Reklama

Co słychać u mnie w warsztacie :)

Zaczęty przez KamilD, 09-02-2011, 21:19:41

KamilD

Witam Serdecznie !
Wstrzymywałem się z tworzeniem swojego wątku do momentu aż w końcu zrobię jakieś fajne noże. Myślę, że nadszedł ten czas, gdyż po dzisiejszym cięciu i szlifowaniu jestem niezwykle zadowolony  :D Poniżej wrzucam zdjęcia moich nożyków, czekam na wszelką krytykę z Waszej strony. Mam nadzieję, że choć trochę się spodobają   :shy:

Trochę danych dla obu nożyków:
-stal NC6
-grubość 3mm
wymiary - jak pomierzę  :P

Zdjęcia:

Uploaded with ImageShack.us

P.S. Ten mały ma już swoją nazwę- Mandarynek, bo okładziny będzie miał z pomarańczowego G-10  8D

Pozdrawiam serdecznie,
Kamil  :)

Grzdylu

mniejszy nie wygląda na zbyt wygodny, ale zobacze jak wpadne  ;-)

KamilD

Też mi się tak zdawało, że nie będzie zbyt wygodny, ale się zdziwiłem, leży naprawdę dobrze  ;>

WojaK

narazie ok :D zobaczymy jak będzie z okładzinkami co na nie szykujesz ?? :D

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

KamilD

Na razie to są tylko wstępnie wycięte blanki, jeszcze coś się może zmienić, ale raczej nie wiele, co do okładzinek, to tak jak mówiłem, mały będzie miał pomarańczowe G-10, a większy najprawdopodobniej czarną Canvas Micartę  :D

leif ericsson

Podoba mi się kształt tego większego - prosty i zajebisty, czekam na c.d.
Pozdrowionka :kosunia:

KamilD

Prac ciąg dalszy, co prawda nie wielki postęp, bo czasu mam nie wiele i do tego jutro wyjeżdżam na tydzień  :frown: bo mi się ferie zaczęły...
Więc tak w małym zmieniłem rękojeść, jest bardziej zaokrąglona od dołu i teraz znacznie lepiej leży w ręce, dodatkowo zrobiłem filework i notcha. W dużyma zacząłem robić szlif, będzie pełny płaski, notch też jest  :P
Wszystko w miarę fajnie idzie, jedynie martwią mnie te paskudne wżery od rdzy, są tak głębokie, że naprawdę dużo jeszcze trzeba zeszlifować, mimo tego, że długo już nad tym siedziałem, a grubość to tylko 3mm...  :(

P.S. Sorki za kiepskie fotki  :P

fx73

cześć takie wżery to problem jeśli stal cienka to zostaną przyzwyczaisz sie do nich  :)

KamilD

czyli jedynym sposobem na pozbycie się takich wżerów na ostrzu jest pełny płaski ?  :?

fx73

jedynie tak.  albo niech ci się spodobają  :)

KamilD

Właśnie dlatego, że mi się nie podobają, robię pełny płaski, choć miałem inne plany co do szlifu...  :/

Bródkes

Cytat: noshownik w 11-02-2011, 20:03:14

Właśnie dlatego, że mi się nie podobają, robię pełny płaski, choć miałem inne plany co do szlifu...  :/

Każda stal ma wzera. Nie ma takiej idealnej, trza to poprostu zeszlifowac.

KamilD

Ehh, no w końcu nikt nie mówił, że będzie łatwo, trza będzie kupować 4mm  :D

Bródkes

Cytat: noshownik w 11-02-2011, 20:14:36

Ehh, no w końcu nikt nie mówił, że będzie łatwo, trza będzie kupować 4mm  :D

3 tez sie da, przeca na milimetr to one sie siedzą  ;)

KamilD

no tak, ale trochę zeszlifujemy z jednej, drugiej strony i się zrobi 2,5mm, wolę jednak trochę grubsze nożyki  :P

Bródkes

Cytat: noshownik w 11-02-2011, 21:50:04

no tak, ale trochę zeszlifujemy z jednej, drugiej strony i się zrobi 2,5mm, wolę jednak trochę grubsze nożyki  :P

Eee, 0,1mm max  ;)

KamilD

może i większość wżerów tak, ale ten większy na rękojeści ma naprawdę trzy głębokie, jak przejadę palcem po nich to czuję wręcz takie doły...  :dodge:  ;P
ED. Literówka  :D

simon

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

KamilD

dużo do toxica im nie brakuje  :rotfl:

Bródkes

Cytat: noshownik w 11-02-2011, 22:04:25

może i większość wżerów tak, ale ten większy na rękojeści ma naprawdę trzy głębokie, jak przejadę palcem po nich to czuję wręcz takie doły...  :dodge:  ;P
ED. Literówka  :D

Pod rękojeścią się schowają  ;P
Chyba, że owijkę robisz- wtedy to higiene trza zachować  :P