Reklama

Rat 1 trudny wybór

Zaczęty przez raczex, 24-11-2010, 18:51:52

raczex

Koledzy widzę że tutaj sporo z Was posiada RAT 1 folderek...
przymierzam się również do kupna i potrzebuje praktycznej rady
główny problem to:): ostrze plain czy combo??

Podzielcie się proszę doświadczeniami z użytkowania.

CS Master Hunter, RAT-1, Svord peasant, Vic Forester, SRM 710, LM Surge, Opinel 8 Carbon, Vic Soldier Alu, CS Ti-Lite, Condor Kukri

ordo

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,49343.0.html
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,87661.0.html

Dwa wątki o combo w NB, które mogą Cię zainteresować. O RAT-1 i jego ząbkach też było na forum...

Reality has a well known liberal bias

Bartek_Wojciechowski

Bierz plain i się nie zastanawiaj. Jak ci nie podejdzie to szybciej znajdziesz klienta na zamianę na combo niż odwrotnie, bo zawsze na ząbkowane jest mniej chętnych.

Zygzak

:P Tia ..., ale jeśli weźmiesz plain, to będziesz myślał: "a jak by to było z combo" ...  ;P Ja, gdybym brał foldera, wziąłbym combo  :kosunia:

Decyzję musisz podjąć sam - a w linkach cała kwestia jest IMO "przetrzepana".

Noże na morze.

LUCYFER

Co tu się zastanawiać, 130 zeta sztuka, bierz oba! :D

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

Pitt

Combo ciulowo się robi kanapki. Ząbki mógłbym zaakceptować jedynie w Spyderco Police i Civilian.

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

albercik

Plain bez powłoki.
Powłoka w Jedynce jest dupiata, wygląda jakby ktoś głownie pomalował farbą olejną.

Zygzak

Cytat: ARMAGEDDON w 25-11-2010, 20:32:14

Co tu się zastanawiać, 130 zeta sztuka, bierz oba! :D

Czyli combo-zakup  ;)

Noże na morze.

Mattia

Witam,
odświeżam temat sprzed prawie roku. Jak zwykle wszystko zależy od planowanego zastosowania, każda wersja ma swoje plusy i minusy. Jeżeli nie przewidujemy bardzo częstego cięcia linek to moim zdaniem znacznie lepiej brać wersję z gładką krawędzią tnącą. Łatwiej się ją ostrzy i lepiej tnie artykuły spożywcze, poza tym więcej ostrza do pracy. Mam wersję "plain" bez powłoki i jestem z niej bardzo zadowolony. Niezależnie od wyboru wersji RAT1 to bardzo dobry nóż za niewielkie pieniądze.
Pozdrawiam

meforash

też miałem ten dylemat, ale w końcu zdecydowałem się na plain bez powłoki i jestem bardzo zadowolony z tego noża.

jonek

Ja też się zastanawiałem między plain a combo, ale ogólnie zdecydowałem się gładkie ostrze.

Ontario RAT1
CS Bushman

Mattia

Witam,
@ jonek - RAT1 w gładkiej wersji to dobry wybór. Nóż nadspodziewanie dobrze leży w ręku (przynajmniej moim) i do pracy jest solidny kawałek krawędzi tnącej. Wybór wersji bez problemów ze schodzącą podczas używania powłoką to ładny i estetyczny wygląd pracującego noża.
Pozdrawiam

pawelpluta

Witam

Mam pytanie do użytkowników RAT-1. Przymierzam się do kupna tego noża. Czy mógłby się wypowiedzieć jakiś użytkownik modelu z czernionym ostrzem jaka jest wytrzymałość powłoki? Tzn wiem, że ona schodzi - pytanie czy schodzi już od samego cięcia kartonów czy trzeba naprawdę dać temu nożowi pod dupie żeby zeszła.

Pozdrawiam

LUCYFER

Schodzi sama z siebie od normalnego użytkowania, nie trzeba noża katować...

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

pitersek

Zależy od twardości i oporu stawianego przez cięte produkty (i nie tylko...).
Od robienia kanapek w robocie raczej nie zejdzie, ale jeśli pokusisz się o zastruganie patyka, lub puszkę to masz jak w banku rysy i odpryski. Wtedy to kwestia czasu kiedy powłoka od tych miejsc poczynając zacznie odpadać na potęgę, również od żarcia (twardsze warzywa typu marchewka).

Reasumując schodzi bardzo łatwo, zdecydowanie nie trzeba nożowi dawać po dupie, żeby stracić powłokę. ;)

pawelpluta

OK dzięki. Jak coś to kupię wersję bez powłoki.

elkrakerso

Paweł, masz Resa (na foto w avku) i się na Rata sadzisz? No co ty? ;P

Mine is Strength... and Lust... and Power!

adamo_pna

Jedyny RAT z nierdzewki?

bazyl11986

Cytat: pawelpluta w 13-12-2011, 16:16:00

OK dzięki. Jak coś to kupię wersję bez powłoki.

Powłoka zajebiście wygląda, ale schodzi od samego "paczenia na świat". Ale z np pomarańczowymi okładzina prezentuje się znakomicie ;) Poza tym fajnie wygląda, gdy powłoka zaczyna schodzić i pojawiają się w niej ubytki (choć to kwestia gustu).

Cytat: adamo_pna w 16-12-2011, 13:06:23

Jedyny RAT z nierdzewki?

Nie wiem czy dobrze rozumiem - chodzi Ci o to, czy są inne wersje stali? Nie, jest tylko jedna. I dobrze, bo znowu byłaby awantura na forum  ;P

Na pohybel skurwysynom

Co posiadam i gdzie bywam

SMF spam blocked by CleanTalk