Reklama

Help co kupić .?

Zaczęty przez ar3k30, 01-01-2011, 19:55:41

ar3k30

witam , zgodnie z zasadami forum

- Do czego będzie używany nowy nóż ?   Kuchnia  orientalna i europejska , dom
- Jaki kształt i jaka długość ostrza preferujesz ?  Gyuto jest chyba idealne dlugość 240 - 270 mm
-  Preferujesz szerokie czy wąskie ostrza ? szerokie
- Z jakiej stali ma być wykonane ostrze: Nierdzewnej czy może Węglowej/Narzędziowej ?  obojętne , będę bdał a zmywarki niemam
- Nóż ma być zbalansowany na ostrze czy rękojeść ?  nieiwem
- Jaki kształt rękojeści preferujesz ?   ze względow estetycznych klasyczna oryginal japan
- Z jakiego materiału ma być wykonana rękojeść ?  obojętnie
- W jaki sposób ostrzysz noże ? Jakiego systemu ostrzącego obecnie używasz ?  będzie używany kamień  ( kupie go )
- Jaka sumę pieniędzy chcesz przeznaczyć na zakup noża ?   max 140USD najchętniej 150 USd za Gyuto i petty kompromis z żoną nawiązany max 300USD

zastanawiałem się nad tym , ale w miarę czytania forum trace zmysły

http://www.japanesechefsknife.com/SPECIALS.html

Wa Gyuto 240mm , cena 125 USD
We have introduced JCK GEKKO Series which have been one of popular models with unique Tuschime Damascus blade. Many people are impressed with its unusual and beautiful looks, and also its affordable price range for the value.

Now we are ready to introduce another fine new products "JCK INAZUMA" made of Sandvic Sweden Steel 19C27 core (HRC60) forged with Nickel and Stainless Damascus steel blade. The Nickel alloy material makes additional layers of total 45, and beautiful and deep impact of White Layers on the Damascus blade.

To mach with Japanese Traditional Taste of Tsuchime Damascus blade,  we have selected "WA" Taste of Octagon Shaped Rose Wood Handle with Black Pakkawood ferrule.
Each item comes with Japanese Traditional wear "KIMONO" patterned presentation box.

I came up with the name "INAZUMA" hand engraved in Kanji on blade, that means "Thunder Lightning" in Japanese. Like Thunder lightning, the JCK INAZUMA will flash and shine your kitchen to bring you the joy of cooking with fine cutting performance.

Chyba że coś innego HELP ..  praktyczny , ładny dla oka , cena do 125 USD , ostry ,  Gyuto 240mm lub 270mm ,

ar3k30

#1

czy moze ten bedzie  miał lepszą stal i jakoś wykonania i cięcia
http://japan-blades.com/chef-knives/1663.html

Name   Honsho-Kanemasa E-series Gyuto 270mm
Blade Steel   SK-4, High carbon steel (HRC : 60-62)

MichaelD

#2

To są zupełnie dwa rożne noże, inne materiały, inna technika wykonania.

Jeśli miałbym zaproponować jakiś nóż ( a stal węglowa Ciebie nie odstrasza) to:

1.) Hiromoto AS
http://www.japanesechefsknife.com/Hiromoto.html
2.) JCK CarboNext
http://www.japanesechefsknife.com/KAGAYAKICarboNextSeries.html

3A.) Misono Sweden Steel Series
http://www.japanesechefsknife.com/SwedenSteelSeries.html

3B.)Fujiwara FKH
http://www.japanesechefsknife.com/FKHSeries.html

3C.) Kanemasa Honsho E-series
http://japan-blades.com/big-seller/1667.html

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

ar3k30

#3

no tak to co oglądalem i to nad czym się zastanawiałem od 3 dni zostało potwierdzone .

więc na początek ze wzgledów finansowych  ( kupie 2 noże  gyuto i petty )
http://japan-blades.com/big-seller/1667.html
http://japan-blades.com/chef-knives/361.html

myślę że to dobry wybór na początek


Po wiadomości od PB poczekam jeszcze z zakupem ale nie ukrywam rozglądam się dalej i uważnie czytam forum.


ar3k30

wiem że marudzę ale może taki :  co o nim myślicie podoba mi się rączka , niewiem tylko jak będzie się sprawować stal

http://cgi.ebay.pl/Japanese-SAKAI-CarbonSteel-YANAGIBA-Sashimi-Knife-210mm-/380305428666?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item588bf850ba#ht_2949wt_907


PiotrB.

????? Wiesz co, marudzisz gorzej niz stara baba ;P Zdecyduj sie, co ty wlasciwie chcesz? Noz uniwersalny do krojenia roznych warzyw, mies itp. Czy chcesz noz o waskiej specjalizacji, jakim jest W/W NOZ!!!! ;P
A przy okazji, raczka jest taka sobie, ladniejsza jest zdecydowanie z pierwszego postu.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

ar3k30

#6

urzekł mnie napis na rączce ;-) przecierz nic nie stoi na przeszkodzie kupic 2 noże , Piotr niedenrewuj się ;-)  Gyuto napewno  , a yanagiba będzie super wyglądać przy krojeniu sushi jak przyjdą goście ( o ile ktoś jeszcze przyjdzie do marudy ) !!!

Wybrane Gyuto
SHIKI Tsuchime VG-10 Damascus Series (HRC60) with special mirror polished blade and hand contoured Quincewood handle.

i drugi
GEKKO VG10 core cutting edge forged with 15 layered Damascus stainless  steel


PiotrB.

Ja sie nie denerwuje, przeciez widzisz ;P
Osobiscie nie lubie 'kolorowych" napisow na ostrzu. Takie dla panienki od "dresiarza". Ale to rzecz gustu. Jesli Yanagiba, to mozna znalezc ciekawsze, ta w/w nie jest "atrakcyjna". To moze kup w takim samym stylu jaki jest noz z pierwszego postu, do tego dokup Sujihiki.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

ar3k30

hmmm a może takie cudo
http://www.epicureanedge.com/shopexd.asp?id=83787

Sakon Damascus Chef's Knife - Gyuto - 8 1/2 in
Blade: Stainless Damascus san mai blade


PiotrB.

No wiesz, jak mamy isc na calego, to proponuje kupic taki noz ;P
http://page12.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/p224265215

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

ar3k30

#10

SAME KRZACZKI WIDZE   :( :( :( :(

400,000 円  400 czy 400 tys ;-)

chyba juz wiem ze 400 tys ;-(

__________________________________________________

no ten tez widzę bardzo ciekawy no i uniwersalnego też szukam ;-)
http://page12.auctions.yahoo.co.jp/jp/芳忠作-極-ダマスカス黒檀純銀輪柄黒檀鞘付き出刃包丁210mm/auction/p224265211?u=;e_monobox_auc


PiotrB.

#11

dobrze myslisz, to "tylko" 400000 jencow, czyli na stan dzisiejszy, jakies 14400 zl. Taka dobra pensja japonska ;P Ten co pokazales, to Deba.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

ar3k30

No to OK sprzedaje auto ........ , kupie 2 noże i starczy jeszcże na ryż , nori , dodatki , i ....................

śpiwór  .

bo żona z domu mnie wyrzuci


MichaelD

#13

To ile w końcu chcesz wydać na nóż bo ostatni ostatni który pokazałeś (Sakon ) dwukrotnie przekracza budżet, i jak w chcesz kupić ?? Gyuto, Yanagi, Deba czy Petty ??

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

ar3k30

wszystko jest uzależnione od wpływu na konto którego się spodziewam , no i od kompromisu z żoną , powoli dochodzimy do 30 000 円  z przesłaniem za gyuto i petty


ar3k30

#15

zakupy dokonane w niedziele w nocy a więc czekamy na przesyłke

gyuto 210

petty

Jest to kompromis pomiedzy moją widzą , oczekiwaniami i doświadczeniem , myślę że dopiero jak kupie i  sprawdze to będę widział co chce tak naprawde.


PiotrB.

Aha Fujiwara i Kagayaki. Hmm, szkoda ze gyuto 24 nie wziales, obys nie narzekal ze troszke za krotki. Nawet MichaelD, przekonal sie np z Vickami, ze lepszy jest 25 a nie 20.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

ar3k30

musze troche kuchnie przerobić żeby zmieścici większą deske ,

jak się naucze 210mm i będe miec całe palce to przyjdzie czas na 240mm ;-)


PiotrB.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby