Żegnamy Jumbo, Testrala i Pawelmomo

Reklama

co to za nóż i co z nim zrobić?

Zaczęty przez Łyżwa, 11-04-2011, 22:06:04

Łyżwa

Witam,

Ojciec gdy dowiedział się, że mam zajawę na noże, wyciągnął coś takiego z szuflady i mi go podarował. :D :D :D

Nie wiem co to za nóż i byłbym bardzo wdzięczny jakby mnie ktoś oświecił.

Ojciec dostał go od kontrahenta z Norwegii, więc prawdopodobnie jest norweski i raczej nie jest to jakaś lipa.

Nie ma niestety pochwy. Ma drobne rysy i delikatny nalocik  :(

Mam następujące pytania:

Czy można go używać, czy raczej na półkę?

Czym go wypolerować? (mam dremela i sporo końcówek)
Ten drugi jelec troche wystaje i też bym go troche dojechał dremelem ale jak na półkę to nie ma tematu.
Na rogu są zielone plamy (z kleju?) czym to usunąć?

I kto mi zrobi pochwę skórzaną oczywiście? (kogo polecacie w miarę rozsądnej cenie?)
Co o tym wszystkim sądzicie?
Na zdjęciach dla porównania mora
Jestem świeżakiem, więc proszę mi nie cisnąć jak coś napisałem nie tak.
Jestem z Bielska-Białej, jakby ktoś był zainteresowany to z chęcią pokaże.
Dziękuje i pozdrawiam.
Łyżwa

PiotrXXX

Mnie to "cepelią" zalatuje, ale ja sie nie znam, więc niech sie fachowcy wypowiedzą, natomiast w kwestii pochwy z czystym sumieniem mogę Ci polecić Kol. Grovera - popatrz sobie na Jego prace i sam  pewnie dojdziesz do wniosku, że warto  ;>   http://www.knives.pl/forum/index.php/board,250.0.html

Nic nie będzie takie jak kiedyś...

Miecz nigdy nie jest zabójcą. To jest narzędzie w ręce zabójcy.
                                                                       ( Seneka )

ROBEKBIS

, więc prawdopodobnie jest norweski i raczej nie jest to jakaś lipa.   raczej jest...

Kubek

Rękojeść wygląda na "twórczość własną pierwotnego właściciela", mniej lub bardziej radosną.
O stali się nie wypowiem, bo po fotkach ciężko coś powiedzieć.

Hetman

Sądząc po (braku) dokładności oprawy to nóż półkowy i przy używaniu zacznie się rozpadać. Co nie przeszkadza spróbować, najwyżej go zapoksipolujesz i tam wróci. Naostrz i sprawdź jak trzyma ostrość, czy warto się w cokolwiek bawić.
Poza tym: Twój nóż, Twoja radocha. Ty wiesz czego chcesz i czego potrzebujesz, pod tym kątem oceniaj, może taki Ci wystarczy?                                                                                     

Łyżwa

W takim razie półka. Dzięki za odpowiedź.
Tylko bym go jeszcze wypolerował na lustro. Więc proszę o radę jak to zrobić? Mam dremela i sporo końcówek, jak poleruje formy aluminiowe to używam zielonej ściernicy a potem filcu z pastą 800, oprócz tego mam papiery wodne i normalne do 1200, mam jeszcze koło domu sklep fabryczny klingspor także materiał mogę mieć każdy. Tylko nie chciał bym eksperymentować i wydawać zbyt dużo dlatego proszę o pomoc.
Dziękuje i pozdrawiam.

LUCYFER

Możesz dać jakieś foto ,,dupki'', jak jest zakończony?

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

Łyżwa

Mokry

Niedawno miałem w rękach nóż niemal identyczny, pochodzący z Finlandii. Nowy, bez pochwy.  Dość ciężki, stal na oko i po zachowaniu się na ostrzałce i właściwościach tnących oraz trzymaniu ostrza taka jak victorinoxach (ekspertem nie jestem, ale gównostal to na pewno nie była). Fajna zabawka do powieszenia w kuchni i robienia kanapek przy gościach :)