Reklama

Co nowego wypełzło z warsztatu

Zaczęty przez Milten Dragon, 24-11-2010, 19:40:22

Milten Dragon

Większość nożorobów ma swoje wątki informujące o postępach prac i ja też chcę taki wątek mieć
stary raczej  nie pasował ,,Mój pierwszy skończony nóż"

Bede w nim informował o moich poczynaniach.
na poczatek taki kuchenniak już skończony tylko oprawić i czekam aż piny przyjdą

Uploaded with ImageShack.us

Milten Dragon

a i sorki za jakość zdjęć ale wieczór +piwnica +komórka= takie zdjęcie

kezsel

Czekam na koniec :D zapowiada sie świetnie

Bródkes

Bardzo ładnie wygląda, jestem ciekam efektu końcowego  :D

Milten Dragon

ten bedzie następny :D

Pillnitz

Kształt bardzo fajny, prawdę mówiąc - to jedyna, jak do tej pory, podobająca mi się linia bushcrafta ;>.
Moim zdaniem w złym miejscu wybrałeś początek okładzin :I
- nie będzie to zbyt ładnie wyglądać i będzie mniej wygodne dla palca wskazującego.
Okładziny proponowałbym zacząć nieco bliżej krawędzi tnącej. Niestety zaburzyłoby Ci to odległości
między pinami, ale i te jak na razie jak widać idealne nie są ;).
Ze swojej strony proponowałbym Ci zastanowić się nad pójściem mniej więcej w tę stronę:

I zmniejsz proszę zdjęcie ;).

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

Milten Dragon

te piny z przodu już po wywierceniu chciałem je inaczej dać a ta linia była tak narysowana tylko poglądowo jakby wyglądał

Milten Dragon

piny przyszły to mogę w końcu obrabiać wiem że jakość zdjęcia jest .....

PS nie wiecie może gdzie mógłbym kupić głowice do wiertarki stołowej bo mi sie zrypała

Cronosdragon

:) ...Fajnie... tylko ten początek okładzin jakiś taki... kanciasty...
Ps: na tym ostatnim pinie przy dupce od strony grzbietu jakby klej widać... Chyba, że to błysk światła  :?

Milten Dragon

nie bo ja go tylko lakier zdrapałem a klej jeszcze jest po bokach tak samo tylko z gróbsza

Cronosdragon

Z grubsza a już przyklejone ? to w jaki sposób chcesz wyszlifować (zaokrąglić) początek okładzin bez robienia rys na nożu  ;> ?

Bródkes

Ciężko to będzie teraz zrobić tak, aby z dwóch stron było jednakowo i ładnie ;)

soballa

Pogadały dwa smoki, a teraz jeszcze Bródkes przyszedł... :D

Kurff, czuję się tu... staro :dodge:

Hartowanie niemal wszystkiego, do 65 cm maks, do 20cm w pionie, "nierdzewki" w folii, marketingowe wymrażanie do -80 ;), selektywne hartowanie też- zapraszam ;)

Trollsky

Cytat: soballa w 07-12-2010, 18:45:00

Kurff, czuję się tu... staro :dodge:
i jeszcze nozy nie umiemy robic jak patrze na ich prace ...
Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Milten Dragon

było takie założenie że ma być prosto ale chodzi wam o linie końca okładzin czy spadek  na końcu ?

soballa

Cytat: Trollsky w 07-12-2010, 18:55:34

i jeszcze nozy nie umiemy robic jak patrze na ich prace ...

Ano...  :frown: Jak pomyślę co robiłem mając lat 14-16... To nie wiem, zazdrościć tym wyżej czy współczuć  :dodge: :D Na pewno bać się, co będzie jak będą takimi starymi prykami jak Ty czy ja  :/
@Milten- chodzi o to by samo czoło okładzin nie było pod kątem prostym do powierzchni noża- wygląda to gorzej, może wkurzać w używaniu. Następnym razem lekko wyoblij przód okładek przed klejeniem, to daje +5 do urody  ;-) Zresztą całość też bym lekkim łukiem puścił  ;-)
Hartowanie niemal wszystkiego, do 65 cm maks, do 20cm w pionie, "nierdzewki" w folii, marketingowe wymrażanie do -80 ;), selektywne hartowanie też- zapraszam ;)

Cronosdragon

noooo... Soballa  wyraził się dość jasno w tej sprawie... Zresztą Milten pamiętasz jak szlifowałem przód okładzin do necka ? Robiłem to jeszcze u Ciebie  ;) A poza tym to bambus bardzo lubi pękać i takie kanciaste okładki są bardziej narażone na uszczerbki, bo w niektórych miejscach za bardzo ,,odstają" ...

Milten Dragon

No troche zaobliłem jeszcze papierkami musze jakoś wyrównać

Milten Dragon

może jeszcze jakoś to poprawie

Cronosdragon

Już trochę lepiej.... Najlepiej będzie bez jakichkolwiek kanciastych miejsc bo naprawdę, jak gdzieś stukniesz przypadkowo o taki kant na okładkach to ci może pół drewienka odłamać... Tak jak w mojej okładce... Wystarczy, że pin jest o 0,3 mm za gruby i bambus może popękać...