Reklama

Jason Brous

Zaczęty przez Pillnitz, 23-11-2010, 10:59:08

Pillnitz

Witam :).

Nie znalazłem o facecie informacji na forum, a sądzę, że zasługuje co najmniej na przybliżenie.
Jason Brous... 23-latek (słuszny wiek ;)) z Golety w stanie Kalifornia, z zawodu operator obrabiarek CNC.
Zabawę z knifemakingiem, jeśli wierzyć, zaczął na początku maja 2010, więc nieco ponad pół roku temu.
Aktualnie tworzy głównie fixed-y, wykorzystując przede wszystkim D2, ATS-34, CPM 154, 440C czy 1095.
Hartowanie powierza bezpośrednio nikomu innemu, jak Paulowi Bos-owi.
Noże robi w futurystycznym klimacie. Jak sam twierdzi - jego celem jest tworzenie projektów niecodziennych,
bezprecedensowych - noży, które odbiorca widzi po raz pierwszy i kopara ma mu podobnież opaść ;).
Nie będę bawił się we wrzucanie fotek - aplikuję Wam link do stronki chłopaka, bo chociaż na pewno nie każdemu
się spodoba, to warto chociażby zerknąć. Część oczywiście przekombinowana i robiona dla samego designu,
ale niektóre, jak (dla mnie osobiście) "Divine" czy "JB-062", potrafią podnieść ciśnienie ;).

Prosz:

http://www.brousblades.com/Home_Page.html

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

porcelanowy

Powitoł
Coś mi się zdaje, że te "hand made'y" może klepać w dziesiątkach egzemplarzy ;)
Naklepał sporo, podobają mi się jeden (Silent Soldier, JB-059 na styk) - uprawia specyficzne noże, ale i tak rzadko który maker robi u mnie taki wynik :D

Pillnitz

Jak noże powstają, to raczej wiadomo - zawód i dostęp do maszyn na pewno mają tu "troszkę" na rzeczy ;).
Niewykorzystywanie istniejących możliwości jest z drugiej strony niemal grzechem marnotrawstwa ;P,
ja bardzo chętnie pośledzę dalsze poczynania chłopaka...

drazel

troche tego naklepał. chyba zapatrzył się na Carilla. spoko.

Zodiak

Mam mieszane uczucia. Kilka sztuk fajnych, reszta jakby wynaturzona, coś jak silenie się na oryginalność. Noże kolekcjonerskie? Dzieło sztuki- skoro wykonał to pewnie tak - co się komu podoba?

kezsel

Mocno techniczne, ma opanowaną frezarkę i jeszcze kilka innych maszyn. Noże niektóre całkiem ciekawe ale brak w nich ciepła i nie mają słowiańskiej duszy :D

Trollsky

Cytat: kezsel w 23-11-2010, 13:48:00

Mocno techniczne, ma opanowaną frezarkę i jeszcze kilka innych maszyn. Noże niektóre całkiem ciekawe ale brak w nich ciepła i nie mają słowiańskiej duszy :D

AMEN :)
Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Pillnitz

Słowiańska dusza w jakimkolwiek amerykańcu*? :?
A to by było coś nowego ;)...

*nóż, nie obywatel

harufa

Cytat: Pillnitz w 23-11-2010, 10:59:08

Część oczywiście przekombinowana i robiona dla samego designu,

Pytanie tylko czy dobrego  ;P
Designerskim nożem nazwała bym JB-003
Co do reszty to rzecz gustu, mi nie podchodzą...
Zbyt surowe a jednocześnie przegadane.
"Mały człowieku
co wciąż gdzieś latasz
w ważnym pośpiechu
i w tarapatach
zwolnij zapomnij
zwolnij zapomnij stań"

count_martin3z

Trochę odgrzeję, bo przy okazji szukania czego innego znalazłem to: http://www.youtube.com/user/BROUSBLADES?feature=watch

Mi przypomina Polter jak nie wiem co, klimatem filmów i otoczką. W którymś filmie, w komentarzach gratulują gościowi "kolaboracji" z SOG Knives...

Życie i twórczość Pana Dżej mnie nie interere, ale dla kotleta warto wrzucić :)

.

SMF spam blocked by CleanTalk