Reklama

Co słychać u mnie w warsztacie :)

Zaczęty przez KamilD, 09-02-2011, 21:19:41

KamilD

Już taki pomysł gdzieś mi świtał, żeby ukryć pod rękojeścią, ale czy to nie będzie dalej rdzewieć ? Zaklejona rękojeść powinna zatrzymać rdzewienie, chyba nie ?  :?  :D

Bródkes

Cytat: noshownik w 11-02-2011, 22:36:14

Już taki pomysł gdzieś mi świtał, żeby ukryć pod rękojeścią, ale czy to nie będzie dalej rdzewieć ? Zaklejona rękojeść powinna zatrzymać rdzewienie, chyba nie ?  :?  :D

jak go dobrze zasmyrasz epoxydem to nie bedzie rdzewieć  ;)

simon

przeleć go srebrnym hammeraitem  8D

joke ;P

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

KamilD

Dobra, wróciłem z Zakopca i mam jeszcze tydzień ferii, więc jeszcze dzisiaj zabieram się do roboty  :P
Ale mam taki mały problem z taśmami do szlifierki stołowej Einhell 240 W, mianowicie nigdzie nie można dostać do niej taśm...  :/ zwiedziłem Castoramy, Leroy Merlin itp. itd i nigdzie tego nie ma, więc zdesperowany kupiłem 3-metrową rolkę i sam se skleję taśmę- no właśnie i tu jest moje pytanie, czym to skleić i jak, żeby się nie rozleciała podczas pracy ?  :I  :D

KamilD

u mnie ścinki stali się nie marnują... 10 minut temu z warsztatu wyszedł świeżo oszlifowany taki kurdupelkowaty neck  :grin:

NC6
grubość 3mm
długość całkowita 10,5 cm
długość KT prawie 5 cm  ;P

Uploaded with ImageShack.us

Czekam na opinie i pozdrawiam !
Kamil  :)

KamilD

aż taki brzydki, że nikt nie komentuje ?  :? może coś byście zmienili ?  :)
Jutro zrobię mu szlify- będzie ładniejszy  ;P

Bródkes

Rzeczywiście taraz widać te wżery  :<
Musiałeś trafic na jakąś gorszą partię, stal wygląda, jakby miała z 50 lat..
a czy stal mozna reklamować  :question:

KamilD

Można reklamować do 10 dni od zakupu bodajże, ale ja się zorientowałem, że ma aż takie wżery jak zacząłem ją ciąć i czyścić, a to już było ponad dwa tygodnie od kiedy dostałem pakę...  :> jak wyciągnąłem obie blachy z paki to wżery było widać, ale nie wyglądały na takie wielkie  8o myślałem że przelecę raz, drugi kątówką po nich i będzie git, no, ale niestety...

KamilD

Znalazłem jeszcze taki mały ścinek, który nawet prawie nie ma wżerów, więc jakoś go trzeba było wykorzystać  :D więc powstał taki mini neck z warncliffem
długość całkowita to niecałe 8cm, dł. KT to na razie 3,5 cm, jak dojdzie jakiś notch to będzie ze 3 cm  :P
stal NC6 gruba na 3mm

Wiem, że takie coś wywołuje uśmiech i jest to raczej miniaturka niż nóż, ale fajne są takie kurduple  ;P

Pozdrawiam !  :)

LUCYFER

Opraw go ładnie, ładna pochewka i kobiecie na szyję.. ;-)

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

KamilD

Już od pewnego czasu chodził mi po głowie taki mordulec z recurvą  :] więc se takiego wyciąłem, trochę inspirowałem się na nożach Kiku Matsudy- mojego guru  ;P tylko nie wiem jak ja mu szlify położę...  :dead: niby to zwykła recurva, ale nie wiem jak zrobić jej szlif. Chyba do kogoś podeślę nożyk, kto się bardziej na tym zna  ;)
Jak zwykle, NC6, 3mm, tym razem trafiłem na bardzo małe wżery i niezwykle się z tego cieszę  :rotfl:, bo nożyk bardzo mi się podoba. Filework już zrobiony, 7 małych wcięć pod kciuk i 7 na dupce. Całość to ogólnie dość duży klocek  ;P

Można się śmiać  ;P

Bródkes

Jak robisz na podstawce to pilnik okrągły/polokrągły  ;)

Rudolf

Wygląda ciekawie , mam nadzieję że dokończysz ten projekt .

KamilD

Ten będzie dokończony na pewno, od jutra zajmę się wykańczaniem całej reszty  :D

Grzdylu

Grover

www.mkleathers.pl

Także na Facebook'u

KamilD

Cytat: Grover w 23-02-2011, 16:08:09

Ciekaw jestem tych maleństw.

Właśnie dzisiaj skończyłem tego z Warncliffem, szlif pełny płaski, filework 3 wcięcia pod kciuk i 3 na dupce, otwór o średnicy 10mm. Teraz czeka aż mi się nazbiera kilka nożyków i do hartowania  :]

Zacząłem też coś działać z tym pierwszym maluchem, wżery okazały się tak duże, że skorzystałem z rady Simona- zrobiłem na nim Toxic  :D wydaje mi się, że w miarę dobrze wyszedł  :) Sami oceńcie.

Niestety są też gorsze wieści. Dwa pierwsze nożyki, które pokazałem w moim wątku niestety nie będą wykończone ze względu na wżery  :< po ich zeszlifowaniu mało co mi zostało z blanka, coś koło 2mm...
Kolejne noże będę już robił z nowej stali, też NC6, ale od Trolla, już bez wżerów  ;P Wykończone zostaną tylko te dwa maluchy i ten mordulec, bo te wżery mają bardzo małe.

P.S. jutro w dzień zrobię lepsze fotki, które bardziej pokażą detale obu nożyków  :)

KamilD

Dobra, trochę pociąłem, poszlifowałem... i wyszedł taki Nessmuk  :D
Już ma szlify jeszcze tylko wyrównać i będzie git, wżerów nie będę zeszlifowywał bo w połączeniu z jakimś fajnym drewienkiem może wyglądać całkiem fajnie  ;P w sumie to po raz pierwszy podoba mi się mój szlif  8D (Choć idealny jeszcze nie jest  ;-))

Wyciąłem też takiego Back- Up'a całość to koło 14cm

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania  :)

P.S. Sorki za zdjęcia, ale jeszcze 3 dni nie będę miał dostępu do cyfrówy...  :<

Iwan

A doczekamy się finału któregoś z nich ? ;P

KamilD

Ten maluch z warncliffem jest gotowy, czeka na resztę i do hartowania, Nessmuk będzie dokończony na pewno, ten back-up też, ten mordulec z recurvą, jeśli da się zeszlifować wżery też będzie. Wiem, że na raz za dużo ich powycinałem i teraz nie wiem za co się zabrać, ale te pracuję nad tymi co wymieniłem  ;P