może komuś sie przyda coś z tego
tasmówka custom
materiały - silnik 800W, profile i katowniki ze złomu, pare łozysk. kawałek aluminium, pasek klinowy, jako rolka napędzająca 2 kółka z jakiegoś wózka złaczone razem z stoczoną gumą.
narzedzia - spawarka, pilka do metalu, wiertarka, pare elementów toczonych na tokarce.
długosc tasmy 160 cm, szerokosc 19 cm. na 3 rolkach
koszt materiałów /wszystko kupione na złomnicy/ 35 zł.
robocizna 100% własna wiec bez kosztów.
na początek fotka z tasmą
górna rolka jest na profilu kwadratowym i mozna ją podnosic lub opuszczac. te dwie sruby zamieniłem juz na motylkowe wiec bez klucza zdjęcie i założenie nowej tasmy oraz wyregulowanie zajmuje około minuty. za jakis czas dorobie byc moze jeszcze jedną rolke "napinającą " na sprężynie co pozwoli skrócic jeszcze czas wymiany i co ważniejsze wydłuzyc długosc tasmy do 190 cm.
ponadto górna rolka jest mocowana wachliwie w osi pionowej do wysięgnika co pozwala na regulacje tasmy tak aby nie zjeżdzała na boki. do tego słuzy pokrętło na samej górze/ odzysk z jakiegoś statywu/
rolki górna i tylna są wykonane ze sztycy podsiodłowej do roweru, pasował mi wewnętrzny wymiar do łożysk wymontowanych ze starej popsutej szlifierki kątowej. z jednej rury podsiodłowej mam 2 rolki. rolki dobrze potem okleic tasmą papieru samoprzylepnego co powoduje lepszą przyczepnosc taśmy sciernej.
taśma scierna - kupuje na metrzy i sklejam na wikol pod prasą. oczywiscie ciecie tasmy pod kątem 45 stopni. i nie papierowa broń boze.
to wszystko jest jak widac poskładane na czuja w pijanym widzie, jak wszystko bedzie sie sprawowac przez dłuzszy czas dobrze to zrobie nową, jak najbardziej uproszczoną wersje. teraz np. cały statyw pospawałem z czego było pod ręką, następnym razem kupie nowe profile.... i bede trzezwy..