Reklama

Szybkie pytanie i szybka odpowiedź

Zaczęty przez MichaelD, 30-07-2011, 22:21:30

szczepanl

Ok, to rozważam opcję tasaka, jakaś szybka polecajka?

witeg

Budżetowo to Kiwi, stal miękka, ale działa, z 10 lat temu kupiłem, sprawdzić, czy w ogóle tasak jest dobrym pomysłem. Przydaje się, do swoich potrzeb nie potrzebuję lepszego, po prostu akceptuję, że trzeba ostrzyć częściej niż kilkakrotnie droższe. Ergonomia ok. Noże z tej firmy szybko poszły do prac typu oskrobać z ziemi marchewkę lub buraka, tasak został.

Carmen

Albo szukać coś z "epoki tasaków" vintage jakieś. Lata temu znalazłem dwa takie w komórce narzędziowej dziadków. Czemu w narzędziowej to nie udało mi się dowiedzieć. Przeleżały i jakoś ostatnio zabrałem się za ich renowację. Podrzucę foty tytułem kształtu.

smutna_niespodzianka

Koperkowy

Dzień dobry Państwu. Chciałem zakupić pierwszy japoński nóż do kuchni. Nie wiem dlaczego tak bardzo urzekł mnie nóż marki Tojiro a mianowicie ten model:
https://tojiro-japan.pl/tojiro-zen-black-noz-szefa-kuchni-180mm.html

Podejrzewam, że na tym forum znajdzie się mnóstwo ludzi, którzy na temacie noży japońskich zjedli zęby, więc chciałem zapytać czy taki nóż jak powyżej będzie nadawał się na ,,pierwszy japoński nóż". Pozdrawiam KW

void

Ja mam z tej serii z zachodnią rękojeścią https://tojiro-japan.pl/tojiro-dp-3-hq-noz-szefa-210mm.html

Firma znana i lubiana, moja główna uwaga dotyczy wielkości.
Dlaczego nie weźmiesz 21cm? To znacznie praktyczniejszy rozmiar, chyba że jesteś wybitnie drobny.

Morten

Polećcie mi proszę jakieś NAKIRI ze stali nierdzewnej, budżet do 400 zł - chodzi mi o jakiś klasyczny model, bo nie mam jeszcze żadnego i od dłuższego czasu nosze sie z zamiarem kupna tego profilu, mile widziana rękojeść w stylu japońskim. Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

khiledim

Cześć, przez ostatnie parę dni mocno przekopałem forum.
Niestety większość podpiętych postów jest z przed ponad 10 lat, jest mnóstwo już nieaktywnych zdjęć i linków - więc dosyć ciężko jest zrobić dobry research.

Szukam uniwersalnego noża kuchennego - pierwszego 'z wyższej półki' do ceny 500-600zł.

Widziałem, że w wielu postach polecany był ten Kagayaki CarboNext Series Gyuto:
https://japanesechefsknife.com/collections/kagayaki-carbonext-es-series#CarboNextSeries

Jak to wygląda obecnie? Czy po tylu latach nadal to jest najbardziej optymalna opcja?
Czy są już fajniejsze produkty w podobnym zakresie cenowym?

Aktualnie Gyuto KC-6 240mm to koszt 150$ / 580PLN.

Często polecanym nożem jest też Tojiro DP Gyuto 240mm:
https://sharpedgeshop.com/pl/products/tojiro-dp-gyuto-240mm

Z tego co widzę to cena około 690zł, niestety jest niedostępny.

Franek_

Polecany nóż szefa, z nierdzewki, do 250-300 PLN, z ostrzem koło 20cm to... ?

Paczę na Opinel Intempora z sandvika, ale jakoś nieprzekonany szczególnie jestem  :dodge:

Ktoś, coś?

Madmartigen

Cytat: Franek_ w 22-03-2025, 07:35:20

Polecany nóż szefa, z nierdzewki, do 250-300 PLN, z ostrzem koło 20cm to... ?

Paczę na Opinel Intempora z sandvika, ale jakoś nieprzekonany szczególnie jestem  :dodge:

Ktoś, coś?

Nie wiem czego szukasz w nożu, ale taki all-rounder to victorinox fibrox. Nie jest to może wyjebolit, ale też wstydu nie ma. Sam używam od lat i jest bardzo spoko.

Nie jestem próżny. Próżność to wada, a ja nie mam wad.

Carmen

Victorinox 5.2000.22 - w budżecie dostaniesz, rekomendacja / z 15 lat u mnie, co prawda wymiennie z innymi ale spoko daje radę i fajna długość dość uniwersalna do kuchni i lubiana przez użytkowników. Natomiast jak coś fetyszowatego to japoniec, fetyszowatego bo w tym budżecie coś dobrego, raczej łatwo nie będzie.

jaran

Jakie sklepy na terenie UE polecacie do zakupu japońskich kuchenniaków, z półki bardziej premium (nie tojiro za 300 zł)?

groch

Cytat: jaran w 05-05-2025, 00:02:58

Jakie sklepy na terenie UE polecacie do zakupu japońskich kuchenniaków, z półki bardziej premium (nie tojiro za 300 zł)?

Ja bardzo lubię meesterslijpers, sporo ludzi poleca też cleancut i japanesenaturalstones

bass

Dzień Dobry,

gdzie poanodować takie detale?

Zdjęcie WhatsApp 2025-07-01 o 15.26.33_91177049.jpg