Reklama

Palisandrowy

Zaczęty przez kroko, 13-01-2011, 14:46:18

kroko

Zamówiony i wykonany w/g pomysłu i projektu klienta.Wyszedł bardzo zgrabny i ergonomiczny nożyk do lasu.
Stal to D-2 a okładki palisander.

Uploaded with ImageShack.us

killrathi

bardzo ładny :)
Ale zmień tło... no nie mogę patrzeć jak się takie drewienko marnuje niebędąc rękojeścią :)

Trollsky

troche kanciaty.
Boje sie ze jest za mało drewna na dole dziurki na sznurek i jak nóz gdzies upadnie to bedzie dupa zbita - dosłownie :)

Tło odgapione ode mnie :D

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

everlast1986

baaardzo udany "leśnik":)

kroko

Cytat: killrathi w 13-01-2011, 14:51:02

bardzo ładny :)
Ale zmień tło... no nie mogę patrzeć jak się takie drewienko marnuje niebędąc rękojeścią :)

Jeszcze was trochę poszczuje :D.

kezsel

Nożyk udany ale tło... :D oj szczujesz ;>

albercik

Jak zwykle wykonanie po mistrzowsku ;)

Taipan

Bardzo ładny nożyk, dobrze wiedzieć, że taka rękojeść jest ergonomiczna.

Pillnitz

Jakie wymiary? :shy:
Bardzo fajny i ładny nożyk, podoba mi się i sam bym chętnie takiego poużywał :).
Ale z tą deską do krojenia, to sadysta jesteś, Kroko ;)...

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

kroko

Cały ma 230 mm z czego klinga 120 x 33 x 4 mm.

Long Tom

Bardzo elegancki w swej prostocie. Strasznie mi się podoba.

Pozdrawiam LT
Long Tom Custom Sheaths
http://www.knives.pl/forum/index.php/board,190.0.html

zaker

Co to za znaczek na prawej stronie głowni ?

topek

Nozyk i offfffszem, bardzo, bardzo :slini:

Ale za ta oliwke, to "sadysta" Ci sie nalezy :D :D :D :D

dziab

tak zobaczyłem powiadomienie na mailu i pomyślałem "o! mam nadzieję, że to Krzychu wrzucił nowy nożyk"
:D
podoba mi się kształt :)
i materiał rękojeści takoż.

gratki Tobie efektu a klientowi nożyka ;)

"Wałbrzych - szary to też kolor!" :D
"Never let an anchor drop"

PrzemoBK

Ładny i jak zwykle super wykonany  :D. Pochewka też mi się podoba  :).

milord

fajna deska!

nozyk tez niczego sobie, ciekawy i porzadnie wyykonany - tyle, ze mi tez wadzi ta dziurka na linke osadzona przy brzegu.

Robin_L

Zupełnie jak nie Twój. I nie te kształty, i logo inne... Tylko po ząbkach na grzbiecie bym poznał. Ale fajny w sumie.

Te kanty na dupie nie uwierają?

EDC : RATo + Swisstool , Convoy S2+, Nokia 800t Zipperfox 25

Failure is always an option

piotrbati

dopóki deseczka będzie robiła za tło to nie będę tu zachodził  ;P

nóż b. fajny - b. lubię takie  :P

ofaniel

Witam!
Jako właściciel nożyka wypada abym kilka słów o nim napisał :)

Wykonanie:
Na najwyższym poziomie. Wszystko dobrze spasowane. Wykończenie satin bez zarzutu, na rękojeści żadnych pęknięć. Chwyt jest ergonomiczny, nic nie uwiera podczas pracy (nie wiem jak by to wyglądało u kogoś z większą dłonią).
Rękojeść jest wycinkiem koła, delikatnie opada ku dołowi dzięki czemu dobrze leży w dłoni. Piny mozaikowe pięknie uzupełniają całość.

Nóż trzyma się pewnie w każdym chwycie:

Używanie:
Jak to określił kroko, nóż ten to prawdziwy "chlastacz". I nie sposób się z nim nie zgodzić. Po podostrzeniu na diamentach z Aldi i DC4 nóż tnie niczym "miecz świetlny" :) Włosy na przedramieniu odskakują jak wyrzucane z katapulty :)

Płynnie przechodzi przez gazetę

oraz bezboleśnie rozcina skórę   :rotfl:  [wystarczyła chwila nieuwagi  :<]

Pierwszym wyzwaniem było pocięcie kartonu. Poradził sobie z tym bez problemów, zamieniając karton w makaron

Następnym zadaniem było przecięcie mydła z alep, ot była potrzeba aby podzielić je na 2 części. Tu już nie poszło tak łatwo :) Trzeba było użyć sporo siły aby tego dokonać. W efekcie jedna z połówek rozpadła się na kolejne 2 części. Nieźle, jednym cięciem nóż pociął mydło na 3 kawałki :)

Kolejna do cięcia powędrowała linka jutowa o grubości ok 2,5 mm. Bez problemów.

Podczas sekcji butelki PET niewielkie problemy były z odcięciem "głowy". Reszta poddała się już gładko.

Dziwnym trafem na stole znalazła się kwadratowa świeca, która trzeba było skrócić :D
Efekt był dokładnie taki sam jak z mydłem, choć wosk poddał się dużo szybciej. Nóż pod niewielkim naciskiem odciął niepożądaną część.

Po tych zabawach przyszedł czas na mały test w kuchni.
Na początek krojenie bułki. Poradził sobie, choć bez rewelacji. Głownia okazała się nieco za krótka (albo bułka za duża :).

Następnie cytryna, szynka, ogórek - wszystko bez problemu. Łatwo i przyjemnie.

Obieranie ogórka - nóż poradził sobie bardzo dobrze.

Generalnie nie było problemów z podstawowymi czynnościami kuchennymi. Nóż jest poręczny, operuje się nim sprawnie.

Podsumowanie:
Na tę chwile jestem bardzo zadowolony. Nóż ma bardzo dobre właściwości tnące, używa się go z przyjemnością, cieszy oko :)
Za wcześnie jest na jakieś głębsze refleksje na jego temat. Wszystko przyjdzie z czasem.

Dzięki kroko  :-*

<a href="http://www.frihet.pl">Wyprawy w góry</a>

WojaK

śliczny świetnie wykonany nożyk :D sam bym sobie taki zamówił :D

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

SMF spam blocked by CleanTalk