Reklama

BM 755 MPR Shane Sibert

Zaczęty przez Ypoznan, 24-03-2011, 00:28:29

Ypoznan

W imieniu Redakcji Knives.pl zapraszam do zapoznania się z tekstem, którego autorem jest Mario.

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,109084.0.html

Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

http://www.navaja.pl/

junasz

Cóż... wygląda na to, że powierzchnia klingi współpracująca z blokadą fabrycznie przeszlifowana na ciut zbyt duży, niesamohamowny kąt. A że po krótkim okresie testowym dotarło się do samohamowności - znaczy, ściera się. Przy tym rozwiązaniu liner'a (hmmm... ?.... frame'a ?) blokującego z ogranicznikiem zapadania - po jakimś tam czasie pionowy BP jak w banku. A tak ogólnie - brzydki, bezsensowny i nie podoba mi się.

Ale recka zacna.  :D

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

Renifer

Macałem 3 sztuki tego noża - dwa na zlocie, w sklepie, czyli teoretycznie nie używane i jeden na spotkaniu czyli teoretycznie używany. Jeden ze sklepowych miał blade playa i chyboczącego się frame'a się jak opisany w teście a drugi nie. Egzemplarz który miał już właściciela też się gibał ale co nieco mniej. Jak dla mnie ciekawy dizajn, mógłbym mieć a nawet używać, jednak praca inżynierska przy projektowaniu co nieco skopana.

NINDŻA NIE MOŻE BYĆ MIĘNTKA!

porcelanowy

Powitoł
Nóż jak dla mnie jest to nóż przede wszystkim "do mania." Zbyt wiele rzeczy mi się w nim kłóci: grubiutki więc można poszaleć, nie poszalejesz bo mała rękojeść, fajna stal do cięcia ale profil klingi przecinaka, mały ale ciężki ze średnim klipsem więc nosi się kiepsko, itd., itp.
Nie zazdroszczę recenzowania noża którym się w sumie trudno obywać :) bo w sumie zostaje pisanie o walorach wizualnych. Przyznam sam, że nie wiem czy mi się podoba :D Ma urok noża z filmów sf, fotka strony z blokadą jakiś czas wisiała mi na pulpicie, ale... No nie wiem :)
Dzięks Mario :)

Z takich moich spostrzeżeń:
-  cycek zabezpieczający przed zbyt dalekim zachodzeniem blokady - imo głupota jak pisze recenzent z tych samych powodów które wymienił recenzent :) To samo ma subrosa.
- gołe G10 w którym zakotwiczono z jednej strony śrubę osi głównej - w żadnym nożu mi się to nie spodoba. Ani w chlastaczu pt. boker exskseeliuburararczy coś, ani w customach, ani tutaj. Po ciula tej stali i tytanu tak dużo jak z jednej strony jest plastik.

edyta: aha, a "TO" widzieli? Gdyby miał frejma to IMO hit ;)

p.s. "Są przecież ogromne szanse na to, że nie się mylę." - tu mi coś nie gra (przy opisie blokady) :)

Mario

Kurde, już zapomniałem o tej recce.
Zaraz chyba poczytam  ;)

Dzięki za miłe słowa.

Cytat: porcelanowy w 24-03-2011, 08:02:43

p.s. "Są przecież ogromne szanse na to, że nie się mylę." - tu mi coś nie gra (przy opisie blokady) :)

Są dwie opcje.
a) chodziło mi o to, że jednak mam racje i blokada się przytrze a nie zajdzie dalej i nóż złapie BP.
b) w tym zdaniu nie powinno być "nie".

;)

rzezniq

Czytało się świetnie, szkoda, że nie było testu lodówki :D. Zgadzam się w 100% z porcelanowym. Nóż jest pełen sprzeczności a klips moim zdaniem to smutny żart. Rozumiem, że wizualnie może się komuś podobać, mi średnio.

"When the
Umnumzaan performed exceptionally well in the many tasks you tried with it,
it required some alteration to ensure that it failed." - Anne Reeve

Kagemusha

Dzięki za recenzję. Szkoda tylko, że ten nóż nie jest ani mega-otwieraczem do czołgów (dłuższy, frame bez udziwnień), ani chlastaczem EDC (lżejszy, wyższy szlif)... Ni pies ni wydra.

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

InQuizitor

Fajna recka :) Coś w sobie ma ten nóż, jak się napatrzyłem na alledrogo to mi się bardzo spodobał i kto wie może kiedyś ale po przeczytaniu Twojego tekstu mój zapał został ochłodzony  ;>

grisza

Świetnie się czytało,dzięki za tekst.
Nożyk wizualnie nawet fajny,ale jak dla mnie raczej półkownik(mały,parametry cięcia też jak wynika z recki takie sobie),za tę kasę można znaleźć 1-2 dużo bardziej przydatne noże.
Ale coraz częściej dochodzę do wniosku że po jakimś czasie utylitaryzm ma coraz mniej wspólnego z naszą pasją , więc co kto lubi  :D

"Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i patrz końca! "
                     Owidiusz

9/19

bodzio.w1

Dzięki :D poczytałem i chociaż lubię takie maluchy raczej nie będzie w moim posiadaniu :)

Małe jest piękne, duży więcej może jeśli chodzi o noże.

>>>>>To mam<<<<<
https://forum.knives.pl/index.php?topic=57901.msg650625#msg650625

fraktal0

Mam ten nożyk i edecuje go od kilku tygodni.
Jeśli chodzi o pionowy BP  - można go b. łatwo zlikwidować. Mój egzemplarz też go miał, ale jego likwidacja jest dość prosta i służy do tego wielościenny na przekroju stop pin. Po odkręceniu klipsa należy nożyk otworzyć , poluzować srubke mocująća stop pin, wyregulować ustawienie listka blokady. Dokręcić śrube stop pinu (mocno ), przykręcić klips. BP zniknął i już sie nie pojawił.
Blokada trzyma ok, nie zdarzyło mi sie zamknąć noża waląc o coś.
W sprawach klipsa i cięcia zgadzam się z Mario całkowicie.

f0

,,Każdy chłopiec powinien mieć coś, czym mógłby sobie zrobić krzywdę."
Patrick Rothfuss - "Imię wiatru"

Renifer

Aha, czyli to jednak przemyślany dizajn...
Fraktal nie chciało by Ci się porobić jakiś fotek poglądowych tegoż rozwiązania i rozebranego noża?

NINDŻA NIE MOŻE BYĆ MIĘNTKA!

Mikko

Motyw z regulacją jak w BM 913, jednak gdyby dali okrągły stop pin byłby problem. To ich nie usprawiedliwia. Wiele noży Siberta do mnie trafia wizualnie, ale ten jakoś zdaje się być tylko ciekawostką na półkę.

Podsumowując jego wady i zalety, taki Butterbean wśród folderów. :D

januszdziedzic53

Mam,używam,a poza tym ma mniej niż 8 cm ;-)J

na chwile

Dzięki za reckę, szkoda, że nożyk kiepski, bo mi się bardzo podoba. Jest jeszcze u Ciebie?

mialo byc na chwile, ale nie zostane chyba dluzej ;)

Mario

Cytat: na chwile w 26-03-2011, 09:22:25

Jest jeszcze u Ciebie?

No niestety już dawno temu do zwrotu poszedł.

na chwile

Mokry

Recenzja świetna, fajnie napisana, zdjęcia pokazują wszystko na co chciało by się rzucić okiem :)  (Właściwie jeszcze nie zdarzyło mi się tutaj trafić na nieciekawą recenzję, więc wielki szacunek dla piszących) :) Co do noża, hmm... zupełnie mi się nie podoba, taki klocek...    :rzyga: Ale widocznie się komuś podoba, skoro produkują, więc musi mieć w sobie "to coś" czego nie dane było mi dostrzec ;) 

na chwile

Cytat: Mokry w 26-03-2011, 12:24:00

Recenzja świetna, fajnie napisana, zdjęcia pokazują wszystko na co chciało by się rzucić okiem :)  (Właściwie jeszcze nie zdarzyło mi się tutaj trafić na nieciekawą recenzję, więc wielki szacunek dla piszących) :) Co do noża, hmm... zupełnie mi się nie podoba, taki klocek...    :rzyga: Ale widocznie się komuś podoba, skoro produkują, więc musi mieć w sobie "to coś" czego nie dane było mi dostrzec ;)

ja np lubię takie klocki i gdyby nie recka Maria (jeszcze raz dzięki) pewnie bym się rozglądał. Nawet się zastanawiałem kiedyś, bo WAR miał.

Cytat: Mokry w 26-03-2011, 12:24:00

:rzyga: Ale widocznie się komuś podoba, skoro produkują, więc musi mieć w sobie "to coś" czego nie dane było mi dostrzec ;)

nie zawsze jest tak, ze dana firma produkuje takie noze "bo sie podobaja".
czasami bywa na odwrot, podobaja sie, bo dana firma je robi :)