Reklama

Szczybczyk [Щибмик]

Zaczęty przez Guciek, 17-12-2010, 18:39:17

Guciek

Witam!
Zrobiłem kolejny nożyk. Właściwie to był gotowy już tydzień temu, ale jakoś się nie mogłem zebrać coby zdjęcia zrobić i takie tam. Płazy [chyba tak się to nazywa] i jelec octowane, a zatem tlenki każdego rodzaju w tym ruda. Drewko bardziej brązowa niż na zdjęciach, ale ze mnie raczej słaby zdjęciorobiciel ;)

Stal - NC6, obróbka cieplna Yahoo, prawdopodobnie między 55, a 57 hrc.
Rękojeść - NC6, skóra, róg bawoła i makore.

Wymiary:
Długość całkowita - 306 mm
Długość ostrza - 176 mm
Szerokość ostrza w najszerszym miejscu - 26-27 mm
Grubość ostrza - 3,7 mm

No to słabe zdjęcia:

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam i liczę na szczere wyrażanie swojego zdania 8D

PS. Wiem, że nazwa cyrylicą nie do końca odzwierciedla dźwięki, ale w ten sposób bardziej mi brzmi :D

Cytat: Kubus Puchatek
Nie do konca wierze w Twoje, czy kogokolwiek tutaj istnienie. Net jest iluzja.
Cytat: Szabas
Nice, very kurwa nice. :D
W Polsce używamy polskich wyrazów!

wolodja

Co by Ci tu chłopok powiedzieć... rękojeść wyszła bardzo fajnie, podoba mi się spasowanie jelca- nie zauważyłem baboli ;-) Ale klinga gdzieś taka... nie dla mnie... gdyby była 1 cm szersza byłoby DLA MNIE gicior ;)

Cronosdragon

8D A mi się podoba całość... no może za wyjątkiem wyjścia szlifu.... po prostu wole te standardowe ,,ostre" ... Rękojeść fajna... Kształt taki niewymuszający konkretnego chwytu czyli taki jakie lubię  :D

piotrbati

zabużański akcent mode on

a pomidory to to w locie tnie?

zabużański akcent mode off
;P

Cytat: wolodja w 17-12-2010, 20:54:55

Co by Ci tu chłopok powiedzieć...  gdyby była 1 cm szersza byłoby DLA MNIE gicior ;)

+1

Dziad z Lasu

Ładne szlify. Jednak w takim chlastaczu widziałbym jakiś jelec. Bez tego jest lekko nijaki.
Ogólnie wykonanie jest dobre.

killrathi

klinga świetna!!! wyjścia szlifu kapitalne... ale rękojeść z innej bajki. nie pasuje.

joah

Ogólne wrażenie całkiem pozytywnie, estetyka jest, dokładność wykonania cacy.
Jakie uwagi:
a) o rękojeści killrathi dobrze prawi,
b) jest notch, ale tylko dla ozdoby chyba, bo kt daleko od niego się zaczyna.
Działaj dalej, dobrze idzie.

Silurus

Do mnie koncept noża przemawia.
Długa poręczna klinga i adekwatna rekojeść.
Zestawienie takie daje dużą swobodę w zakresie posługiwania się całością (bez ograniczeń w postaci np. jelca).
Niesie to za sobą oczywiście również ograniczenia (np. wymusza uważność przy wbijaniu w chwycie floretowym).
Jednak postrzegam nóż nie jako fightera ale jako użytkowy... Poprzez agresywną linię mozna traktowac go jako mysliwski, jednak ma spory potencjał utility i jako taki własnie podoba mi się.

Trudno powiedzieć dlaczego, ale ofiara hipnotycznie urzekającego majestatu pustyni, kosmicznej pustki i martwej ciszy, tak głębokiej, że słychać własny oddech i bicie serca, nie ma innego wyboru: nie oprze się wyzwaniu i w poszukiwaniu absolutu dodającego życiu smaku, zawsze tam wróci.

Guciek

Dzięki wszystkim za poświęcenie czasu na napisane swojego zdania :-*

A co do wcięcia na początku szlifu to owszem, bardziej jako ozdoba, ale ostrzyć też pomaga. A nie chciałem go robić dokłądnie na początku kt, bo dziwnie by moim zdaniem wyglądało :D

Cytat: Kubus Puchatek
Nie do konca wierze w Twoje, czy kogokolwiek tutaj istnienie. Net jest iluzja.
Cytat: Szabas
Nice, very kurwa nice. :D
W Polsce używamy polskich wyrazów!

SMF spam blocked by CleanTalk