Reklama

Tojiro DP Cobalt Alloy by 3-Layers Gyuto 210mm - Test

Zaczęty przez MichaelD, 23-07-2011, 12:28:02

gadzeciarz

#20

Ponieważ stałem się posiadaczem dwóch noży tej firmy 3 DP z (VG 10) i tak sobie przeglądając google nagle wpadłem na taki artykuł-co o tym sądzić i na ile jest to rzetelna informacja ?

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=japo%C5%84skie+no%C5%BCe+kuchenne&source=web&cd=9&ved=0CIoBEBYwCA&url=http%3A%2F%2Fwww.artjapan.pl%2Findex.php%2Fartykuy%2F84-qjaposkie-noe-niestety-cig-dalszyq&ei=JMgVT-TqJ4ussAbr84mMAw&usg=AFQjCNGMewN7BB4-cSV7N4Psh0kk45B85g

A idąc dalej tym tropem to co to jest (Samura)
http://samura.pl/index.php/DAMASCUS-|-VG-10/View-all-products.html

Jeżeli to pytanie zadałem w złym wątku to proszę o wybaczenia i przeniesienie pod właściwy adres.

"wiec żyj na huśtawce życia,żyj!!! Bo tylko raz dany nam czas"

Prosty

na forum masz informację o stali:
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,113737.0.html
na ebayu też:
http://www.ebay.com/itm/Japanese-TOJIRO-DP-Cobalt-Gyuto-Chef-Knife-210mm-/380401393489?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5891b09f51

na cytowanej stronie producenta, też nie widzę informacji żeby to było vg10
więc tutaj nikt nikogo w błąd nie wprowadza.

marketing allegrowy to inna bajka


gadzeciarz

#22

Chodzi o ten opis
Wysokiej jakości noże firmy Tojiro DP, trzywarstwowe i pod tym słowem znajduje się wspomniany opis gdzie wyjaśniają jak i w którym miejscu znajduje się wspomniana VG 10

http://sushi-shop.pl/tojiro-gyuto-p-93.html

"wiec żyj na huśtawce życia,żyj!!! Bo tylko raz dany nam czas"

Prosty

Cytat: gadzeciarz w 17-01-2012, 21:29:45

Chodzi o ten opis
Wysokiej jakości noże firmy Tojiro DP, trzywarstwowe i pod tym słowem znajduje się wspomniany opis gdzie wyjaśniają jak i w którym miejscu znajduje się wspomniana VG 10

http://sushi-shop.pl/tojiro-gyuto-p-93.html

no to sushi-shop też robi ludzi w balona.
za to na hamono.pl opis jest już uczciwy i nie podają nazwy stali.
na stronie producenta http://tojiro.net/en/products/knives_w_cobalt_p.html też nikt nie pisze że to vg 10.

MichaelD

#24
Cytat: gadzeciarz w 17-01-2012, 20:38:58

Ponieważ stałem się posiadaczem dwóch noży tej firmy 3 DP z (VG 10) i tak sobie przeglądając google nagle wpadłem na taki artykuł-co o tym sądzić i na ile jest to rzetelna informacja ?

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=japo%C5%84skie+no%C5%BCe+kuchenne&source=web&cd=9&ved=0CIoBEBYwCA&url=http%3A%2F%2Fwww.artjapan.pl%2Findex.php%2Fartykuy%2F84-qjaposkie-noe-niestety-cig-dalszyq&ei=JMgVT-TqJ4ussAbr84mMAw&usg=AFQjCNGMewN7BB4-cSV7N4Psh0kk45B85g

A idąc dalej tym tropem to co to jest (Samura)
http://samura.pl/index.php/DAMASCUS-|-VG-10/View-all-products.html

Jeżeli to pytanie zadałem w złym wątku to proszę o wybaczenia i przeniesienie pod właściwy adres.

1.) Na officialnej stronie firmowej (w jezyku Japonskim czy Angielskim), brak jest informacji o uzyciu VG-10, a na wielokrotnie pytania o oznaczenie badz sklad chemiczny stali uzytej np. w serii DP, firma Tojiro/ Fujitora Corp. zbywala dajac jedynie niejasne odpowiedzi; "Swedish stainless steel", "Cobalt Alloy Steel", "Swedish stainless with cobalt alloy".

Zakladajac ze uzyta stal ma minumum 0,7% Wegla, 0.1 % Cobaltu i 10% Chromu, daje nam to minimum 15 stopow stali.

9Cr13CoMoV, Amtek D2, ATS-55, VG10W, VG10, RFSh3, Panzer36, N692, N690, N688, Kinite, Dauphinox, T10MC, CPM S30VN, CMP S110V

Więc to co robi hamono.pl, nie podając nazwy składu stali jest jak najbardziej uczciwe.

2.)"konstrukcja noży 3-warstwowych polega na tym, że środkowa płyta jest wykonana z twardej stali węglowej (która rdzewieje!) a boki są obłożone płytami ze stali nierdzewnej dla higienicznego wyglądu. Gdyby rdzeń, według zacytowanego opisu, był rzeczywiście wykonany ze stali VG 10, która jest stalą nierdzewną, to bez sensu byłoby stosowanie okładzin bocznych, a tak wskazuje opis. Tak więc, oferent noża, starając się nadać nożowi cechy ,,z najwyższej półki", ewidentnie ,,przedobrzył", a czy celowo, czy przypadkowo, niech oceniają sami klienci"

Pan Socha się niestety myli, jeśli chodzi o laminację mamy tutaj całkowitą dowolność:

Rdzeń z stali nierdzewnej lub  węglowej/ narzędziowej - płazy z stali nierdzewnej
Rdzeń z stali nierdzewnej lub węglowej/ narzędziowej - płazy z stali węglowej
Rdzeń z stali nierdzewnej lub węglowej/ narzędziowej - płazy z żelaza/ tworzywa sztucznego

Dlaczego stosować laminację:
- Niższy koszt, wysokostopowa stal jest droga, zastępujemy ją częściowo tańszym materiałem.
- Większą udarność
- Możliwa wyższa twardość rdzenia, płazy o niżej twardości chronią rdzeń przed uszkodzeniem.
- Częściowa ochrona przed korozją, nawet w przypadku rdzenia wysokowęglowej stali nierdzewnej (który jest bardziej podatny na korozję niż np płazy z stali 420J2)
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

gadzeciarz

MichaelD-Bardzo dziękuję za naświetlenie tematu.
Mam nadzieję że nie tylko ja skorzystam na tej wiedzy a w końcu mamy prawo wiedzieć za co płacimy.

"wiec żyj na huśtawce życia,żyj!!! Bo tylko raz dany nam czas"

y60

Przepraszam,że odgrzewam kotleta...ale niedawno zagościł u mnie nóż z tego wątku i w gustownym pudełku znalazłem oryginalną instrukcję(nie tłumaczenie) a tam jak wół takie coś:

to jak w końcu z tym VG 10 ,jest czy go nie ma? ..bo ja już jestem skołowany
Na stronie producenta nie ma tej informacji,ale w pudle z nożem widnieje niezaprzeczalnie..
Mi tam w sumie nie robi różnicy ale podrążyłbym temat..dla zwykłej wiedzy za co zapłaciłem..

sawim

Wg. karteczki jest jako rdzeń (core) Cobalt Alloy Steel (VG-10), a na zewnątrz Cr13. Tylko po co pakować nierdzewkę w nierdzewkę ?

"Cofnij do tyłu..."

Szuja

" No, try not...do or do not, there is no try " (c) Yoda

Co i gdzie?

sawim

Nie wyobrażam sobie, żeby w Japonii, gdzie koszty pracy są tak wysokie, nóż zrobiony w technologii sanmai z VG-10 i Cr13 mógł być tańszy od monolitu z samej VG-10. To nie tamahagane przecież.

"Cofnij do tyłu..."

PiotrB.

W fabryce kupuje sie gotowe blachy oblozone plazami w postaci imitacji damastu. Po prostu inne jest naprezenie stali, stad ta technologia, zeby noz, ktory jest w plazach, "przejmowal" rozne drgania stali w przypadku uderzenia w cos. SAm VG10 jest "twardy" w odbiorze...

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

sawim

OK, a co jest tańsze? Samo VG-10, czy laminaty?

"Cofnij do tyłu..."

PiotrB.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

Puma

Cena materiału bazowego nie ma takiego dużego znaczenia. Laminat z miękkimi płazami ma ten plus, że można szlifować po hartowaniu i nie zabiera to więcej czasu niż szlifowanie przed hartowaniem. Przy hartowaniu blanków bez szlifu też łatwiej uniknąć pogięcia. Nie wiem czy tak robią, ale ja bym właśnie tak wykorzystał laminat.