Reklama

Proste palenisko do kowalstwa-jak zrobić?

Zaczęty przez Mitar, 04-06-2011, 18:03:07

Mitar

Otóż szperając po tym jakże wspaniałym forum zauważyłem że wiele z was kuje swoje własne noże i mam pytanie z czego zrobic własne palenisko? Znalazłem taki link http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,53806.0.html w którym pewien użytkownik sam robi palenisko lecz jednak nie opisał jak je zrobic :) Szkoda. i mam pytanie jak zrobic takie palenisko? a czy przy użyciu grila tez by się dało kuć? Czy stal rozgrzała by się do czerwoności?

Krzysieklup

Tak zwykły grill + rurka żeby od spodu dmuchała i suszarka bądź stary odkurzach , może być pompa i do dzieła :)
Nie kuj na siedząco , kowadło umocuj na wyskości opuszczonej w dół ręki.Młotek , kawał szyny , jakiś kawałek stali też się nada.

Krzysieklup

Mitar

aha a odkurzacz lub suszarka to po to by dmuchało?  

Krzysieklup

Tak , jak dmucha od dołu to lepiej się pali i tylko wtedy jest temperatura kowalności stali średnio-wysokowęglowych.
Tylko zrób z rurki przewód aby nie stopiło , i nadmuch nie może być za silny bo będzie gasiło.
Kuj na koksie lub węglu drzewnym , Wegiel kamienny zasiarcza stal i staje się krucha.

Krzysieklup

Mitar

Dobrze dziękuję. Jutro lece do biedronki i kupuję grill jak jeszcze jest :D

Krzysieklup

Lepie zrobić dół w ziemi obłożyyć cegłą szamotową doprowadzić nawiew od spodu , z boku pień z kowadłem improwizowanym i do dzieła.

Kuźnictwo k.Gomułki
Kowalstwo technologia Roman Lipski

To taka lektura :)

Krzysieklup

Mitar

nie za bardzo mam gdzie zrobić ten dół lepiej zrobię z grilla. Ale i tak dziękuję za odpowiedź.

Vercengetoryx

Mitar

A więc po krótkim zastanowieniu się przetestuje metodę z grillem i cegiełkami. :)

Grzegorz K.

gejmover

Grill plus cegiełka powiadacie ? A sprobuję chętnie :p