Reklama

Jak oprawić Bushcrafta.

Zaczęty przez tlim, 20-01-2011, 23:17:25

tlim

Dostałem kilka zapytań jak zrobić, to czy tam to, przy oprawianiu głowni do konkursu "Opraw sobie bushcrafta.".
W związku z tym poniżej pokażę jak oprawić ostrze mając dostęp do podstawowych narzędzi.

1. Punktem wyjściowym jest głownia bushcrafta, prawie taka jak wyszła z hartowania.
Nadal na niej znajdują się resztki soli i oleju.

2.
Przed hartowaniem ostrza były szlifowane tylko wstępnie, więc trzeba poprawić szlif, wyjścia szlifów, zebrać warstwę stali która mogła się odwęglić. Brzmi może poważnie, ale to nic trudnego, wystarczy porządna osełka lub diamenty z Lidla oraz kilka minut pracy.

3.
Lecz najpierw oczyścimy ostrze z resztek po hartowaniu przy pomocy metalowej szczotki.

Ostrze najlepiej przymocować do czegoś, chwycić w imadle, w ostateczności trzymać w ręce.

Czyszcząc miejsce przy szlifie, KT lepiej poruszać szczotka od grzbietu do KT, a powrót na "luzie".

Taki mniej więcej powinniśmy uzyskać wynik.

4.
Głownia niby gotowa.

Ale czas zabrać się za warstwę stali która mogła się odwęglić, wyrównać szlif i jego wyjścia.

Jako że diamenty są już chyba wszystkim znane, ja użyje osełki by pokazać że też się nada.
Użyjemy do tego osełki wykonanej z węglika krzemu gradacji 120.
Osełkę najlepiej przymocować by nie przesuwała się nam podczas szlifowania.

Szlifując ostrze należy pamiętać by cały czas krawędź przylegała do kamienia.

Osełkę dobrze jest od czasu do czasu zwilżyć.

Szlifować należy powoli, nie śpiesząc się i uważając na palce ;)

Wyjścia szlifu można wyrównać o krawędzie osełki.

Tak było, a tak wygląda po 5minutach szlifowania.

Jeszcze trochę i ostrze gotowe, wyjścia szlifów też poprawione.

5.
Właściwe naostrzenie zostawimy na czas gdy już nóż będzie gotowy.
Teraz jednak ostrze jest dość ostre by nam zrobić krzywdę więc zabezpieczmy je.

I gotowe. CDN.

Może się przyda.
Jakieś niejasności, uwagi, sugestie?

rębosz

Witam!
Ja swoją głownię wyczyściłem wełną stalową  :) szybko czysto i skutecznie  :) może się  przyda.
Pzdr.

Cywilizacja to nieskończone stwarzanie potrzeb , których nam nie potrzeba .
----------------------------------------------------------------------
Bycie coraz starszym ma swoje zalety. Nie widzisz liter z bliska, ale poznajesz idiotów z daleka .

fluid

Po pierwsze wielkie dzięki za tutka, przynajmniej jego część :)
Mam pytanko czy szorowanie szczotką, robi taką fakturę na płazach czy to już było? Ciekawi mnie czy satin można by zrobić zmieniając szczotką na papier ścierny ?

tlim

Cytat: fluid w 21-01-2011, 15:23:41

Po pierwsze wielkie dzięki za tutka, przynajmniej jego część :)
Mam pytanko czy szorowanie szczotką, robi taką fakturę na płazach czy to już było? Ciekawi mnie czy satin można by zrobić zmieniając szczotką na papier ścierny ?

Można prawie wszystko :)
Co do faktury to była ona przed hartowaniem jeszcze, teraz stal jest twarda i byle szczotka raczej jej nie porysuje.

Bródkes

A mam takie pytanie:
szlif jest na zero i widać combo po szlifierce, jak to usunąc? na plasko jechac tzn podwyzszyc?)

pokorak

Dzięki za tutka - się przyda  ;)

Mnie nurtuje natomiast następujące zagadnienie:
klinga nie ma żadnych otworów zmiejszających masę (prawdziwy 100% fulltang znaczy się  :P) i po oprawie: 1) cały nóż będzie dość ciężki; 2) będzie mocno wyważony na rękojeść.
Osobiście preferuję wyważenia na palec wskazujący a tutaj środek ciężkości pewnie będzie dość mocno przesunięty na tył noża.

Jedynym ratunkiem (nie mam wiertarki pionowej niestety) wydaje się być taperowanie. Powinno się udać na najwyższych obrotach czołgu, mam natomiast wątpliwości dotyczące rozhartowania się blanka. Rozhartuje / odpuści się? Jeśli tak to jak daleko nastąpi rozhartowanie (szlifowana będzie "rękojeść" więc to nawet lepiej by było  ;) ale klingi rozhartować bym nie chciał  :frown:). Jakieś pomysły? Chłodzić w czymś?

Cytat: tlim w 20-01-2011, 23:17:25

CDN.

Ok, czekamy  :P

tlim

Cytat: Bródkes

A mam takie pytanie:
szlif jest na zero i widać combo po szlifierce, jak to usunąc? na plasko jechac tzn podwyzszyc?)

Combo?
Cytat: pokorak

Mnie nurtuje natomiast następujące zagadnienie:
klinga nie ma żadnych otworów zmiejszających masę (prawdziwy 100% fulltang znaczy się  :P) i po oprawie: 1) cały nóż będzie dość ciężki; 2) będzie mocno wyważony na rękojeść.
Osobiście preferuję wyważenia na palec wskazujący a tutaj środek ciężkości pewnie będzie dość mocno przesunięty na tył noża.

Jedynym ratunkiem (nie mam wiertarki pionowej niestety) wydaje się być taperowanie. Powinno się udać na najwyższych obrotach czołgu, mam natomiast wątpliwości dotyczące rozhartowania się blanka. Rozhartuje / odpuści się? Jeśli tak to jak daleko nastąpi rozhartowanie (szlifowana będzie "rękojeść" więc to nawet lepiej by było  ;) ale klingi rozhartować bym nie chciał  :frown:). Jakieś pomysły? Chłodzić w czymś?

Ok, czekamy  :P

To blaszka 3mm, czy to ciężkie pojęcie względne :)
Rękojeść trochę może się rozhartować, ostrze nie powinno.
Aby rozhartować ostrze musiałbyś podgrzać powyżej 200stopni, utrzymasz tak ciepły nóż w ręce?
Pewnie będziesz chłodził w wodzie, więc pewnie nie ma problemu :)

Pavulon

Cytat: tlim w 21-01-2011, 21:18:44

Co do faktury to była ona przed hartowaniem jeszcze, teraz stal jest twarda i byle szczotka raczej jej nie porysuje.

A mi sie trafił z prawie gładkim reversem .... i to mi bardzo pasi  :D
Zakupiłem dziś wiertełka 91 hrc zobaczymy czy dadzą radę  :)
A aaa czy rękojeść ma być ładna ...czy ładna i użytkowa  ;P

pokorak

Cytat: Paw_ulon w 21-01-2011, 22:46:48

A aaa czy rękojeść ma być ładna ...czy ładna i użytkowa  ;P

IMHO bushcraft to raczej nie jest ostrze na półkę  ;)

Pavulon

Cytat: pokorak w 21-01-2011, 23:16:59

IMHO bushcraft to raczej nie jest ostrze na półkę  ;)

To po co konkurs na oprawę ....jak wystarczą dwie klepki i dwa gwożdzie    :mad: grube

pokorak

Chodziło mi raczej o to, że IMHO oprawa noża bushcraftowego powinna być:

Cytat: Paw_ulon

ładna i użytkowa  ;P

a nie tylko
Cytat: Paw_ulon

ładna

Pavulon

Czyli dwie ładne klepki  :D  :question: bo co do formy to dużego pola do popisu nie widzę  ;P

pokorak

Cytat: Paw_ulon w 21-01-2011, 23:34:06

Czyli dwie ładne klepki  :D  :question: bo co do formy to dużego pola do popisu nie widzę  ;P

Dokładnie tak, mi wystarczą dwie ładne, ładnie uformowane klepki, ale przecież każdy robi tak jak chce i jak mu pasuje. Zreszta napisałem: IMHO. Wydaje mi się, że im bardziej różnorodne będą oprawy, tym ciekawiej będzie  ;)
Zawsze możesz spróbować zrobić z tego klingę do hidden tanga...  ;) Tylko ta cholerna duża dziura z przodu  ;P

Pavulon

A no właśnie  :D dziura .... ale spoko damy radę  :P mi nawet full już bardziej pasuje  ;P
edit/ nie ma się o co spierać ... róbmy swoje  ;)

pawelsz

Bardzo fajny tutek- czekamy na cd :)
Polerka ostrza zajmuje trochę czasu, ale stal ładnie się poleruje za to ;P

AdamsKi

Hej a dlaczego bushcraft nie miałby być ładny (bardzo)?
to że będzie ładny nie dyskwalifikuje jego funkcjonalności, najwyżej w trakcie używania zrobi się trochę hmmm używany ale to że użytkowy to nie oznacza że ma być pasztet ;)
a poza tym czekam na bushcrafta w Pawulonowej oprawie :D

– Na moim sihillu–warknął Zoltan, obnażając miecz–wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.
– Więc to są te słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
– ,,Na pohybel skurwysynom!"

pokorak

Blank botarł również i do mnie  :P

Niezły  :) Dziękuję  :)

Dwa pytania tak na szybko:
1) Dlaczego płazy mają taką a nie inną fakturę? Szczotkowanie jakieś? Blacha z huty tak przychodzi?
2) Co oznacza "B" wybite po prawej stronie blanka? Bo chyba nie jest to oznaczenie factory seconds  ;)
Chyba, że B jak bushcraft  :). Jeśli tak, to mozna było cos ładniejszego wybić, liśc jakiś może, róża wiatrów też byłaby fajna chociaż niezbyt oryginalna, już taki jeden tak oznacza  ;)

Pillnitz

Tutek zapowiada się bardzo fajnie, dzięki ;).
Sam bardzo chętnie bym nabył i pobawił się z oprawą, ale w garażu mam aktualnie basen :badass:...

Cytat: pokorak w 27-01-2011, 17:48:46

Dwa pytania tak na szybko:
1) Dlaczego płazy mają taką a nie inną fakturę? Szczotkowanie jakieś? Blacha z huty tak przychodzi?
2) Co oznacza "B" wybite po prawej stronie blanka? Bo chyba nie jest to oznaczenie factory seconds  ;)
Chyba, że B jak bushcraft  :). Jeśli tak, to mozna było cos ładniejszego wybić, liśc jakiś może, róża wiatrów też byłaby fajna chociaż niezbyt oryginalna, już taki jeden tak oznacza  ;)

Faktura to zgrubne szlifowanie blanka,
a "B" - jeśli dobrze pamiętam - oznacza chyba hartowanie na bainit (?) :shy:.
* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

pokorak

Cytat: Pillnitz w 27-01-2011, 18:04:39

w garażu mam aktualnie basen :badass:...

Ach... basen przy domu, kto o nim nie marzy...  ;P
Cytat: Pillnitz

B jak bainit... no tak  :<

tlim

Cytat: Pillnitz

Wszystko się zgadza :D