Reklama

Francuskie niezbędniki wojskowe (używane też w Legii Cudzoziemskiej)

Zaczęty przez Vick, 11-05-2011, 20:29:18

Vick

Cześć !

Wpadł mi ostatnio w rękę niezbędnik francuski nowego typu (dzięki Blady  :-*), a ponieważ wcześniej posiadałem niezbędnik starego typu (opisywałem go kiedyś tutaj: http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,81159.msg594981.html#msg594981), postanowiłem zrobić ,,ku pamięci" małe porównanie.

Najpierw pochewka:
W obydwu przypadkach parciana, w jakże modnym kolorze olive, pasującym do każdego leśnego umundurowania.

Sposoby mocowania:
Stary niezbędnik wyposażono w uchwyt ze stalowego pręta, łudząco podobny do tych, jakie znamy z pochwy amerykańskiego bagnetu M7 albo kabury Colta 1911. Uchwyt pasuje do amerykańskiego pasa LC3 (zapewne do francuskiego pasa też pasuje, ale nie posiadam takowego żeby to sprawdzić).

Nowy niezbędnik ma już nasze ulubione, jakże taktyczne, molle.

Na szczęście nie trzeba być koniecznie żołnierzem, Obydwa niezbędniki można także normalnie założyć sobie na zwykły pasek od cywilnych portek. Dodatkowo nowy ma także plastikową ramkę, przez którą można przepleść trok.

Nowa pochewka jest zapinana na napy, stara na rzep.

Wyciągnijmy wreszcie narzędzia

W starym typie łyżka i widelec wsuwane były w specjalne szyny po bokach niezbędnika, co zabezpieczało je przed zgubieniem, ale nie poprawiało chwytu narzędzia. W nowym typie projektanci dali sobie spokój i obecnie widelec i łyżka są niezależne.

Właśnie, widelec i łyżka:

O ile stara łyżka przypominała bardziej łyżeczkę do herbaty niż do zupy, to nowa ma już konkretne rozmiary i przypomina małą łopatę do węgla. Widelec także urósł. To są już pełnowymiarowe sztućce.

Teraz to, co najważniejsze

Głownia starego była pełnopłaskim droppointem dł. 92mm* (cały niezbędnik ok. 230mm*), grubości 1,8mm*, otwieraną rowkiem na paznokieć, blokowaną back-lockiem. Głownia nowego jest także droppointem, ale już tylko częściowo płaskim (do otworu), dł. 101mm* (cały niezbędnik ok. 240mm*), grubości 2,3mm* otwieraną już jednoręcznie z kołka i blokowaną linerlockiem.
Nie sposób nie zauważyć i pominąć milczeniem wyciętego w głowni otworu. Powiem szczerze że nie wiem jaki cel przyświecał projektantom. Chęć zmniejszenia masy? Upodobnienia głowni do podobnie wyciętych rękojeści widelca i łyżki? Francuski dizajnerski wybryk? Być może wszystkie te powody. Na fotce, dla porównania wielkości Formowy Spartan.

I napisy na głowniach:

Rzut z góry, tu widać różnice:

O ile stary niezbędnik był lekką (ok. 160g* z pochewką i sztućcami) ,,wydmuszką", to nowy jest już konkretnym scyzorykiem wyposażonym w stalowe linersy, co niestety musiało odbić się na masie (ok. 240g* z pochewką i sztućcami).

Pozostałe narzędzia zmieniły się nieznacznie:

Podsumowując: Znaczny krok do przodu. O ile stary sprzęt był bardziej niezbędnikiem w kształcie scyzoryka, to nowy jest już bardziej scyzorykiem. Dzięki linersom i grubszej głowni zyskał na mocy. Stary niezbędnik był nitowany – nierozbieralny, nowy jest skręcony na śruby płaskie. Nowy zyskał także na funkcjonalności dzięki jednoręcznemu otwieraniu z kołka, oraz dostał z tyłu możliwość przywiązania paracordu. Zmieniła się blokada, ale czy na lepsze? Stara była wystającym back-lockiem, którego niestety można było złożyć na siłę bez odblokowywania. Nowa jest linerlockiem, który trzyma dużo lepiej – ale pod warunkiem że zapadnie. Przy lekkim, powolnym otwarciu nie zapada w ogóle. Przy mocnym otwarciu ,,z wykopem" dochodzi do przeciwległej okładki. Trzeba nabrać nieco wyczucia i wtedy dochodzi się do wprawy i blokada zapada prawidłowo. Jeśli zapadnie prawidłowo – blade playa nie ma. Sytuacja taka w przypadku każdego cywilnego foldera byłaby dyskwalifikująca. W przypadku wojskowej masówki – no cóż, żołnierz ma wykonywać rozkazy a nie marudzić  :]  ;) Są też widoczne niedoróbki krawędzi po cięciu laserem - szczególnie w otworze który wycięto w głowni.

A takie coś jest na rękojeści nowego:

* wszystkie pomiary własne. Długość mierzona miarką taśmową wysuwaną, grubość suwmiarką, masa wagą kuchenną – tą wartość należy traktować orientacyjnie z uwagi na małą precyzję wagi.

Dziękuję za uwagę.

EDIT:
Trzeba było poprawić jeden link.

mercano

Dzięki.  :)
Będę musiał uzupełnić kolekcję o którąś z wersji tego niezbędnika.

amisttad

Vick gdzie można w kraju dorwać takie cuda? :slini:

Edit: Tak widziałem ten na allegro, ale jego stan pozostawia sporo do życzenia jak dla mnie

maba

Dzięki, reckę dorzuciłem do listy.

A dziurawa głownia mnie zniszczyła :D

mercano

Cytat: maba w 12-05-2011, 14:47:29

A dziurawa głownia mnie zniszczyła :D

Przecież to francuski nóż  ;) - do krojenia sera pleśniowego.

Vick

Cytat: amisttad w 12-05-2011, 14:34:35

Vick gdzie można w kraju dorwać takie cuda? :slini:

Jest wiele możliwości:
- Sklepy z demobilem,
- Moto Weteran Bazar w Łodzi,
- zagadać na PW z użytkownikiem Blady  :)
- wstąpić do Legii Cudzoziemskiej  8o  ;P

amisttad

Cytat: Vick w 12-05-2011, 15:28:54

Jest wiele możliwości:
- Sklepy z demobilem,
- Moto Weteran Bazar w Łodzi,
- zagadać na PW z użytkownikiem Blady  :)
- wstąpić do Legii Cudzoziemskiej  8o  ;P

Po wypłacie wypróbuję opcję nr 3 o ile nie zauważę ciekawego Vicka  :D

melonmelon

Złotą łopatkę Mu.
https://rondo-distribution.pl/wp-content/uploads/2022/09/TB_OUTDOOR_PL_LOW_SIZE_22.pdf
Nowy niezbędnik w armii francuskiej i legii cudzoziemskiej.
Już był link @Blacha

https://www.youtube.com/watch?v=RJhhyDJi4vo
Dlaczego kopię?
Bo mamy dystrybutora chyba w Polsce.
A egzemplarz Blachy? Jest na nim ciekawostka, szybko znajdziecie.

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Blunio

Cytat: mercano w 12-05-2011, 14:55:39

Przecież to francuski nóż  ;) - do krojenia sera pleśniowego.

Francuski niezbędnik, więc oprócz noża do sera obowiązkowy korkociąg do wina  :rotfl:

"Strzeżcie się >Greków<, nawet jak niosą dary"
Nigdy nie rezygnuj z realizacji przedsięwzięcia tylko dlatego, że wymaga ono czasu.
Czas i tak upłynie !
Cytat kolegi Rangy67: "wszystkiego mieć nie można bo życie jest pasmem wyborów...".

smutna_niespodzianka

melonmelon

Najnowsza wersja niezbędnika ma flagę francuską na kieszonce, zbijak do szyb jest z kulką.
Czy są inne zmiany, nie wiem.

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

porcelanowy

Powitoł
Rozumiem, że poniższy zestaw w którym jest nóż z axisem to całkowicie brosza Legii i regularna armia francuska nie ma takiego na wyposażeniu?
https://www.olx.pl/d/oferta/cac-kontraktowy-niezbednik-legii-cudzoziemskiej-noz-CID767-IDQjpK8.html

Wybaczcie, fotek nie mogę teraz wrzucić, ale dodam.
Ogłoszenie nie moje ;)

smutna_niespodzianka

hendaye

Cytat: porcelanowy w 20-09-2022, 11:07:54

Powitoł
Rozumiem, że poniższy zestaw w którym jest nóż z axisem to całkowicie brosza Legii i regularna armia francuska nie ma takiego na wyposażeniu?
/.../

wyposażenie LE od reszty armii francuskiej różni się czapeczką.