Reklama

ostrze (pierwsze kroki)

Zaczęty przez kudlaty008, 22-12-2010, 14:20:11

kudlaty008

Z czego zrobić ostrze i jak?

killrathi

Cytat: kudlaty008 w 22-12-2010, 14:20:11

czy ktoś posiada jakiś szablon ostrza lub jego zdjęcie by wydrukować

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

edzia:

:rotfl: :rotfl:

ze stali.
jak? dobrze

maba

Najpierw "składany nóż myśliwski z resora", a teraz "jakiś szablon ostrza". Miszcz :D

kudlaty008

mógłbyś trochę bardziej pomóc z jakiej stali i jak zrobić w domowy sposób mam do dyspozycji tylko maszyny w zakładzie stolarskim

killrathi

Cytat: kudlaty008 w 22-12-2010, 14:28:14

mógłbyś trochę bardziej pomóc z jakiej stali i jak zrobić w domowy sposób mam do dyspozycji tylko maszyny w zakładzie stolarskim

kochanieńki... jest na forum taki fajny dział "knifemaking" - tam ludziska różne tysiące postów piszą co i jak robić...
ale nie! d.py nie chce się ruszyć i poszukać odpowiedzi tylko czekać na gotowe  :mad:

Vick

Znaczy co chcesz zrobić konkretnie ?
szablon z drewna w zakładzie stolarskim ?  :?
sorry, nic nie kumam  :dodge:

Trollsky

kudlaty Twoje olewactwo i lenistwo jest na dośc wysokim poziomie zaawansowania widze, uwielbiam takich szeryfów którzy wszystko chcą miec  podstawione pod nos ...

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

porcelanowy

Powitoł
Ja myślę, że wszystkie tematy założone załatwi to: >>KLIK<<
kudlaty008, miałem się ująć za tobą przy temacie o nożach składanych własnej roboty, ale chyba jeszcze nie czas...
:D

Prosty

święta idą...

masz ten link w podwieszonym topiku w dziale knifemaking:

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,19449.0.html

jak po tej lekturze coś będzie niejasne to zadaj szczegółowe pytanie.

pzdr

kawa

ale się dajecie podpuszczać ...

LUCYFER

Jak są maszyny stolarskie to można całkiem zajebiste oszcze zrobić, ja starym nożem to nawet miecze kieeeeedyś robiłem! ;P

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

Mario

Ale do scyzoryka czy składanego noża myśliwskiego ?

kawa

blackram

Ech... Najczęściej ostrza wycina się z przedmiotów wykonanych z odpowiedniej stali. Na przykład kupujesz kuchenny tasak ze stali nierdzewnej, potem odrysowujesz na nim kształt przyszłego ostrza lub całego noża dokładnie według własnego widzimisię, a dalej to już kilka dobrych godzin zabawy piłami do metalu i pilnikami. Tyle, że scyzoryk to nie tylko ostrze, ale dodatkowo sprężyna (są blachy sprężynujące, z których ją można wyciąć), blokada (potencjalnie), okładziny, przekładki, nity... Ogólnie mozna się pokusić o zrobienie czegoś takiego, ale tylko mając jakies konkretne doświadczenie w nożoróbstwie. Zacznij jak wszyscy, od rzeczy prostych, inaczej tylko się zniechęcisz. Jeżeli cię naprawdę korci, zajrzyj do działu o knifemakingu na forum, jest dużo materiałów na temat samodzielnego robienia noży także dla początkujących - jak zacząć, od czego, z czego itp...

"Kpił zawsze z ludzi, którzy nosili przy sobie wielofunkcyjne scyzoryki; teraz zrozumiał, że to oni mieli rację, nie on" - Andrzej Makowiecki, "Wino i krew"

SMF spam blocked by CleanTalk