Reklama

Polscy producenci OTF

Zaczęty przez umieranie, 16-03-2011, 17:54:00

umieranie

Witam.
Interesuje się trochę nożami i zastanawia mnie fakt,iż nigdzie nie mogę znaleźć nikogo ,kto wykonałby dla mnie OTF.
Czy to zbyt trudne dla naszych nożorobów.
Odpowiedzi w stylu,że nie ma zainteresowania takimi nożami,można włożyć między bajki,bo solidne OTF za 300-400zł
schodziłyby jak świeże bułeczki.
Może znacie kogoś,kto by podjął się takiego projektu?

Hinc

Musisz zrobić laske albo dwie + skrzynka samogonu za błogosławieństwo na wykonanie friction foldera, po motylkach zostaje głuchy śmiech, a na sam dźwięk słowa "custom otf za 400pln" userzy kryją się przed szyderczym śmiechem makerów. Niedawno ktoś rzucił hasło, że custom folder z tytanowym frame'm za 1k pln to byłby hit, a i tak nie widać chętnych do wykonania.

kon

Cytat: umieranie w 16-03-2011, 17:54:00

bo solidne OTF za 300-400zł schodziłyby jak świeże bułeczki.

Pewnie i by schodziły, sam bym kupił jeżeli byłby "solidny", ale ferrari za 2000zł też bym chętnie kupił.
OTF to już skomplikowany projekt, wykonanie pojedynczej sztuki by kosztowało co najmniej kilka razy tyle.
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead."

Fred

:rotfl:

Odpowiedz sam sobie na pytanie, czy, mając nawet bogaty park maszynowy za kilkanście/kilkadziesiąt tys. pln (raczej niezbędny do produkcji porządnego OFTa) wszedłbyś w produkcję tak niszowego czegoś jak noż OTF.
Albo inaczej - czy gdybyś Ty miał możliwości techniczne wyprodukowania OTFa i przyszedłby do Ciebie koleżka z 4 stówkami - opracowałbyś projekt techniczny i wykonał dla niego taki nóż jednostkowo? Pewnie olałbyś go ciepłym sikiem więc nie dziw się, że nie ma nikogo takiego w Polsce. Zresztą firmy produkujące porządne OTfy da się policzyć na palcach jednej ręki - to chyba wiele wyjaśnia i taki stan rzeczy nie wynika li tylko z uregulowań prawnych w innych cześciach świata.

Kolejny temat do bicia piany  ;>

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

kroko

Cytat: TomaSH w 16-03-2011, 18:03:55

Musisz zrobić laske albo dwie + skrzynka samogonu za błogosławieństwo na wykonanie friction foldera, po motylkach zostaje głuchy śmiech, a na sam dźwięk słowa "custom otf za 400pln" userzy kryją się przed szyderczym śmiechem makerów. Niedawno ktoś rzucił hasło, że custom folder z tytanowym frame'm za 1k pln to byłby hit, a i tak nie widać chętnych do wykonania.

Robię foldery,a zdarzyło mi się popełnić też parę motylków ale jakoś nie dostałem od Ciebie maila z propozycją.Proszę, zapytajcie makerów,na pewno znajdziecie kogoś kto wam zrobi nożyk marzeń,czy to będzie fix, folder czy inna konstrukcja.Co prawda OTF za tą sumę to bym się nie podjął i raczej nie znajdziesz nikogo kto by sie za pieniążki zgodził,ale proszę,nawet wtedy nikt nie będzie się"szyderczo śmiał"

Hinc

Pisałem Krokos nie raz i nie dwa, akurat nie do Ciebie, do innych makerów. Zlewka kompletna.

mathu

Cytat: umieranie w 16-03-2011, 17:54:00

Odpowiedzi w stylu,że nie ma zainteresowania takimi nożami,można włożyć między bajki,bo solidne OTF za 300-400zł
schodziłyby jak świeże bułeczki.

To zrób za tyle i zbijaj fortunę.

Nie potrafisz? No to w podskokach, ale już.

Mikko

Niestety za 300-400 PLN to chyba musiałoby być po kosztach, z najtańszej stali, robione przez Wietnamczyków na czarno. Ja to bym wolał żeby były po 30-40 PLN, ale ludzie chcą zarobić, dlatego przy takim nożu, produkowanym seryjnie, solidnym, raczej nie ma co marzyć o cenie niższej niż 600 PLN.  ;P

mathu

Niż 3000, chciałeś powiedzieć.

Chyba że ma to być OTF z pilnika.

kali

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Mikko

Cytat: mathu w 16-03-2011, 19:38:05

Niż 3000, chciałeś powiedzieć.

Chyba że ma to być OTF z pilnika.

Produkcja seryjna, nie custom.

ordo

Benchmade Tumult można znaleźć w sklepach za 175$, po doliczeniu cła, VATu - niech będzie 700 PLN.
Jaką cenę ma dystrybutor - nie mam pojęcia.
I ten nóż był dyskutowany jako w sumie okazja cenowa - i stoi za nim fabryka BM, ich renoma, a na dodatek marka HK.
No i pogadaliśmy sobie, że to może być hit, ale jakoś nie widziałem, żeby ludzie je masowo wykupowali.

Były dyskusje na forum o automatach. Poszukaj. OTF to nisza w niszy automatów, w niszy "noży trochę droższych".

Były dyskusje o polskich producentach noży. Poszukaj. Obejrzyj coś w sklepie, zobacz z produkcji czego można się utrzymać.

Przyjrzyj się firmom produkującym OTF-y - jak wygląda ich marketing.

A potem jeszcze trochę poczytaj, przeczytaj na końcu to co napisałeś i już będziesz wiedział czemu nie jest tak fajnie jakbyś chciał.

Ale dzisiaj jestem "zen". Aż sam się sobie dziwię.

EDIT:
Znajdź robotę gdzie masz dostęp po godzinach do odpowiedniego sprzętu, projekt opracuj samodzielnie bądź wykorzystaj istniejący, materiały załatw za flaszkę albo niech będzie - kup, siedź nad tym nocami i może Ci się uda. Komercyjnie tego nie widzę - wyłącznie cichcem, hobbystycznie, płacąc czasem zamiast walutą.

Reality has a well known liberal bias

mathu

Cytat: Mikko w 16-03-2011, 19:59:10

Produkcja seryjna, nie custom.

A czego dotyczy ten temat?

count_martin3z

Dodałem do subskrypcji... :)

.

MICHO

sie nie znacie ;P
ja sie podejme.za 12680pln...serio...

Boisz się, to będzie tak. Słabe życie, słaba śmierć... Okryję Cię skrzydłami swymi abyś nie musiał się bać grozy nocnej...

bodzio.w1

Małe jest piękne, duży więcej może jeśli chodzi o noże.

>>>>>To mam<<<<<
https://forum.knives.pl/index.php?topic=57901.msg650625#msg650625

Mario

paps

Temat niewypał, przecież to musi być prowokacja. Prawda? :rotfl:

The Hawk Family Member

InQuizitor

Cytat: Mario w 16-03-2011, 21:22:19

Ide po popcorn.

znowu będzie serial w odcinkach :P

yetisize

Myślę że zanim doniesiesz temat umrze.