Reklama

Problem z Boker Magnum Damascus Senior

Zaczęty przez rizul, 06-01-2011, 16:27:46

rizul

Cześć!
Mam nadzieję, że piszę w dobrym wątku.
Owy nożyk dostałem na święta i podoba mi się bardziej niż bardzo :D. Elegancki, niezwykle estetyczny, praktyczny, otwierany i zamykany jedną ręką co w przypadku mojej nerwicy rąk jest dużym plusem. :)

Do noża dołączony jest mały imbus, z gwieździstą końcówką, przeznaczony do odkręcenia kołka i klipsa.
Jako że jako dziecko uwielbiałem Lego postanowiłem poodkręcać ot z czystej ciekawości. Niestety śrubki okazały się za słabe i gniazda się wyrobiły a całość ani drgnęła. Wybaczcie słabą jakość, mój aparat nie jest najlepszy.
Zdjecie 1
Zdjecie 2

I tu moje pytanie. Chciałem piłką zrobić na śrubkach nacięcia i wtedy je odkręcić, ale nie wiem czy nie spowoduje to większych uszkodzeń. Czy takie śrubki są do dokupienia?
Tak wiem, że najlepiej było by nie ruszać, ale chce mieć możliwość odkręcenia klipsa...ot bo tak :).

I jeszcze drugie pytanie: bo kilkudziesięciu otwarciach i zamknięciach pojawia się luz na ostrzu (kiedy zatrzaskuje się interlock, trzyma jak w betonie, ale w postaci złożonej ostrze chodzi na boki). Kiedy dokręcam imbusem śrubę, nóż jest tak ściśnięty, że z trudem się otwiera. Dlatego muszę zostawiać lekko niedokręcone, co powoduje że samo się luzuje przy otwieraniu. Jest na to jakaś rada?

kosma

Śrubki - jak ja ich nienawidzę. Nie wiem jak jest z serwisem u bokera - napisz do Togo powiedzą co i jak.

Pytanie nr. 2 - Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale lekki luz głowni w pozycji zamkniętej to norma, inaczej jak sam się przekonałeś nóż się nie otwiera :)

rizul

nie, wyraźny luz pojawią się w mocowaniu noża, na jego osi. Ściskając palcami chodzi w jedna i drugą stronę.

Dzięki skontaktuje się z Togo w sprawie śrubek

Rybulek

cat

Wyglada na to, że nie jest to nóż do używania  ;>

Edit: Ale ładniutki :D

rybak

Nie chce Ci psuc radosci z prezentu, ale:

Cytat: cat

Wyglada na to, że nie jest to nóż do używania  ;>

...i temat wyczerpany.

Scyzoryk sobie kup Vicka jakiegos, jesli potrzebujesz taniego ostrza, do tego jeszcze masz co najmniej otwieracze do piwa, puszek i wina "w standardzie" ;) - a tego na polke.

Mam taki podobny "damast" od Herbertza, tyle ze backlock i to jest... shit.
I tez lata na wszystkie strony.

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

rizul

Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Napisałem do Togo w sprawie gwarancji Bokera, podzielę się z Wami co mi odpiszą.
Vicka mam ale jest za duży jak na kieszonkowca moim zdaniem... ale chyba się wkurzę i coś takiego sobie sprawie.

rizul

Gwarancję uznali i wymienili na nowy. Nowy nie rozkręca się (tak szybko), a odkręcać klipsa nawet nie próbuję...

Cytat: rizul w 06-01-2011, 16:27:46

I jeszcze drugie pytanie: bo kilkudziesięciu otwarciach i zamknięciach pojawia się luz na ostrzu (kiedy zatrzaskuje się interlock, trzyma jak w betonie, ale w postaci złożonej ostrze chodzi na boki). Kiedy dokręcam imbusem śrubę, nóż jest tak ściśnięty, że z trudem się otwiera. Dlatego muszę zostawiać lekko niedokręcone, co powoduje że samo się luzuje przy otwieraniu. Jest na to jakaś rada?

nie wiem czy dobrze rozumiem problem, ale moze zaklejenie loctite'm pomoze?

SMF spam blocked by CleanTalk