Reklama

Ekspozycja kolekcji

Zaczęty przez zaker, 27-05-2011, 16:23:15

zaker

Chciałbym "powiesić" część mojej kolekcji w gablotach na ścianie.
Gabloty już zostały zaprojektowane i zrobione, problem jest zamocowanie noży w gablocie.

Jak zamocować noże, czy to w pionie czy w poziomie tak aby:

- uchwyt/mocowanie było jak najmniej widoczne
- nie niszczyło noża
- aby można było bez problemu i szkody dla eksponatu, wyjmować go celem "pomacania"
- jeżeli uchwyt będzie widoczny - aby był estetyczny

Jeżeli ktoś z Was będzie miał ochotę podzielić się wiedzą i doświadczeniem, ewentualnie zaprezentować fotografię swoich ekspozycji,
będzie to bardzo pomocne mi i zapewne innym użytkownikom naszego forum.

Szukałem w forum. ale nie znalazłem. Jeżeli przeoczyłem taki temat to proszę modów o usunięcie tego wątku.

ptr

Gratuluje pomyslu i jestem bardzo ciekawy efektu koncowego! 8D

W koncu, patrzac, ile nawaszek zamowiles i jakie (Joyita!! :slini:), to bedziesz mial co prezentowac :D

.

zaker

Pomysł dotyczy nie tylko navajas. Mam trochę cacuszek naszych polskich nożorobów i trochę z podróży po świecie.
Na meblach mało miejsca, w szufladzie trzymać to grzech - oko musi się cieszyć.  :D

everlast1986

Może opierać je na "szpilkach"? Wbić coś małego w wewnętrzną ścianke gabloty i na tym klaść noże.
Ciężko idzie mi szukanie zdjęcia do zobrazowania...

Mokry

Nie wiem jakie są wymiary noży i ich waga, można zrobić podstawki z przezroczystego tworzywa sztucznego, podobne do tych, na których ustawia się modele okrętów. Zmieści się tam również ewentualna tabliczka z opisem. Jeśli za dużo zabawy z robieniem a i ilość eksponatów wyklucza produkcję podstawek to można podwiesić na mocnej żyłce wędkarskiej, ale w tedy ciężko odczepić. W taki sposób eksponowałem modele, niektóre dość ciężkie i duże, może moje skromne doświadczenie nieco pomoże :)

porcelanowy

Powitoł
Neodymy na kołkach wystających ponad powierzchnię gabloty - tak powiesiłem na szybko swoje kuchenniaki na płytkach i działa pięknie.
Dwa neodymy z dysku twardego (5-7cm2) spokojnie trzymały kabara z dziewięciocalowym ostrzem w pozycji pionowej.

Jastrząb

magnesy neodymane pod jakims materialem

Zakon Obrońców Świętej Victorii
Brat Smutny W Kołku Niebieskim Zadumany

zaker

Myślę, że pomysł z magnesami jest bardzo dobry.
Sprawdzałem w necie i okazało się, że można kupić takie z otworem pod wkręt. Ponoć są bardzo mocne i są w stanie utrzymać spory ciężar, liczony  nawet w kilogramach. Oczywiście zależy to też od ich wielkości. Magnesy neodymowe są zazwyczaj powleczone warstwą niklu, więc nie powinno być problemu z zarysowaniami czy też zabrudzeniami.
Zamówię na próbę, a po zamontowaniu w gablocie napiszę o efektach.

Stryjon

o porysowaniu nie będzie mowy jeśli pomiędzy magnesem a nożem będzie coś np. sklejka inaczej paproszki metalowe ,które na pewno się do magnesu przyczepią( nie wiem  skąd ale zawsze się biorą) będą rysować

Ypoznan

Tak się akurat składa, że u mnie w domu jest sporo miejsca. Możemy powiesić na ścianach. :)

Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

http://www.navaja.pl/

arekm001

Albo zamontować takie wygięte wkręty w gablotkę. Gdy wkręcisz w ścianę wystają w taki sposób:         L|
Coby sterczały wygięciem w górę.

Noże są fajne! I proce też!

Gumy do proc Thera Band Gold!
https://forum.knives.pl/index.php/topic,206177.msg2670531.html#msg2670531

Berg

jakiś czas temu w lidlu były listwy magnetyczne (docelowo do wieszania kluczy w warsztacie) - taką listwę pod jakiś materiał i gotowe

Cytat: demon w 18-09-2008, 10:54:36
człowiek bez noża jest nagi - z nożem jest po prostu bez ubrania

8,5/20

jabberwocky

jak ktoś chce mniejsze to w ikei są listwy poszyte PP długości ~15 cm i szerokości cm. Robi taka za domek dla pikutków

-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

brony_

Ja mam gablotę ścienną na takie wkręty w kształcie litery "L", które trzymają noże  :shades:

Docelowo w przyszłości ( ta gablota miała też być docelowa, ale się za bardzo rozrosła i pozostali koleżkowie leżą po szufladach :rotfl:) kupię taką szklaną gablotę wys. ok. 2m, szeroką na ok. 90 cm ze szklanymi półkami, podświetlona halogenkami. Dobrze jakby miała też u dołu ze 2 szuflady na szpargały.
Będzie pełniła rolę lampy, ozdobną no i ołtarzyka  :P

... ale to jeszcze nie teraz  :/
K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

zaker

Możesz zamieścić zdjęcie gabloty ?

brony_

Cytat: zaker w 02-06-2011, 17:42:44

Możesz zamieścić zdjęcie gabloty ?

lipna fota komórą:

Uploaded with ImageShack.us

PS. To tylko część zabawek z początku przygody - reszta śpi w czeluściach biurka  :shy:

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com