Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Spyderco Navaja

Zaczęty przez elrond33, 01-04-2011, 01:05:02

elrond33

Nowość, coś dla Ypoznania :D
http://spyderco.com/catalog/details.php?product=632
Navaja z carraca, tyle że w carbon fiber i z dziurą.

Mr Mruk - chusteczki EDC (póki co) i nie tylko (niebawem).

kali

Było na forum tu i ówdzie ;)
1. malutka
2. na podstawie korsykańskiego wzoru
3. brzydkaaaaa...
Powinni dać wielki napis na głowni, żeby było wiadomo, że to miała być navaja.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

AdamsKi

mi się nawet ta wersja podoba ale ten duży choil - po cholerę taki duży, zrobili i tak wystarczająco miejsca na paluchy to mogli zrobić kt na całej długości ostrza

– Na moim sihillu–warknął Zoltan, obnażając miecz–wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.
– Więc to są te słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
– ,,Na pohybel skurwysynom!"

elrond33

Cytat: kali w 01-04-2011, 06:37:21

Było na forum tu i ówdzie ;)

Było już? Spyderco'wy Facebook powiedział mi wczoraj, że "just released". :dodge:
A z tym napisem to fakt, przydałby się. Jakby nie napisali że nawaja, to bym nie wpadł.

Mr Mruk - chusteczki EDC (póki co) i nie tylko (niebawem).

kali

Prototypy były i w ogóle wszyscy to widzieli ;)
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,103323.msg746633.html#msg746633
Jasiu się wypowiadał już ;)

FP

AdamsKi

faktycznie, jeśli patrzeć na ten nóż jak na navaje to naprawdę słabo im to wyszło, ale ja patrzę na design ogólnie i mi się podoba, więc może lepiej by było gdyby spyderco zmienił tylko nazwę ;)

– Na moim sihillu–warknął Zoltan, obnażając miecz–wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.

porcelanowy

Powitoł
Ta narośl przed na górze klingi przed pająkiem też ci się podoba? ;)
Aż się prosi, żeby wziąć dziada na duże koło szlifierskie i przejechać cały grzbiet w łagodny łuk z nosem lekko zadartym do góry :) Choć... chyba i tak wolałbym upolować sobie jakiegoś ichniego starego persjana.

AdamsKi

no właśnie zadarte dziubki mi nie leżą, dlatego np chinook mi nie podchodzi, ale taki persian już lepiej
a wracając do navaji to ten garb nie jest taki zły ;) można się przyzwyczaić, ale ciekawe jak ogólnie w łapie leży

Piniolski

Piękny i taniutki. Jak to u Spyderco :rotfl:

Większość pieniędzy wydałem na noże i alkohol. Resztę po prostu zmarnowałem ;-)

domino

Najbrzydszy pająk jakiego widziałem :rzyga:
Tak jak lubię projekty Spyderco, tak temu mówię stanowcze NIET.

My goal is to replace my soul with coffee and become immortal.

Renifer

Proszę Cię, ten to jest jeszcze całkiem spoko, tą firmę było i będzie stać na jeszcze większe dziwolągi. Jak zobaczyłem go na fotkach to zrobił na mnie "standardowe wrażenie na temat noży Spyderco nr. 6", nazwijmy je "znowu w ch...j droga wydumka dla kolekcjonerów", ale jak zobaczyłem video z Shotszołu gdzie objawił się tak bardziej na żywca, w ręce to przyznam że mnie zaciekawił. Na pewno chciałbym obmacać dokładnie.

NINDŻA NIE MOŻE BYĆ MIĘNTKA!

kroman

Dla mnie kolejny dziwny wymysł Spyderco, do tego daleko mu do tego by chociaż trochę przypominać pierwowzór...

Rybulek

porcelanowy

AdamsKi

ciągle mi się podoba :D ale tak duży choil jest wg mnie niepotrzebny, wciskanie tam dwóch paluchów to jak dla mnie przesada...

stainless steel

Mówcie co chcecie ale mi się podoba  :] :] :] :]

Ypoznan

Cytat: kali

...
Jasiu się wypowiadał już ;)

Prawda, prawda... :D
Nieudolna i paskudna imitacja. :)
Cytat: AdamsKi

ciągle mi się podoba :D ...

Cytat: stainless steel

Mówcie co chcecie ale mi się podoba  :] :] :] :]

Nie może być... no nie może... :D
Nie widzieliście Panowie wzorców? :)
Wybrałem same Navaja Bandolera, choć to Spyderco to raczej skrzyżowanie kilku typów navajas. :)

Tu więcej:
http://www.navaja.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=13

Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

http://www.navaja.pl/

stasio

jak dla mnie to pewnie tylko na półce by leżał hehehe

kali

Jak wygląda ten mechanizm? Tak:

Sprężynka jest mikra (to ten drucik w 2 częściach)... jej koniec zahacza o coś na głowni... słabiutko to wygląda. Spodziewałem się czegoś lepszego, np. jakiejś kulki podpartej sprężyną.
Już parę przypadków pęknięcia odnotowano.
Więcej zdjęć i informacji:
http://spyderco.com/forums/showthread.php?t=49118

Edit: przy okazji widać babol projektowy, który pojawia się nie tak rzadko w nożach Spyderco - dziury na klips tip-down są położone tak, że jeśli śruby są nieco za długi (a często są! śrubki mają tolerancję długości, zadziory, poza tym nie dopasowuje się ich indywidualnie do noża), to blokują podkładki - można je nawet sobie uszkodzić w ten sposób.

FP

porcelanowy

Powitoł
Wygląda... tanio.
Pewnie technika z bezeli diverów ich przerosła ;) albo nie znają :D