Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

CLB dla wielkołapych

Zaczęty przez borutaws, 06-08-2011, 17:01:18

borutaws

Chciałem się podzielić pewnym "odkryciem" odnośnie noży projektu pana Chad Los Banosa.

A mianowicie mam dużą łapkę. XL. Takie 10/11. Edytka:10-10,5 wg tabelki Rybaka I bardzo często większość rękojeści która jest jakoś wyprofilowana pod palce mi nie pasuje (są za małe). I nie mam tu na myśli  4 wyraźnych bruzd jak w bazarowcach ale nawet bardziej klasyczne podziały np.: na 2palce przód i 3 palce tył. Jakoś zawsze tam gdzie mają być 2 mi się mieści 1, a tam gdzie mają być 3 4 nie wcisnę. Lub na odwrót.
Dla przykładu 2 noże z niewielkim podprofilowaniem na palce, gdzie jak bym nie próbował złapać to zawsze jakiś szczyt ląduje mi pod palcem.

Uploaded with ImageShack.us

O ile wśród dużych noży jeszcze można coś znaleźć z odpiowiednio luźną rękojeścią, to z mniejszymi mam duże kłopoty. Otóż żeby nóż wyglądał "proporcjonalnie" to mała klinga najczęściej = mała rękojeść. I tam gdzie nóż zaprojektowano aby trzymać w 2 palcach (nie licząc kciuka) to mi się mieści 1,5. Tam gdzie powinniem trzymać w 3 palcach mieszczą mi się 2,5. W efekcie chwyt jest nieprzyjemny i niepewny.

Ale przez przypadek wpadł mi w ręce nieduży  folderek zaprojektowany przez pana Chad Los Banosa (Boker plus mod. Hyper). Wyznaje on zasadę że nawet małe ostrze może być dobrą bronią/narzędziem pod warunkiem żo można go dobrze złapać. W efekcie nożyk ma dość nietypowo wyglądającą, o szerokim bocznym profilu rękojeść. Ale moja łapa (a konkretnie paluchy) XL nie ma problemu żeby sobie znaleźć miejsce.
Tak mi się to spodobało że kupiłem sobie łacznie aż 4 modele:
Małego necka Microcom, małego folderka Subcom, średniego Hyper i dużego M-typa. W każdym z nich jak mają być np. 2 palce na rękojeści, to 2 moje PALCE się mieszczą. Istnieje zatem prawdopodobieństwo, że inne noże zaprojektowane przez tego gościa mogą pasować ludziom z dużymi dłońmi.

Wszystkim którzy mają taki problem jak ja polecam "obmacanie" jego projektów. Wiem że zaprojektował całą serię dla Boker plus oraz nieprodukowany już, ale ciągle dostępny w sklepach Spyderco Lava.

Svord - mój składany Graal.

kermit78

Jeżeli Kolega ma problem z chwytem ze względu na wielkość dłoni, to polecam jeszcze jeden produkt Boker Plus, a mianowicie:AK 101. A tu link na togo:
http://sklep.togo.com.pl/boker-plus_24m/noz-boker-plus-ak-101-gray-glatt_2274t.html
Na pewno będzie pasował - rękojeść na mega rąsię. Mam onego, więc wiem o czym mowię ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!

borutaws

na  razie jestem jak kobieta: otwieram szufladę z folderami i nie wiem co na się wziąć  :D

kermit78

Azali prawdę powiadasz, ja takoż miałem wiosny dwie temu taką turbację :) Ale od tamtego czasu doszedłem do jednego wniosku - nie mówię że słusznego ale się podzielę: otóż część kolekcji mam do mania i kochania a te w ręku nie muszą pięknie leżeć i być dla dłoni tym czym dla Niemców jest Octoberfest ;)
Te do używania w ręku leżeć dobrze muszą i zadaniom przed nimi stawianym podołać.
Gdy podzieliłem zbiorek na te dwie grupy, od razu przestałem mieć dylematy.     

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!

borutaws

Ja też mam podzielony na 2 grupy. I ciągle rano dłużej zastanawiam się który nóż niż którą koszulę.

ptr

A ja Lave szczerze polecam. Kapitalny projekt. Mam i sobie chwale! :D

.

borutaws

a jaka tam jest blokadka?

Ripper

Jeśli zerkniesz na zdjęcie Chada to wszystko stanie się jasne: pan ma rączkę jak Popeye. O tutaj:
http://www.clbdesign.info/content/view/2/7/

Free men own guns. Slaves don't.
Ponad 1/3 życia w tym grajdołku :}

borutaws

Widziałem.  Ciekawe ile gość ma wzrostu?

ptr

Cytat: borutaws w 07-08-2011, 11:26:13

a jaka tam jest blokadka?

To klasyczny stalowy pajak z backlockiem. Czyli to co lubisz najbardziej :D Od razu bys nim rzucil w drzewo... :rotfl:

Co do wielkiej lapy pana CLB... Moze i ma wielka, ale to nie tak, ze jego projekty pasuja tylko do duzej dloni. Ja wlasnie mam niewielka dlon, a i Subcom i Lava pasuja mi idealnie. Po prostu gosc ma talent do projektowania rekojesci, ktore sa uniwersalne i pasuja wiekszosci.

.