Reklama

Coś dostałem od kolegi

Zaczęty przez zami, 26-04-2011, 21:25:09

zami

Kolega jest myśliwym i ma sporo noży, które głównie dostawał w prezencie. Ten też dostał jako "nóż traperski do dobijania zwierzyny". Oddał mi go, bo wie, że mam odchył, a dla niego jest to nóż zdecydowanie za ciężki i nie poręczny. W miarę wolnego czasu szukałem w necie czegoś takiego i bez rezultatu. Nóż jest w komplecie z nadzyczaj solidną pochwą oraz takim samym pasem. Jeżeli możecie mi pomóc określić co to za nóż (w sensie jego wartości użytkowej) - będę wdzięczny.

Edit

yetisize

Wygląda bardzo porządnie, pokaż zbliżenie puncy, albo powiedz co tam jest napisane.
Wartość użytkowa? To należy do Twojej oceny, poużywaj, będziesz wiedział  :D

Sprzedam:

Noże
Mac Mini

Pavulon

Wartość użytkowa jest taka ile potrafisz nim zrobić ... dla kolegi był to nóż do dobijania zwierzyny  ;>
no ale jak kogoś na kulkę nie stać to może i młotkiem  :]

LUCYFER

Bardziej obrazowo było by zagryzać... :rotfl:

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

yetisize

Na moje przypomina Al Mar Shiva, myślę że może to być chińska wariacja na temat tego noża

Sprzedam:

Noże
Mac Mini

porcelanowy

Powitoł
Zakochałem się  8D Unowocześniony grabendolch :)
Niech zdychają wszystkie (prawie ;) ) noże z wątku najpiękniejszych fajterów. Szukam takiego dla siebie...

O ile oryginał, to jakiś starszy pomiot:
http://www.foxcutlery.com/en/home.html
http://www.fkmdknives.com/
Nie wiem, który adres jest który ;) Ten jest polski:
http://foxknives.pl/

Wartość użytkową taka na ile zastosowanie dla niego znajdziesz. Sam zostawiłbym na półce, a do używania kupił coś innego ;)

junasz

Ano... sztuka zdecydowanie godna kolekcjonerskiej dbałości... bo jeszcze trochę czasu upłynie i antyk niemal będzie.  :)
A poważniej - nieźle przemyślany fighter z (jakiejś) 440-ki... wart "mania".

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

zami

Dzięki piękne kolegom, jeśli ktoś będzie miał ochotę dorzucić jakieś informacje na temat tego noża  to zapraszam.

ag111ga

Najblizsze, co mi przychodzi do glowy, to Fox Military 604, tylko w Twoim glownia krotsza:

junasz

Cytat: ag111ga w 26-04-2011, 23:24:21

Najblizsze, co mi przychodzi do glowy, to Fox Military 604, tylko w Twoim glownia krotsza:

Chyba BINGO! Obstawiałbym, że to właśnie to odratowane po złamaniu czubka. Jakby tak dało się odpytać byłego właściciela w onej kwestii, dylemat mógłby być rozwiązany.  :)

Hmmm... tylko te napisy przy jelcu jakoś tak mało pasujące...  :?

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

Wilkowaty

Faktycznie, ładny prezent :slini:, klimatyczne ostrze.

"To disarm the people... is the best and most effectual way to enslave them." George Mason(z drobną poprawką)

WRonX

Nie wydaje mi się, żeby głownia była krótsza.
(EDIT: OK, mogłem mieć błąd paralaksy patrząc na zdjęcia - wersja z ratowaniem czubka prawdopodobna, ale jeśli tak, to ładna robota)

Na stronie FOX'a twierdzą, że ostrze ma 6,7". Tylko wygląda na starszą wersję tegoż:

Jak wynika z pewnych źródeł, jest to zmodyfikowany włoski sztylet wojskowy z 1939 (czy jakkolwiek to ująć):
Cytat

This version is also still in production, although you wouldn't know it because Fox don't mention that their Fox Military Mod. 604 is a replica Mod 1939 but clearly it is.

[= "Never shall innocent blood be shed. Yet the blood of the wicked shall flow like a river." =] [WRonX.NET]

"Nożyk pana Hidao kroi główkę kapusty, jak, nie przymierzając - Sebenza pomidorka..." (-wój-)

WRonX

Cytat: zami w 27-04-2011, 16:03:52

Yyyyyyyyyyyyyy jak się pisze szapo ba?

"chapeau bas" :)

[= "Never shall innocent blood be shed. Yet the blood of the wicked shall flow like a river." =] [WRonX.NET]

"Nożyk pana Hidao kroi główkę kapusty, jak, nie przymierzając - Sebenza pomidorka..." (-wój-)

zami

kullervo

Jeżeli kogoś na prawdę zainteresował ten model, to jest obecnie wystawiony na niemieckim ebaju, z możliwą przesyłką weltweit. Cena wywoławcza lepsza od ceny na wzmiankowanych włoskich sajtach. Wrzucam w tym wątku, a nie w "hitach i kitach", bo chodzi o konkretny model, ostatnio omawiany. Pozdrowienia, K

http://cgi.ebay.de/FOX-FKMD-Jagdmesser-Outdoor-Survival-440B-Micarta-/320702367560?pt=DE_Sport_Camping_Outdoor_Campingmesser_werkzeug&hash=item4aab59c748