwór na przewleczenie wysoko taktycznego ogonka.
Stalowe linersy posiadają otwory zmniejszające wagę, krawędzie są dość delikatne i nie uwierają nawet przy mocniejszym chwycie.
Backspacer wykonany na moje oko z tego samego poliamidu karbowany co dodatkowo poprawia chwyt. Karby wystają na oko jakieś 0,3mm poza obrys rękojeści.

Klips:
Niepotrzebnie zbajerzony, co stało się już w firmie standartem.
Dwupozycyjny, umożliwia noszenie noża tip-up i tip-down.

Nóż leży w ręku bardzo wygodnie, na moją wielką łapę przy chwycie młotkowym rękojeść zapewnia podparcie dla czterech palców, po położeniu kciuka na rampie troszkę jednak mi jej brakuje. Myślę że dla osoby z dłonią średniej wielkości będzie idealna.

Wykonany jest bardzo poprawnie, szlify równiutkie, jedynie przy czubku widać niewielką niesymetryczność KT.
Jedyna niedoróbka jaką znalazłem to ślady po prasie na linersie, które pedant znajdzie po otwarciu noża  :D
Jak za tą cenę to spisali się rewelacyjnie.
Nóż wg mnie jest ciekawą alternatywą dla tak popularnych na forum Rata i tenka.
Porównanie wielkości z Victorinox'em nomadem

Dziękuję za uwagę, liczę że komuś mój poświęcony czas się przyda  :D

Vick

heh, na ostatnim zlocie macałem go na żywo, zapytałem o cenę, sprzedawca sprawdził w katalogu i mówi sto ileśtam złotych ....  Zaraz zaraz, coś się nie zgadza, Volt za sto parę złotych ?!!!  :rotfl:

A jednak  ;)

Nożyk fajny, ładna linia. Mi osobiście przeszkadza tylko grubość - noże noszę często, a używam rzadko, dlatego jeśli mam do wyboru wygodę trzymania w ręku albo wygodę trzymania w kieszeni - to wybieram to drugie  ;P (choć oczywiście najlepsze są rozwiązania kompromisowe). Volt 2 jak na moje macanie należy raczej do tych które wygodniej leżą w ręku niż w kieszeni. No i klips - nie nówię że jest zły, ale mam już za dużo Kershawów z tym samym klipsem  :/

maba

Dzięki za reckę! Ładny jest. Tylko szkoda, że wrzucili to wspomaganie, backspacera i brzydki klips - poza tym fajny maluch :)

count_martin3z

Mi się klips podoba. Szczególnie przy całej nudności noży. Przynajmniej w tym aspekcie można poczuć woń świeżości ;)
Dzięki za kilka słów Yeti. Miał do mnie lecieć, ale jednak zdecydowałem się na Tenacious'a. Te spidsejfy w lekkich/małych nożach od Kershawa, jak dla mnie "strzelają" za mocno.

.

amper

Dzięki za przybliżenie tematu  :D

Szkoda tylko że wątek nie jest umieszczony w najlepszym z działów  :]

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

mbieniek

Ło jeżu, jaki wypierdek... :(
Czyżby Kershaw poszedł w ślady chińczyków i robił nieużytkowe miniaturki sensownych pierwowzorów? I speedform i volt doczekały się przedziwnych miniaturek, które nijak do mnie nic nie mówią - co następne? Junkyard 3 z ostrzem długości 5 cm?... :(

Edit: Sorki, nie zauważyłem, że autor opisu to Yeti i ma łapę 2 x większą ode mnie... :D Odwołuję powyższe - ale tylko trochę, nadal uważam, że zmniejszanie noży to zła droga.

m.

PrzemoBK

Dzięki Rafał za reckę  ;). Bardzo przyjemny maluszek  :D.

bobo

Świetny ten Volt 2, jak dla mnie rozmiar oki i ma speedsaf'a  :shades:

ps. yetisize, ale masz łapę  8D

- no i co?
- no i nic.
- a teraz co ?!

yetisize

Cytat: bobo w 18-11-2010, 14:11:57

ps. yetisize, ale masz łapę  8D

A myślałeś że nick skąd?

rotpin

Dzięki za opis :) To ładny nóż, nawet IMO bardzo ładny. Ma wszystko czego potrzeba na przyzwoite EDC dla przeciętnego Kowalskiego. Jest niedrogi, porządnie wykonany, ma świetny serwis gwarancyjny, 8Cr13MoV obrobiona bardzo przyzwoicie, łatwo się ostrzy i byłby prawdziwym hiciorem gdyby był wielkości Volta tytanowego  ;P

sqchy

Odświeżę nieco temat!
Jak się spisuję ten Volt po dłuższym użytkowaniu? Chodzi mi o to czy nadaje się na codzienne EDC?
Pisać co i jak. Może jakieś uwagi co do flipera.
Recka spoko! :)
Dzięki!

,,Najlepszym sposobem na pokonanie problemu jest sprawienie, by działał dla Ciebie". - A. MacGyver

WojaK

Fajna recka, fajny nożyk. Pogratulować włożonej pracy fajnie się czytało :D

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

sqchy

Hallo!
Co jest? Nkt nie używa tego noża czy co?  :frown:

,,Najlepszym sposobem na pokonanie problemu jest sprawienie, by działał dla Ciebie". - A. MacGyver

emwu1988

Nadaje się świetnie na Edc. Tylko że trochę ciężki jest jak na takiego malucha ale da radę się przyzwyczaić.
edit: A zapomniałem dodać, że bardzo łatwiutko się ostrzy(polecam wersję z ząbkami, są genialne) a i ergonomia rękojeści jest zajebista (prawie jak minigrip) :rotfl:

piotr5405

Trochę podobny do pierwowzoru ,ale za mały,klips do niczego i po co te ząbki?

emwu1988

klips nie jest taki aż tragiczny, a ząbków to używam chyba nawet częściej niż gładkiego ostrza na codzień :shades:

sector

Cytat: sqchy w 21-07-2011, 11:52:41

Hallo!
Co jest? Nkt nie używa tego noża czy co?  :frown:

Ja uzywam. W sumie mam go bardziej jako zabawke niz jako EDC. Fajnie sie nim "pstryka" :))) ostrze sprezynuje, az milo. Dodatkowo podoba mi sie stal z jakiej jest wykonany. Moze nie jest to super zajebisty material, ale jest bardzo fajny w dotyku, taki "miekki". Dodatkowo zabki faktycznie fajnie sie sprawdzaja. Nie raz juz zdazylo mi sie skaleczyc palec.

Zgadzam sie tez z emwu1988. Bardzo dobrze lezy w rece. Zastanawialem sie nad gripem chwile, ze wzgledu na jego wymiary, jednak nie podobaja mi sie okladki w gripie. Tutaj natomiast milo mnie zaskoczylo wykonanie. Jak na taka cene to uwazam, ze noz wart swojej ceny.

emwu1988

a u mnie Chińczyki trochę fałszywkę skopali to poprawiłem i trochę niżej zgrindowałem(mało estetycznie ale działa) i teraz czubeczek jest jak igiełka hehe :P BTW. Czekam na Volta 3 aż bedzie dostępny(wolę to niż sramremu)
+Robiłem test spinewhackowania i o dziwo jak na chinola blokada bardzo mocno siedzi a naprawdę mocno napieprzałem, lekki BP zniknął po dokręceniu śruby, ale jak bardzo mocno się naciśnie to czuć minimalne luzy....

stefanoitaliano

Witajcie, czy ktoś wie gdzie mogę nabyć tą sprężynę ? Chodzi mi o model z ząbkami - taki jak w recenzji.

pozdrawiam
Stefan

kermit78

Cytat: stefanoitaliano w 01-10-2012, 16:36:53

gdzie mogę nabyć tą sprężynę ?

Chyba "półsprężynę", bo pełny automat to nie jest (gwoli ściśłości). Próbowałbym w tych dwóch miejscach:
http://www.cqbtactical.pl/
lub
http://sklep.togo.com.pl/noz-kershaw-volt-ii_4682t

Możesz się spytać, kiedy będzie i czy będzie, bo w CQB nie ma w ogóle a w TOGO jest wersja plain. Poza tym możesz dać ogłoszenie kupię na forumowym bazarku.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!

SMF spam blocked by CleanTalk