Reklama

Prawie wybrany zestaw - proszę o uwagi

Zaczęty przez reef, 29-12-2010, 12:54:18

reef

Wyczytałem wszystko co się dało i na tej podstawie zbudowałem swoją listę noży. Generalnie do tej pory używałem markeciaków i nie byłem specjalnie wymagający.
Jestem amatorem, który od czasu do czasu coś ugotuje w domu. Szukam noży, którym nie trzeba będzie poświęcać zbyt wiele czasu, więc na tym etapie odrzucam japończyki (chociaż cholernie mi się podobają i może za jakiś czas po nie sięgnę).
Budżet - szukam kompletu do 400 zł (za same noże), nie upieram się, że komplet to musi być x noży - chcę kupić taki zestaw, który pozwoli mi obrać warzywka, posiekać je, pokroić jakąś wędlinę, chleb, pomidory, owoce itp. Nie walczę z kośćmi, nie otwieram puszek nożem :), używam desek z tworzywa.
Długość - do tej pory, poza nożem do chleba wystarczyło mi 20 cm
Materiał - bez preferencji (zamierzam unikać zmywarki, ale żeby się jej nie bał, po sporadycznie mogę nożom zafundować taką "rozrywkę")
Dużo dobrego przeczytałem o Victorinoxowych fibroxach i to jest mój nr 1 - nie wiem, czy ilość i wybrane rodzaje są ok, czy coś dołożyć, ująć - tu proszę o Waszą radę.
Mój wybór:
Victorinox fibrox:
6.8523.17B - santoku
6.8003.22 lub 6.8003.19B - uniwersalny 19 lub 22 cm?
6.8003.15B - uniwersalny 15 cm
6.8633.21B - do pieczywa
6.7113.3 - jarzyniaki zestaw 3 szt.
7.6075 - obieraczka

czy taki zestaw jest ok, czy coś dołożyć, zamienić wyrzucić?

Rozważam jeszcze 2 opcje:
Fiskars Takumi
977705 - do chleba
977708 - szefa
977729 - uniwersalny
977731 - santuko
977703 - obierak
+obieraczka i jarzyniaki z Victo

Fiskars Functional Form Pro:
857331 - Santuko
857308 - szefa 21
857311 - szefa 17
857303 - obierak
857304 - jarzyniak?
857305 - do chleba
+obieraczka i jarzyniaki z Victo

Takumi najbardziej pasuje mi wizualnie :)
I reasumując, co do ostrzenia dla totalnego amatora.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Wyca

Mam prawie wszystkie Takumi, poza tym do chleba i jestem zadowolony. Dzielnie spisują się kuchni i bardzo dobrze leżą w dłoni. Fabryczna ostrość mogła by być ciut lepsza, ale na Trianglu w kilka chwil zrobiłem z tym porządek.

junasz

Hmmm... a o http://www.sklep.dajar.pl/pl/category/189/zwilling myślałeś? Jakoś niezbyt w nadwiślańskim kraju popularne, a szkoda - bo naprawdę zacne.  :)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

Wyca

Cytat: junasz w 29-12-2010, 17:41:13

Hmmm... a o http://www.sklep.dajar.pl/pl/category/189/zwilling myślałeś? Jakoś niezbyt w nadwiślańskim kraju popularne, a szkoda - bo naprawdę zacne.  :)

Kolega będzie miał problem ze zmieszczeniem się w 400zł kupując zestaw Zwillinga.

maba

Cytat: reef w 29-12-2010, 12:54:18

Victorinox fibrox:
6.8523.17B - santoku
6.8003.22 lub 6.8003.19B - uniwersalny 19 lub 22 cm?
6.8003.15B - uniwersalny 15 cm
6.8633.21B - do pieczywa
6.7113.3 - jarzyniaki zestaw 3 szt.
7.6075 - obieraczka

A do pieczywa niezbędny? Santoku też?

Ja brałbym taki podstawowy zestaw:

Szefa kuchni (5.2063.20)
Garść Pikutków (6.7833)
Małego warzywniaka (5.0603)
Obieraczka (7.6075)

A do tego według uznania np. santoku czy tam do chleba. Ja bym jeszcze wrzucił porządne nożyczki (8.0999.23) i kutą, uniwersalną 15ktę (podobają mi się, ale cena chora).

Fiskarsów nie macałem, chociaż też wyglądają nieźle :)

junasz

Cytat: Wyca w 29-12-2010, 17:54:11

Kolega będzie miał problem ze zmieszczeniem się w 400zł kupując zestaw Zwillinga.

Ano, może odrobinkę... ale tak sobie myślę, że pełną funkcjonalność zapewnić potrafią 4 noże (ok. 20 cm "szef" + ok. 15 cm uniwersalny + pikutek + warzywniak) i za 3 z nich (pikutka nie mieli, a widzę, że teraz i warzywniaka brak) płaciłem niedawno niewiele ponad 3 setki (z dostawą kurierską). Kucharz ze mnie żaden (dla córki kupione), to może się i mylę, ale mam wrażenie, że santoku, do chleba i więcej niż 1 warzywniak to bardziej tak do ozdoby niż do rzeczywistego użytku.  ;)
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

reef

Tak jak napisałem w swoim poście, nie upieram się, że zestaw musi zawierać x noży i nie upieram się, że musi tam być np. santoku. Noże chcę dobrać w taki sposób, że pozwolą mi wykonać większość domowych, kucharskich prac. Mój budżet też nie jest zafiksowany na 100%, 4 stówki wyszły z kalkulacji. Jeżeli ktoś stwierdzi, że dołożenie 100-200 zł pozwoli kupić noże, które będą dużo, dużo lepsze to rozważę taką opcję. Chodzi mi o to, że jako amator, czasami gotujący nie potrzebuję mercedesa wśród noży. Szukam kompromisu jakość do ceny, czyli używając analogii motoryzacyjnych niech to będzie Golf, no może GTI ;)
Reasumując, bazę mogą stanowić 2-3 np. Zwillingi a do tego "drobnica" Victorinoxa.
Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi, zweryfikuję ilość i rodzaje.
...a konfrontował ktoś fibroxa i takumi?

Wyca

Cytat: junasz w 29-12-2010, 19:23:46

Ano, może odrobinkę... ale tak sobie myślę, że pełną funkcjonalność zapewnić potrafią 4 noże (ok. 20 cm "szef" + ok. 15 cm uniwersalny + pikutek + warzywniak) i za 3 z nich (pikutka nie mieli, a widzę, że teraz i warzywniaka brak) płaciłem niedawno niewiele ponad 3 setki (z dostawą kurierską). Kucharz ze mnie żaden (dla córki kupione), to może się i mylę, ale mam wrażenie, że santoku, do chleba i więcej niż 1 warzywniak to bardziej tak do ozdoby niż do rzeczywistego użytku.  ;)

W zasadzie masz rację. Większość prac wykonuję szefem kuchni. Do krojenia ryb (nie filetowania), krojenia pieczenie itp często używam yanagiby - jedno płynne cięcie. Do filetowania wiadomo odpowiedni nóż, w moim przypadku Fiskars Funcjonal Form Pro. Do obierania i innych drobnych prac jakiś obierak - u mnie też Fiskars Funcjonal Form Pro. Do tego garść pikutków i jest ok. Mam jeszcze Santoku i Debę Takumi, ale rzadko po nie sięgam, chociaż Santoku świetnie szatkuje kapustę.
Więc trzy noże powinny wystarczyć, tym bardziej, że kolega nie wspominał nigdzie o nożu do filetowania.

maba

Że zacytuję Michaela:

Cytat: MichaelD w 02-12-2010, 00:35:39

Za 204 PLN  takie trzy noże bym kupił, bo takim zestawem zrobisz WSZYSTKO* w kuchni.

http://scyzoryki.net/pl,product,1942582,noz,do,plastrowania,5,4503,30.html
http://scyzoryki.net/pl,product,1234274,noz,do,miesa,z,szerokim,ostrzem,5,2063,20.html
http://scyzoryki.net/pl,product,1234307,noz,do,obierania,6,7833,6,7831.html

*99% zadań

ED/
Cytat: reef w 29-12-2010, 20:45:48

Chodzi mi o to, że jako amator, czasami gotujący nie potrzebuję mercedesa wśród noży.

Jam też amator, i spokojnie wystarcza taki zestawik > KLIK. Chociaż tak jak pisałem, fajnie było by mieć jeszcze coś mniejszego niż szefa, ot piętnastkę :)

OstrySklep.pl

I Takumi i FF Pro są bardzo dobre, chociaż dla mnie wygodniejszy jest Takumi.
Mój proponowany zestaw : Szef Takumi, Yanagiba, pikutki, obieraczka. Mi to w zupełności wystarcza.

OFICJALNY DYSTRYBUTOR VIALLI DESIGN FISKARS VICTORINOX

http://www.ostrysklep.pl/ http://www.decorto.pl/

<a href="http://tinyurl.com/ch5pntu">-50% na noże ceramiczne Vialli Design w Decorto.pl tylko do 18.11</a>

reef

Cytat: OstrySklep.pl w 29-12-2010, 21:16:21

I Takumi i FF Pro są bardzo dobre, chociaż dla mnie wygodniejszy jest Takumi.
Mój proponowany zestaw : Szef Takumi, Yanagiba, pikutki, obieraczka. Mi to w zupełności wystarcza.

a jak na tym tle wypada fibrox Victorinoxa?

maba

Cytat: reef w 29-12-2010, 21:40:25

a jak na tym tle wypada fibrox Victorinoxa?

Brzydszy jest :D

Ale dołączę się do pytania - jak w porównaniu do Vicków tną te Fiskarsy, bo widzę, że to nie pełny płaski ;>

MichaelD

Oglądałem parę dni temu Fiskarsy goemetrie maja zdecydowanie gorsza od Fibrox'ow

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Wyca

Miałem fibroxa i podarowałem teściowej - bardzo dobry nóż. Takumi i Vicek mają zupełnie inny profil ostrza. Szef Takumi jest grubszy, ale ma szlif jednostronny w związku z czym właściwości tnące są na bardzo dobrym poziomie. Nie ma przepaści między tymi nożami i moim zdaniem przy wyborze jednego z nich spokojnie można się kierować względami estetycznymi. Moim zadaniem Takumi lepiej leży w łapce.

reef

Cytat: Wyca w 29-12-2010, 22:53:48

Miałem fibroxa i podarowałem teściowej - bardzo dobry nóż. Takumi i Vicek mają zupełnie inny profil ostrza. Szef Takumi jest grubszy, ale ma szlif jednostronny w związku z czym właściwości tnące są na bardzo dobrym poziomie. Nie ma przepaści między tymi nożami i moim zdaniem przy wyborze jednego z nich spokojnie można się kierować względami estetycznymi. Moim zadaniem Takumi lepiej leży w łapce.

...czy przy szlifie jednostronnym ma znaczenie lewo/prawo ręczny?

Właśnie doczytałem, że takumi jest dla praworęcznych...więc odpadają, bo moja połówka jest "lewa" ;)

To jeszcze dla formalności dopytam, czy fibroxy z "nową ergonomiczną rączką" seria 6.8xxx różnią się czymś od tych z serii 5.2xxx?

MichaelD

Sugeruje brać stare Fibroxy , stare leża lepiej w dłoni  niż nowe( moja i paru innych osób opinia)

Co do zestawu który bym brał:
1  główny nóż -  kiedyś lubiłem 5.2063.20  teraz bardziej preferuje (z Vickow) dłuższe ostrza przy tej samej szerokości; wiec np 5.2003.25 lub 5.2003.22

2.  pomocnik - 5.2003.15 lub 5.2003.12

3. slicer -  5.4503.30, 5.4203.30 lub 5.4203.36

4. nowe pikutki - 6.7833 lub 6.7831

5. obieraczka - 7.6075

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

reef

Cytat: MichaelD w 30-12-2010, 10:14:24

Sugeruje brać stare Fibroxy , stare leża lepiej w dłoni  niż nowe( moja i paru innych osób opinia)

Co do zestawu który bym brał:
1  główny nóż -  kiedyś lubiłem 5.2063.20  teraz bardziej preferuje (z Vickow) dłuższe ostrza przy tej samej szerokości; wiec np 5.2003.25 lub 5.2003.22

2.  pomocnik - 5.2003.15 lub 5.2003.12

3. slicer -  5.4503.30, 5.4203.30 lub 5.4203.36

4. nowe pikutki - 6.7833 lub 6.7831

5. obieraczka - 7.6075

Dzięki za sugestie, zatem będą Vicki :)...i jak miło jeszcze z zakładanego budżetu jakaś kaska zostanie:)
ostatnie dwa pytania czym to ostrzyć? Czy taki blok http://www.homus.pl/pl/art/1439/Stojak-na-noze-MAGNETIC-BAMBOO będzie ok?

ded

Do ostrzenia super jest spyderco triangle a jak taniej to turnbox. Do pikutkowych zabkow mysle ze pajak lepszy. Co do bloku to zobacz patent z blokiem wypelnionym wieloma slomkami- mi bardzo przypadl do gustu i wyglada o wiele ladniej niz ten pokazany przez Ciebie.

Co do samych nozy to ja bralbym szefa kuchni 24-26cm, dlugi zabkowany noz do chleba, pomocnik 15cm, 2-3 pikutki, 8cm z czubkiem do warzyw, obieraczka, nozyczki i w moim przypadku noz do sera.

reef

... no to są :)
główny 5.2063.20
pomocnik 5.2003.12 (piętnastki akurat nie było, więc jest krótszy)
pikutek 6.7833
Jarzyniak - nie pamiętam nr
obieraczka - 7.6075

slicera akurat nie było, zresztą nie jestem pewien, czy jest mi potrzebny? Za to nóż do sera chyba bym nabył.

dziabnąłem coś testowo no i  razem z żoną jesteśmy 8D...plączę się teraz po kuchni i szukam co by tu jeszcze ciachnąć  :slini:

Wracając jeszcze do ostrzenia, to czy do tych noży triangle nie jest trochę przerostem formy nad treścią? Narzędzie do ostrzenia będzie 1,5 raza droższe o noży :question:

.

Cytat: ded w 30-12-2010, 16:16:42

...Co do bloku to zobacz patent z blokiem wypelnionym wieloma slomkami- mi bardzo przypadl do gustu i wyglada o wiele ladniej niz ten pokazany przez Ciebie.

...mi chyba bardziej odpowiada (wizualnie) blok magnetyczny (ale jak wiadomo o gustach....) a opcja ze słomkami jest na 2 miejscu razem z tradycyjnym blokiem.

Dziękuję Wam za wszystkie sugestie.

maba

Cytat: reef w 30-12-2010, 20:44:22

Wracając jeszcze do ostrzenia, to czy do tych noży triangle nie jest trochę przerostem formy nad treścią? Narzędzie do ostrzenia będzie 1,5 raza droższe o noży :question:

Ile ludzi tyle opinii. Kup tańszego Turnboxa - wystarczy. Tylko będziesz musiał pamiętać o w miarę częstym podostrzaniu, co by nie zapuścić KT, bo wtedy naprawienie jest ceramiką będzie nie lada wyzwaniem.

Kupiłem ostatnio stojak ze słomkami (LINK) i fajna sprawa, ale głównie do krótkich noży - 19tka wystaje i wygląda to kiepsko. Więc jeśli masz miejsce to kup/zrób listwę magnetyczną (TA jest całkiem fajna i niedroga i zdaje się to potwierdzać @SPIDERROO) :)

SMF spam blocked by CleanTalk