Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Bułatowy klasyk 2

Zaczęty przez Adski, 14-06-2011, 21:00:07

Adski

Witam

Powstał kolejny bułatowy nożyk o głowni długości 12,4cm i grubości około 4,5mm
Gardka damastowa, rękojeść z hebanu. Długość całości 24cm
Pin mosiężny umieszczony dość wysoko ze względu na kształt tanga
KT zrobiona po 18 stopni na stronę.
I garść kiepskich fotek.

---
Adam

...

Swatch

Fotki miodzio jak i reszta .Jak twardy jest ?

InQuizitor

Ale fajny :)
Rękojeść nie powala i IMO nie pasuje do tak ładnego ostrza ale jest estetycznie i dokładnie wykonana, ostrze - powala :)
PS: Jak przeglądam dział PCK to mi wychodzi, że w totka powinienem 6 trafiać co dwa miesiące  ;P

forester

Ale piękny ten nożyk

Pozdrawiam, Kamil.

WojaK

Świetna robota pogratulować wykonania :D

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

junasz

O technikaliach prawie nic... ale jeżeli one równie zacne jak to, co na fotkach - rzeknę: osiągalne takie cudo za grosz jakikolwiek?  ;)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

pawlacz

super nozyk.... no i ten bulacik...a tak poza tematem czy masz moze na zbyciu 1 buleczke

ROBEKBIS

everlast1986

Dla mnie ideał...jeszcze ładna pochwa i slinotok mam gotowy:) gratuluje świetnej pracy.

horzuff

Fotki jak fotki, ale kosa po prostu niesamowita... Ale podepnę się pod pytania wyżej, jakie toto ma parametry.

bolo23

narzekałeś na wzór damastu jaki ci wyszedł a jest zajebisty całość miodzio :slini:

Trollsky

Adski Twoje bułatowe klingi ... jak to jest byc bezkonkurencyjnym ?:)

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

aambeeld

daj no garsć technikaliów... nie daj sie prosić  ;>
Jaka twardość? Hart selektywny zgaduję - były jakieś przesłanki, żeby tak blisko KT selekta puścić? Z czego bułat?.......  :)

Sursum corda

Adski

Technikaliów konkretnych niestety nie podam, nie jestem w stanie sprawdzić twardości.
KT jest dość twarda, pilnik raczej nie bierze choć odpuszczony w 270 st.C
Wytopiony  z... gwoździ, nawęglacz - węgiel drzewny. Próbowałem techniki wytopu
Zaqro. Następne chcę zrobić ze zwykłych elektrod i grafitu. Według Zaqro powinno być koło 1,5% C
W tym wyszła stal płytko hartująca bo głownia nie była oklejona, hamon samoistny.
Trolu nie jestem bezkonkurencyjny bo i Strzyż bułat topił klinga u Kubka
Bardzo ciekawy jestem efektu a przydało by się żeby ktoś
jeszcze podjął próby, na tyle ile wiem służę pomocą.

...

bodzio.w1

Fajniusi Ci on wyszedł  :D

Małe jest piękne, duży więcej może jeśli chodzi o noże.

>>>>>To mam<<<<<
https://forum.knives.pl/index.php?topic=57901.msg650625#msg650625

pawwil

Ma w sobie coś co nie pozwala przejść obok obojętnie :)

Śliczny

aambeeld

dzięki Adski za info.
Kto to Zaqro?

Twoje sposoby mi się podobują bardzo, bo niskobudżetowe są. O ile pamiętam tygle też robisz sam?

Ech, ja mam tylko 3 tygle grafitowe i dość dużo substratu, ale przy mojej obecnej pensji (pensja adiunkta: 1500 na rękę) wstręta mam do kosztownych eksperymentów....  :(
Tym milej popatrzyć na Twoją robotę.  :D

Sursum corda

Adski

Gruzin, Zaqro Nonikashvili. A tutaj jego sposób: http://forums.dfoggknives.com/index.php?showtopic=18364
O pensji nic nie mów, u mnie porażka na maksa, ale coś staram się dłubać w bułatowym temacie.
Tygle robię z betonu ogniotrwałego z BZMO Bolesławiec.

...

upj

Nadrabiam zaległości czytania  :shy: Nożyk bardzo bardzo  :shades:

grzegorz1975

ze swej strony proponuję wykonać klingę z "tańszego materiału" prostą i ogłosić to co wyjdzie - Polskim nożem
tak sobie myślę