Reklama

Ostrzałka Fallkniven DC4 - jak ostrzyć ?? JUŻ JEST DOSTĘPNA

Zaczęty przez Świadziu, 24-11-2010, 19:16:19

Świadziu

Kupiłem powyższą ostrzałkę i mam pytanko dotyczące ostrzenia na niej noża, mam ostrzyć na suchej, mokrej - zwilżonej wodą czy może polanej jakimś olejem ?
Jeszcze jedno, czy możecie powiedzieć jakie są gradacje na jednej i drugiej stronie ??

maba

Osstroo.. O ostrzeniu mamy tu cały dział. Poszukaj, poczytaj.. :dodge:

Ja tylko wrzucę moje video. Daleko do ideału, ale jest podglądowo:

http://www.youtube.com/watch?v=mJfXYjcqmik

1. Można na suchej, ale lepiej na mokro, IMHO. I przede wszystkim ostrzymy 'smyrając', a nie dociskając. I jeszcze dobrze było by nie ostrzyć na krawędziach ostrzałki bo posypka się ściera.
2. Gradacji dokładnej nie znam, wierzę @adonay`owi, że to 800/2000 ~> LINK

slawol

to ostrzałka do podostrzania lekko stępionego noża
nie do gruntownego ostrzenia

dobrze będzie na początku zwilżyć wodą

a po co Ci cyferki gradacji ?  ;)
("na oko" - diament 800-900 , ceramika 2000)

edyta. Marek - dobrze jest  ;-)
Zupę swojej kobiety chwal zawsze,choćby przesolona lub przypalona była.Gdy dwakroć zupę taką pochwalisz,piwo dostaniesz i pokój będzie z Tobą :-)

Świadziu

Dzięki Panowie !!
Wiem że jest do podostrzania   :D
Kupiłem wcześniej diamenty u Wodza do których robię podstawkę z regulowanymi kątami( 25, 20, 17 oraz 15 stopni ) i chcę na czymś dokończyć "polerkę" i w tym celu kupiłem DC4  .
Mam jeszcze pastę zieloną oraz PP50 – myślę że teraz mogę zacząć naukę ostrzenia -  :D

darks86

Świadziu, zdradzisz gdzie dorwałeś tą osełkę i w jakiej cenie ?

maba

Wprawdzie nie wiem gdzie kolega kupił, ale wkrótce mają być dostępne TUTAJ ;>

LUCYFER

Ale z ich obietnic jak na razie niewiele wynikło...

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

Treasure Hunter

Świadziu

harins

harins

darks86

Raff

Mam pytanie ...do czego tak naprawdę przydaje się wam strona ceramiczna tej ostrzalki w terenie?

Treasure Hunter

Chyba masz na myśli stronę diamentową? Ceramika jest zdecydowanie częściej używana.

maba

Tak mi się wydaje, że kolega miał to na myśli, że do ostrości roboczej spokojnie wystarczy sam diament :)

A ceramika jest świetna do wykończenia, chociaż faktycznie w teren nie jest to niezbędne, dlatego do tego noszę Lidlową - wystarcza, a przynajmniej się nie złapie/pęknie.

Raff

Ja bym powiedział, że odwrotnie - po ceramice goli wlosy, fajnie tnie kartki, łyzke można szybciej wystrugać. Po diamencie lepiej tnie sznurki itp oraz lepiej kroi żarcie. Takie czynności w/g mnie częściej wykonujemy w terenie

Treasure Hunter

Fakt- ja może jestem trochę skrzywiony bo u mnie najczęstszym zadaniem dla noża w terenie to praca w drewnie (tzn. pod katem takich zadań nóż ostrzę). Do "turystycznego" zastosowania diament wystarczy. 

harins

Czy wobec tego wystarczy DC4 i nie ma co szukać tanich diamentów z Lidla?

maba

Cytat: harins w 09-12-2010, 20:04:49

Czy wobec tego wystarczy DC4 i nie ma co szukać tanich diamentów z Lidla?

Zależy do czego ;)

Lidlowe to bardziej do odnawiania zniszczonej KT, DC4 do ostrzenia. Chyba, że diamenty od Dia-Sam, tam gradacja kończy się na #1200, a nie #400.

SMF spam blocked by CleanTalk