Reklama

Jeszcze raz kamień wodny

Zaczęty przez leum, 08-01-2011, 09:18:10

leum

Witam. Firma razors.pl sprzedaje na allegro niedrogi (50 zł ) kamień wodny o grdacji 3000-5000.
http://allegro.pl/oselka-3000-5000-grit-kamien-naturalny-wodny-i1392309000.html

W opisie towaru podano, iż kamień przeznaczony jest do ostrzenia brzytew. Rownocześnie firma zastrzegła że nie odpowida na maile czy kamień nadaje się do ostrzenia noży.

Jeśli ktoś ma w tym zakresie jakąś wiedzę to proszę o info jak to jest z tym kamieniem, czy do polerowania ostrzy noży można go wykorzystać. Myślę że za tą cenę to warto by było kupić.   

FAZIK

Nadaje się, czemu by miał się nie nadawać?

Life's a game with save and load features disabled.

bestsiwy

nadaje sie nadaje. sam kiedys starego gerlacha podostrzalem na kamyczku wodnym co znajomy brzytwe na tym robi. poprawisz na skórze i brzytewka jest. chyba bylo wspomniane o tym w "materialy o ostrzeniu" czy cos w tym stylu ale glowy nie dam sobie urwac.

kali

3000-5000 to drobne ziarno, ale do polerowania powinien się nadać.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Pele76

Rozrzut 3-5k to też nie maly ;)
Na aukcjach są też kamyki 12000 jakby ktos szukał taniego kamienia nie robienia lusterka na KT

Najpiękniejszym uczuciem, jakie możemy przeżyć,
jest odczucie tajemnicy. To ono jest źródłem autentycznej
sztuki, prawdziwej nauki. Ten kto nigdy nie odczuł tej emocji,
kto tego nigdy nie spróbował, jest jak umarły. Jego oczy są zamknięte.

Albert Einstein

8,5/19

Jorzwin

To jest chyba tak, że jedna strona to 3k, a druga to 5k. ;P

Za wszelkie błędy ortograficzne i inerpunkcyjne bardzo przepraszam ;)

Pele76

Aaaa no chieba że :P Mnie się na zdjęciu było ciężko dopatrzyć różnicy w kolorze i napisów brak... pewnie fryzjer na macanego rozpoznaje 3 i 5 k :P

Najpiękniejszym uczuciem, jakie możemy przeżyć,
jest odczucie tajemnicy. To ono jest źródłem autentycznej
sztuki, prawdziwej nauki. Ten kto nigdy nie odczuł tej emocji,
kto tego nigdy nie spróbował, jest jak umarły. Jego oczy są zamknięte.

Albert Einstein

8,5/19

FAZIK

Cytat: Jorzwin w 09-01-2011, 12:38:40

To jest chyba tak, że jedna strona to 3k, a druga to 5k. ;P

Na 101% tak nie jest. To kamień naturalny, nie klejonka/sztuczniak. Ziarnistość jest określona na oko i jest to ok 3000-5000.
Life's a game with save and load features disabled.

maba

Do brzytew może i tak, ale po co taki grit do noży? Taka sztuka dla sztuki? ;)

homer

Cytat: FAZIK w 09-01-2011, 23:26:26

Na 101% tak nie jest. To kamień naturalny, nie klejonka/sztuczniak. Ziarnistość jest określona na oko i jest to ok 3000-5000.

Potwierdzam, kupiłem od nich podobny kamień ale jest tak miałki, że nadaje się w zasadzie tylko do miziania japońskich kuchenniaków z węglówki. W zasadzie niemal nie używam.

McAron

Najlepiej to kup sobie lanskiego i po problemie. Ostrzy się łatwo i efekty są zadowalające :D No chyba że chcesz się przeglądać w krawędzi tnącej to wtedy taki kamień jest dobry  :D

leum

W końcu zdecydował ten kamień kupić, może jednak się przyda. Jak przjdzie dam znać co o nim myśle.

jac

ja mam ten kamyczek /z razors/ już od paru miesięcy i do ostzrenia to może i sięnie nadaje ale na koniec jak na nim wygładzisz to... no można jednak się przejrzeć

j.

Molot

W tej chwili mają w opisie:

"Zastosowania:brzytwa,nóż,dłuto,inne narzędzia

wymiary:
20x7,5x1,9 cm

Uprzejmie proszę o nie zadawania pytań o ostrzenie noży"

Pogrubienie moje... Czyli wg nich się nadaje, tylko mieli dość upierdliwości userów pod tytułem "a jak to się na nim robi?" :D albo coś w ten deseń.

SMF spam blocked by CleanTalk